Sağlık.net

Kadın Hastalıkları

Myom: Çeşitleri, Belirtileri, Tanısı, Tedavisi

  • Delicious


Myom Nedir?

Halk arasında kontrollerde ortaya çıkan ve rahimde bulunan ur/tümör olarak bilinen myom içinde düz kas tabakası bulunan iyi huylu kitlelerdir. Rahmin belli yerini işgal eden, çepeçevre saran ya da vajene doğru sapla uzanan myomlar olabilir. Myomlar kadın pelvisinde en çok görülen tümördür. Ancak kansere dönüşme olasılığı çok azdır. Öyle ki çoğu kadın farkında olmadığı myomunu kadın doğum muayenesi sırasında öğrenir. Ancak %25 görülme sıklığı mevcuttur.

Ergenlik öncesi görülme ihtimali çok düşük olan myomlar, 30 lu 40 lı yaşlarda çok sık görülür. Ancak menopoza girdikten sonra küçülmeye başlar. Genel olarak myomlar rahimde büyümeye sebep olurlar. Bunun ölçülmesi de kolay değildir. Bu nedenle myomun bulunduğu rahmi tanımlarken gebelik haftasına benzetilir. 10 haftalık gebelik cesametinde gibi tanımlamalar kullanılır.

Myom Çeşitleri

Rahim duvarı üç katmandan oluşmaktadır. dıştan içe doğru seroza( rahmi dışarıdan çevreleyen zar tabaka), miyometrium (istemsiz kasılan düz kas tabakası, bebek plasenta ve adet kanamasının atılımını sağlar), endometrium (gebelik olmadığında dökülerek atılan kısımdır) bulunur.

Myomlar adını aldığı miyometrium tabakasından oluşur. Ergenlikle birlikte kadın vücudunda salgılanan östrojen hormonuna bağlı olarak geliştiği düşünülmektedir. Bunun nedeni ergenlik öncesi ve menopoz sonrası görülmemesi ve dışarıdan östrojen içeren preparatlar alındığında büyüme göstermesidir. Ancak myom oluşumundaki tek neden östrojen değildir. Diğer sebepler hakkında da çalışmalar devam etmektedir (kan akımı artması, progesteron…)

Myomlar rahim içinde yerleştikleri yere göre isim alırlar.

  • Submüköz Myom: Endometrium tabakası altına yerleşmiştir. Endometriumu ittirdiği için adet düzensizliğine neden olabilir. daha da büyüyerek bir sap şeklinde uzanıp rahimden hatta vajenden dışarı çıkabilir (vajene doğmuş myom). Ancak sapı etrafında dönerek kanamalara neden olabildiği unutulmamalıdır. Bunun yanı sıra düşük yapma riskini de arttırdığı için cerrahi olarak bu tür myomlar çıkartılmalıdır. Bu işlem histereskopi denilen cihazla vajenden girilerek myomun sapının kesilmesine dayanır.
  • İntramural Myom: Kas tabakasının içinde yer alan myomlardır. Rahmi de büyütürler.
  • Subseröz Myom: Bu myom türü de saplı myom oluşturur. Ancak Histereskopi ile tanı koyulamaz. Bu nedenle bu myomdan şüphe edilen olgularda laparoskopi yapılmaktadır.
  • İnterligamentöz Myom: Rahmi tutan bağların arasında gelişen myomdur. Bulunduğu yere göre sinire bası yapabilir ve ağrılara sebep olabilir.
  • Paraziter Myom: Oldukça büyüyen myomun başka organa yapışıp rahimden ayrılması ve orada yaşamaya devam etmesidir.

Gebelik ve Myom

Gebelik sırasında da rahmin büyümesiyle birlikte myomlar da büyür. Bunun sebebi myom dokusunda meydana gelen ödem ve kanamanın artmasıdır. Aşırı kasık ağrısı ve hassasiyet olduğu zaman istirahat verilir. Ancak gebelerde cerrahi düşünülmez. Çünkü kanamaya yol açabilir. Myom düşük yapmaya, rahim içinde bebek kaybına, suyun erken gelmesine yol açabildiği gibi sorunsuz bir gebelikte yaşatabilir. Önceden cerrahi görmüş bir rahimdeyse sezaryene sebep olabilir. Ancak herhangi bir problemi olmayan gebelerde normal doğum tercih edilir.

Myomda Tanı

Myomlar genelde şans eseri fark edilirler. Yapılan bir kontrol, açılmış bir karın gibi… Ancak hiç farkına varılmayadabilir. Ultrasonografi myomun en önemli tanı aracıdır. Yumurtalıklara yakın bulunan myomlar over tümörleriyle karıştırılabilir. Eğer myomdan şüphe ediliyorsa; normal bir gebeliği, yumurtalık bölgesinde kitleleri, adenomyozis denilen rahmin içini döşeyen endometrium tabakasının rahim kasları arasında yerleşmiş dokusunu, komşu organ tümörlerini, rahmin kendi şekil bozukluklarını da düşünmek ve kontrol etmek gerekir.

Myomun Belirtileri

Myomlar çoğu zaman belirti vermese de bazı vakalarda aşırı kanamalara, ağrılara ve karında şişliğe yol açabilir.

  1. Adet düzensizliği: Myomu olan kadınların 3 te 1 inde normalden daha fazla olan ve daha fazla süren kanama gözükebilir. Özellikle submüköz ve intramural tipteki myomlar buna sebep olurlar. Kitle büyüdükçe kanlanan alanda büyümesi, endometrium yüzeyinin büyümesi, rahimin kasılmasıyla küçük damar ağızlarının kapanamaması sonucu kanama oluşur. Eğer uzun süre tedavi almazsa bu aşırı kanamalar sonucunda anemi(kansızlık) oluşabilir. Bazı myomlar ise ara kanama yapabilirler. Zaten bir kadını doktora götüren en önemli şikayet ya ara kanamadır ya da kanama artışıdır. Çünkü o kadar fazla kanama olabilir ki kişi günlük aktivitelerden uzak durabilir ve saat başı bir ped değiştirmek zorunda kalabilir.
  2. Kasık ağrıları: Genellikle adet kanaması döneminde oluşur. Düzenli ve ağrısız geçmiş adet dönemlerinden sonra birden ağrılı adet olması akla myomu getirmelidir. Zaten ağrısı olan kadınlarda ise ağrının şekli ve şiddetinde değişmeler olabilir. Myom tek başına rahim içinde olmaması gereken bir doku olduğu için rahim myomu atmaya çalışır. Bu süre zarfında da sürekli kasılır. Kasılmalarda kişide doğum ağrısına benzer ağrı hissi oluşturur. Ya da çok büyümüş bir myomun sinirlere basısı sonucu bel ağrısı oluşabilir. Kendi sapı etrafında dönen myomsa bıçak saplanır tarzda ağrıya sebep olabilir.
  3. Karında şişlik: Myom büyüdükçe kendi kapladığı alanı genişletmek için diğer doku ve organları iter. Mesaneye bası yaparak sık idrara çıkmaya, bağırsağın son bölümüne bası yaparak kabızlığa yol açabilir.
  4. Kısırlık: Myom tüpleri de iterek kadının gebe kalmasını ve spermin yumurtaya ulaşmasını engelleyebilir. Bunun yanında rahmin yüzeyini değiştirdiği için döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesini de engelleyebilir. Ancak myomun kısırlık yaptığını söyleyebilmek için diğer tüm nedenleri dışlamak gerekir.

Myomun Komplikasyonları

Myomlar bazı komplikasyonlara da neden olabilirler. Bunlar arasında enfeksiyon, kansere dönüşüm(nadir), küçülme, karında sıvı birikmesi, karın içi kanama gibi durumlar oluşabilir. Eğer kanama, ani ve hızlı büyüme, ağrı gibi semptomlar ortaya çıkarsa myomu tedavi etmek gerekir.

Myomun Tedavisi

Myom hacminde küçülme yapan ilaçlar ameliyat öncesi dönemde kişinin kanamasını durdurmak ve kansızlığını gidermek amacıyla geçici olarak kullanılabilir. Ancak şu an myomun tek kesin ve garantili tedavisi ameliyatla myomun ya da rahmin tamamının alınmasıdır. Ancak myomların menopoz sonrası küçülebileceği de akıldan çıkartılmamalıdır.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir