Myom Nedir?
Halk arasında kontrollerde ortaya çıkan ve rahimde bulunan ur/tümör olarak bilinen myom içinde düz kas tabakası bulunan iyi huylu kitlelerdir. Rahmin belli yerini işgal eden, çepeçevre saran ya da vajene doğru sapla uzanan myomlar olabilir. Myomlar kadın pelvisinde en çok görülen tümördür. Ancak kansere dönüşme olasılığı çok azdır. Öyle ki çoğu kadın farkında olmadığı myomunu kadın doğum muayenesi sırasında öğrenir. Ancak %25 görülme sıklığı mevcuttur.
Ergenlik öncesi görülme ihtimali çok düşük olan myomlar, 30 lu 40 lı yaşlarda çok sık görülür. Ancak menopoza girdikten sonra küçülmeye başlar. Genel olarak myomlar rahimde büyümeye sebep olurlar. Bunun ölçülmesi de kolay değildir. Bu nedenle myomun bulunduğu rahmi tanımlarken gebelik haftasına benzetilir. 10 haftalık gebelik cesametinde gibi tanımlamalar kullanılır.
Myom Çeşitleri
Rahim duvarı üç katmandan oluşmaktadır. dıştan içe doğru seroza( rahmi dışarıdan çevreleyen zar tabaka), miyometrium (istemsiz kasılan düz kas tabakası, bebek plasenta ve adet kanamasının atılımını sağlar), endometrium (gebelik olmadığında dökülerek atılan kısımdır) bulunur.
Myomlar adını aldığı miyometrium tabakasından oluşur. Ergenlikle birlikte kadın vücudunda salgılanan östrojen hormonuna bağlı olarak geliştiği düşünülmektedir. Bunun nedeni ergenlik öncesi ve menopoz sonrası görülmemesi ve dışarıdan östrojen içeren preparatlar alındığında büyüme göstermesidir. Ancak myom oluşumundaki tek neden östrojen değildir. Diğer sebepler hakkında da çalışmalar devam etmektedir (kan akımı artması, progesteron…)
Myomlar rahim içinde yerleştikleri yere göre isim alırlar.
Gebelik ve Myom
Gebelik sırasında da rahmin büyümesiyle birlikte myomlar da büyür. Bunun sebebi myom dokusunda meydana gelen ödem ve kanamanın artmasıdır. Aşırı kasık ağrısı ve hassasiyet olduğu zaman istirahat verilir. Ancak gebelerde cerrahi düşünülmez. Çünkü kanamaya yol açabilir. Myom düşük yapmaya, rahim içinde bebek kaybına, suyun erken gelmesine yol açabildiği gibi sorunsuz bir gebelikte yaşatabilir. Önceden cerrahi görmüş bir rahimdeyse sezaryene sebep olabilir. Ancak herhangi bir problemi olmayan gebelerde normal doğum tercih edilir.
Myomda Tanı
Myomlar genelde şans eseri fark edilirler. Yapılan bir kontrol, açılmış bir karın gibi… Ancak hiç farkına varılmayadabilir. Ultrasonografi myomun en önemli tanı aracıdır. Yumurtalıklara yakın bulunan myomlar over tümörleriyle karıştırılabilir. Eğer myomdan şüphe ediliyorsa; normal bir gebeliği, yumurtalık bölgesinde kitleleri, adenomyozis denilen rahmin içini döşeyen endometrium tabakasının rahim kasları arasında yerleşmiş dokusunu, komşu organ tümörlerini, rahmin kendi şekil bozukluklarını da düşünmek ve kontrol etmek gerekir.
Myomun Belirtileri
Myomlar çoğu zaman belirti vermese de bazı vakalarda aşırı kanamalara, ağrılara ve karında şişliğe yol açabilir.
Myomun Komplikasyonları
Myomlar bazı komplikasyonlara da neden olabilirler. Bunlar arasında enfeksiyon, kansere dönüşüm(nadir), küçülme, karında sıvı birikmesi, karın içi kanama gibi durumlar oluşabilir. Eğer kanama, ani ve hızlı büyüme, ağrı gibi semptomlar ortaya çıkarsa myomu tedavi etmek gerekir.
Myomun Tedavisi
Myom hacminde küçülme yapan ilaçlar ameliyat öncesi dönemde kişinin kanamasını durdurmak ve kansızlığını gidermek amacıyla geçici olarak kullanılabilir. Ancak şu an myomun tek kesin ve garantili tedavisi ameliyatla myomun ya da rahmin tamamının alınmasıdır. Ancak myomların menopoz sonrası küçülebileceği de akıldan çıkartılmamalıdır.