Sağlık.net

Hastalıklar

Sara (Epilepsi) Hastalığı:Nedenleri, epilepsi nöbeti, teşhisi ve tedavisi

  • Delicious

SARA (EPİLEPSİ) HASTALIĞI

Vücudumuzu yöneten merkez beyindir. Bütün aktiviteleri beynimiz sayesinde yaparız. Dolayısıyla beyindeki hücreler arasında elektriksel bir bağlantı vardır. Merkezi sinir sistemi hücrelerinin beklenmedik, aniden elektriksel boşalması sonucu epilepsi ortaya çıkar. Bir kaç dakika sürer ve sonra geçer. Bu durum bir defadan fazla meydana gelirse buna epilepsi hastalığı denir. Halk arasında “sara” hastalığı olarak bilinir. Nöbetler şeklinde görülür.

Dünyada yaklaşık 40 milyon sara hastası vardır. Ülkemize bu sayı 700 bin civarındadır. Toplumda sara hastalarına genelde kötü gözle bakılmaktadır. Oysaki epilepsi sadece sinirsel bir hastalıktır ve epilepsi hastaları asla deli değildir ve hastaların zeka anormallikleri yoktur.

SARA HASTALIĞININ NEDENLERİ

Genelde epilepsinin nedeni bulunamaz fakat sıklıkla çocukluk çağında ortaya çıkan bu hastalıkta bazı etmenlerin hastalığa neden olduğu bilinmektedir. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

  • Doğuştan gelen faktörler: Doğum sırasında beynin oksijensiz kalması ya da zedelenmesi, genlerin bulunduğu kromozomlarda meydana gelen hastalıklar, enzim eksikliği,
  • Beyin zarlarında iltihap oluşması, menenjit, beyinde meydana gelen tümörler,
  • Gebelikte ortaya çıkan, bebeğin gelişmesini önleyen bazı hastalıklar, annenin sigara, alkol, madde kullanması,
  • Trafik kazası sonucu beyin zedelenmesi, travma geçirme,
  • Ateşli havale geçirme, epilepsinin nedenleri arasında yer almaktadır.

EPİLEPSİ NÖBETİ

Epilepsi nöbetlerinin farklı şekilleri mevcuttur. Şuur kaybı ile beraber görülen nöbette, kişi yaptıklarının farkında değildir. Zaten nöbetten sonra da ne yaptığını bilemez. Elleri, kolları anlamsız şekilde sağa sola hareket eder. Sersemlemiştir ve gözünün önünde noktalar oluşur.

Diğer bir nöbet şeklinde yine şuur kaybı vardır ve hasta yere düşer. Bütün vücudu kasılır ve çırpınır bir haldedir. Ağzından köpük gelebilir. Yaklaşık3-4 dakika sürer. Hasta dilini ısırabilir. Nöbet geçtikten sonra yorgun bir haldedir. Bir süre sonra normale döner.

Bazı nöbetlerde sadece belli bir vücut bölgesi etkilenir. Çünkü bütün beyin etkilenmemiştir. Kontrol edilemeyen vücut bölgesinde, dengesiz hareketler görülür. Şuur kaybı yoktur. Bir başka nöbette ise bir kaç saniye donuk anlamsız bakıştan sonra normale döner. Çok kısa sürelidir ve sadece birkaç saniye şuur kaybı vardır.

Epilepsi hastalığıyla yaşamak zordur fakat kontrol altına alınabilir. Önemli olan nöbetin ardarda gelmemesidir. Bu durum, hayati tehlikesi olan bir problemdir.

NÖBET SIRASINDA NELER YAPILMALIDIR?

Nöbet sırasında yapılcak şey, hastanın kendisine zarar vermesini önlemektir.

  • Hastanın etrafında hastaya zarar verecek eşyaları kaldırmak gerekir. Başını bir yere çarpabilir. Kesici aletlere, yatak kenarlarına çarpıp kendisine zarar verebilir.
  • Başını ve vücudunu yana çevirin, başının altına yumuşak bir yastık koyulmalıdır.
  • Dilini ısırmaması için nöbet geçiren kişinin çenesi açık tutulmaya çalışılmalıdır.
  • Kıyafetleri ve yakası gevşetilmelidir. Rahat nefes alması sağlanmalıdır. Hastanın ağzında yiyecek varsa bunu çıkarmak gerekir.
  • Hastayı kendine getirmek için soğuk su dökme, tokat ama, kolonya sürme gibi şeyler uygulanmamalıdır.
  • Panik yapmayın ve hastayı da telaşlandırmayın.
  • Hastaya herhangi bir ilaç verilmemelidir.
  • Nöbet sırasında hastanın neler yaptığını gözlemlenmeli ve hastanın doktoruyla bunlar paylaşılmalıdır.

EPİLEPSİ NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Epilepsi teşhisinde hasta yakınlarının, doktora vereceği bilgiler çok önemlidir. Nöbetin ne kadar sıklıkla meydana geldiği, nöbet sırasında neler olduğu hasta yakınları tarafından dikkatle incelenmeli ve bu bilgiler doktora iletilmelidir. Doktor- hasta yakını iletişimi çok önemlidir. Ailede başka birinde de bu nöbetin olup olmadığı öğrenilir. Ancak epilepsi tedavisi uzun sürdüğünden, kesin teşhis koymak için kesin bulgular gereklidir. Bunun için de bazı tetkikler gerekecektir. Beyin tomografisi, EEG, emar ve bazı testler istenir. Bu testler, ayırıcı tanı konması için mutlaka yapılmalıdır.

EPİLEPSİ TEDAVİSİ


Epilepsi tedavisi ömür boyu sürebileceği gibi, bazı kişilerde belli bir yaştan sonra nöbetler ortadan kalktığından tedavi de bitirilir. Fakat bunu doktorunuz belirleyecektir.

Epilepside kullanılan tedavi şekli ilaç tedavisidir. Bu ilaçlar beynin aşırı uyarılmasını engeller. Fakat ilaç tedavisiyle hastalık tamamen ortadan kaldırılamaz. Sadece oluşabilecek nöbetlerin önüne geçilmiş olur. İlaçların düzenli ve belirlenen dozda alınması şarttır. Bir müddet nöbet olmaması ilacı bırakmanız gerektiği anlamına gelmez. İlacı bıraktıktan sonra tekrar nöbet ortaya çıkar. Ayrıca ilaç kullanan her kişide nöbet oluşmayacak diye bir şey de söz konusu değildir. Tedavide hastalığın tamamen geçmesi yüzde 60 ihtimaldir.

Epilepside her hastaya aynı miktarda ya da aynı ilaçlar verilmez. Doktor, hastanın yaşı, kilosu, nöbetin tipine göre ilacı belirler. Gerekirse birden fazla ilaç hastaya önerilir.
Her hastalığın ilacında olduğu gibi epilepsi ilaçlarının da bazı yan etkileri vardır. Yorgunluk, uyku hali, kilo alma, saçlarda ve ciltte döküntü bunlardan bazılarıdır. Doktorunuz size en uygun tedaviyle bu yan etkileri minimuma indirecektir.

Epilepsinin tamamen geçeceğini söylemek mümkün değildir. Bazı hastalarda özellikle ergenlik çağında geçebilir. Nöbeti oluşan kişilerde ise tedaviye devam edilmelidir. Doktorunuz öngördüğü takdirde bir müddet ilaç tedavisi kesilerek nöbetin oluşup oluşmayacağına bakılır.

Related Posts

141 thoughts on “Sara (Epilepsi) Hastalığı:Nedenleri, epilepsi nöbeti, teşhisi ve tedavisi”

  1. Yıldıray dedi ki:

    Arkadaşlar benim eşimde 15 ay arayla ikinci kez uykunun arasında dişleri kilitleniyor ve dili boğazına kaçıyor. Filmleri temiz çıktı.Uykunun arasında böyle olan var mı? Yardımcı olursanız sevinirim.

  2. Onat dedi ki:

    Ben 10 senedir epilepsi hastasıyım. İlaçlarımı düzenli kullanıyorum. 6 senedir nöbet geçirmiyordum. Kan tahlillerim de iyi çıktı ama tekrar nöbet geçirdim. Nargile içmiştim acaba bundan dolayı olabilir mi atak geçirme sebebi? İlacımı yarım doz arttırdılar.

  3. Epilepsi dedi ki:

    Merhaba, ben 20 yaşında bir epilepsi hastasıyım. 1.5 yıldan beri ilaç tedavisi görüyorum. Bu ilaci ömrümüm sonuna kadar kullanmak zorunda mıyım yoksa nöbet kontrolü sağlandığında ilaç tedavisini sonlandıran hastalar var mı?

    1. ergün dedi ki:

      Ben atlattım çok şükür iyiyim. Umarım siz de atlatırsınız. Geçmiş olsun.

      1. metin dedi ki:

        Merhaba Ergun. Ne zaman yakalanmıştın ve nasıl atlattın? Bana detaylı bilgi verirsen sevinirim. Benim 4 yaşında oğlum var. 1 ay önce epilepsi tanısı konuldu ama 1.5 yaşından beri ateş havalesi geçiriyordu ta ki 2 ay öncesine kadar. Bilgi vermeni rica ediyorum.

      2. ceyda dedi ki:

        Nasıl atlattınız?

  4. Fatih inci dedi ki:

    Merhaba arkadaşlar. Abim 13-14 yaşlarındayken ilk nöbetini geçirmişti. Epilepsi teşhisi koydular. İlk başlarda 2 ayda bir oluyordu sonra 2 sene kadar hiç bayılmadı. Şimdi 22 yaşında ve nöbetleri sıklaştı. Son 2 bayılmasında morarmalar başladı. Yakınlarınızda benzer durumla karşılaşan oldu mu?

    1. Ezgi dedi ki:

      Aynı ben de 12 yaşımda geçirdim en son bayılmalı nöbetimi. Beyin tümöründen ameliyat oldum. Aradan 8 yıl geçti. 20 yaşında 20 dakika süren çok kötü bir sara nöbeti geçirdim. Hiçbir şey hatırlamıyorum. İkincisinden korkuyorum.

  5. Ozgur dedi ki:

    Merhaba. Benim de babamda 4 senedir var. Doktor beyin damarlarında tıkanma başlamış, epilepsi başlangıcı var dedi. Haftada bir tekrarlıyor sadece donup kalıyor. Ağzı kasılıyor. Ağzından sıvı geliyor ortalama bir dakika sürüyor. Sizin de görüşlerinizi alabilir miyim? Hangi safhada hastalığımız. Teşekkürler.

  6. günay dedi ki:

    Selam ben 14 senedir epilepsi hastasıyım. İlk nöbetimi askerdeyken geçirdim ama bir teşhis konulmamıştı. Sivil olunca evde nöbet geçirdiğimde eşim ambulans çağırmıştı. Teşhisi onlar koymuştu ve hala günde 3 kere ilaç kullanıyorum. Senede 5-6 defa yine de oluyor. Nöbet geçirmedem önce kulağıma bir fon sesi geliyor kimseyi anlamıyorum ve ağzım sağa kayma yapıyor. Yere düşüyorum, dişlerim kitleniyor, dilim parçalanıyor ve ağzımdan akıntı geliyor. Nöbeti geçirdikten sonraki 3-5 gün her yerim ağrıyor ve dilim 1 ayda iyileşiyor. Allah hepimizin yardımcısı olsun.

  7. Sevgi dedi ki:

    Ben 10 yıldır epilepsiyim. Evlenmeden önce yoktu. Evlendim ilk bebeğime 7 aylık hamileyken oldum. Epilepsi olduğumu öğrendim büyük krizlerim oluyor. Uykuda idrar kaçırıyorum. Eşim değiştiriyor altımı. Unutkanlık oluyor. O an çocuk gibi oluyorum. Bir saniye öncesini hatırlamıyorum hiç. İlaçlarımı alıp bir yatıyorum 2 gün kendime gelemiyorum. Şu anda bile sersem gibiyim. Yeni oldum, kendime gelmeye çalışıyorum. İlaçlarım çok ağır geliyor kullanmıyorum. Sık sık araç da kullanıyorum. Hocalara da gittim bir çare bulunamadı. Epilepsi olarak yaşamak çok ağır geliyor. 2 evladım var. Annelik yapamıyorum. Benden korkuyor çocuklarım gece yanlarında uyurlarken.

  8. seher aydın dedi ki:

    Merhaba ben 17 yaşındayım ve 1 haftada 4 kez bayıldım. Bayılmadan önce bütün vücudum titremeye başlıyor sonra başım dönüyor ve bayılıyorum. Bayıldığımda da titremelerim devam ediyor. Uyandığımda neler olduğunu anlayamıyorum. Ellerim uyuşuyor ve bacaklarım kasılıyor. Doktora gittim epilepsiden şüphelendi ama henüz bir sonuç yok. Bu yaşta epilepsi hastası olabilir miyim? Yardımcı olur musunu?

  9. Sevgi dedi ki:

    Benim de vücudum kitleniyor sanki. Kımıldayamıyorum. Başım sürekli ağrıyor. Bazen bayılacak gibi oluyorum ama bayılmıyorum. Epilepsiyle bir alakası olabilir mi?

    1. Defne dedi ki:

      Bana da oluyor ama epilepsi değilim.

  10. Emine dedi ki:

    Ben 3.5-4 yaşlarındayken 4 defa havale geçirmem sonucu epilepsi olduğumu söylemiş doktorlar aileme. Çok sık nöbet geçiriyormuşum ama yaklaşık 3 yıl şurubunu daha sonraları hapını kullandım. 7 yaşlarımdayken tamamıyla geçmişti artık ama çok düzenli kullanıyordum ilaçlarımı. O yüzden erken teşhis ve tedavi çok önemli. Şüpheleniyorsanız hemen bir doktora gidin ya da götürün kardeşinizi veya evladınızı.

  11. Özden dedi ki:

    Yaklaşık 9 yıldır epilepsi hastasıyım ve geçen gün otobüste seyehat ederken geçirdim. İlk defa nöbet sırasında bilincimi kaybettim. Titreme, bağırma, göz bebeklerimde büyüme ve idrar kaybı oldu. Daha 20 yaşında olduğumdan bu beni çok etkiledi. Epilepsi hastalarında idrar kaybı oluyor mu bilinç kapalıyken?

    1. mehmet dedi ki:

      Hiç sorma Özden ben de aynısını yaşıyorum.

  12. AyLin dedi ki:

    Merhaba arkadaşlar. Hepsini okudum. Ben gece nöbetleri geçiriyorum. Uyuduğum zaman aslında her şeyi hissediyorum. İlk önce bütün bedenim uyuşuyor. Hiçbir yerimi hareket ettiremiyorum. Konuşamıyorum. Ağzımı açamıyorum. Bunlar neden kaynaklanıyor olabilir? Yalnızca geceleri oluyor.

  13. Tulay dedi ki:

    Benim oğlum 10 yaşında. Bayram sabahı bayıldı. Köpük geldi ağzından. Testler yaptılar bir şey bulamadılar. Bir de diyabetik hastası. Cuma günü kontrolü var. Epilepsi hastalığı olabilir mi?

    1. Munevvver dedi ki:

      Benim annem de gece kriz geçirdi. Doktora gittik oradan o bölüme aktardılar ve sonuç psikolojik dediler. Her şeyi temiz çıktı. 2 gün önce yine gece kasılmış, boğulur şekilde bulduk. Bu sefer özele gittik. Epilepsi dediler. Peşini bırakmayın.

  14. mçal1995 dedi ki:

    Ben 21 yaşındayım. Bundan 3 sene önce gece telefon sesi ile uyandım. Telefonla konuşurken gözüm karardı. Bilincimi yitirmişim. Arkadaşım beni farkettiğinde yerde terliklerime dokunup duruyormuşum aynı hareketi tekrarlayarak. Ardından yere uzanıp titremeye ve bağırmaya başlamışım. Tüm bedenim kaskatı kesilmiş, gözbebeğim yukarı kaymış. Kendime geldiğimde midem bulanıyordu ve hemen lavaboya gidip kustum. Aynı zamanda büyük tuvaletim de ishal olmuşcasına gelmişti. Doktora gittiğimde EEG ve MR yaptırdık. Sonuçlar temiz çıktı. Tekrarlanması durumunda teşhis konulacağını söylediler. 3 yıldır hiç tekrarlanmadı ama yukarıda bir arkadaşın yazdığı gibi zaman zaman dalıp gidiyorum ve dünya ile bağlantım kesilmiş gibi oluyor. Sonra birinin seslenmesi ile kendime geliyorum. Hastalığa sahip olduğumu düşünmüyorum ama sizlerin fikrini de merak ediyorum. Benim gibi tek kriz geçirip tekrarlanmayan ya da yıllar sonra tekrar yaşayanlar varsa yorum yaparlarsa memnun olurum.

  15. elife dedi ki:

    Abim bayılmıştı. Ağzından köpük gelmiş. Bir kaç doktora götürdü babam. Tam bilemediler. Hep belkilerle konuştular. Yıl 2001 belki teknoloji gelişmemişti. 6 ay falan sonra ikinci kez bayıldı. O götürdüğü doktor 3 bayılmada ölecek ama bu ne zaman olur bilemem. Belki yıllar sonra belki yarın demiş. 2 ay sonra bayıldı ve gerçekten de öldü abiciğim. Araştırıyorum aylardır. 3 defa bayılmada ölümle sonuçlanır diye bir şeye rastlamadım. Çevrenizde böyle bir şey oldu mu arkadaşlar?

    1. Kemal Karabay dedi ki:

      Öncelikle şunu belirtmeliyim; ben uzun yıllar epilepsiyle mücadele ettim ve epilepside dediğiniz gibi falanca seferde ölümle sonuçlanır diye hiçbir şey söylenemez. Kalp rahatsızlıkları ve felçte de benzer durumlar yaşanıyor.

  16. Zeynep dedi ki:

    Ben de epilepsi hastasıyım ve 2 gün önce gece nöbet geçirmişim. Hiçbir şey hatırlamıyorum. Nöbetlerden sonra uyuyakalıyorum. Ailem bana nöbet geçirdiğimi söylemiyor. Onlar konuşurken duyuyorum. Daha 15 yaşındayım ve ilaç kullanıyorum. Ben nöbet geçirmeden önce uyuyorum. Bilmiyorum belki size de oluyordu. Kendinizi garip hissettiğinizde yanınızda olan kişiye söylememiz çok önemli. Bundan önceki nöbetimde akşam köpeğimi gezdirirken olmuş. Sokakta her yerde aramışlar beni köpeğim havlamış hep öyle bulmuşlar, hastanede ayılmışım. Nöbetin ne zaman geleceği belli olmaz yalnız gezmemenizi tavsiye ediyorum. Umuyorum ki hepsini atlatacağız.

  17. emine dedi ki:

    Arkadaşlar bir hafta önce kuran okuyordum içime garip bir sıkıntı geldi bayılmışım. Annem banyoya götürüp soğuk suya tutmuş kafamı. Kayma olmuş gözlerimde. Ambülansla hastaneye götürdüler. Ben serum takıldıktan sonra kendime geldim. Bu bilinç kaybı 1-1.5 saat kadar sürmüş. Daha önceden de içime sıkıntı gelirdi ara sıra ama aynı dakikada geçerdi. Nörolojide MR ve EEG çektirdik temiz çıktı ama yine de korkuyorum. Acaba sara olabilir mi bu?

  18. Hasan dedi ki:

    Arkadaşlar benim kız arkadaşım epilepsi hastası yaklaşık 5 yıldır. Kız arkadaşım ile biz 5 yıl önce kötü bir olay yaşadık ve ayrılmıştık. Biz ayrıldıktan 3 ay sonra kız arkadaşıma epilepsi teşhisi kondu. Kız arkadaşım bunun benin yüzümden olduğunu söylüyor. Kendimi suçlu hissediyorum sürekli. Birçok yere baktım ama bunun ile ilgili birşey bulamadım. Gerçekten de üzüntüden dolayı birisi epilepsi hastası olabilir mi? Yoksa başka bir şeyden mi oldu?

    1. merve dedi ki:

      Üzüntüden dolayı olabilir. Strese bağlı hastalığı ilerleyebilir. Bence kız arkadaşının yanında ol. Yalnız bırakma onu.

    2. Mina dedi ki:

      Evet ben de epilepsiyim ve ben üzülünce bayılanlardanım. Allah’a şükür seni suçlamasın arkadaşın. Senin yüzünden çıkmamıştır. Yalnız üzmemeye dikkat et. Epilepside üzülünce bayılma sözkonusu.

    3. Nur dedi ki:

      Epilepsinin üzüntüden meydana geleceğini sanmıyorum. Ben de epilepsi hastasıyım. Eğer buna bir üzüntü sebep olursa eminim ki bu sevgilinden ayrılma ile olmaz. İçinizi rahat tutun.

    4. Evin dedi ki:

      Bunun sizinle alakası yok, kendisi psikolojik sebepten dolayı sizi suçluyor olabilir.

    5. Sedanur dedi ki:

      Kardeşim üzüntüden geçirdi geçen yıl ama genetik de olabilir.

  19. Cansel dedi ki:

    Kontrolümü kaybediyorum ve aniden yere düşüyorum. Gözlerim kararıyor. Ne yaptığımı da bilmiyorum. Sesleri duymuyorum, bilincim kapanıyor. Ölmüş gibi her yer kapkaranlık oluyor. Ses de olmuyor. Sizce bu epilepsi mi? Lütfen beni bilinçlendirin. Korkuyorum ve daha 15 yaşındayım.

    1. Mina dedi ki:

      Canım, doktor kontrol etmediği sürece tanı koymak mümkün olmaz. Lakin bu dediklerin sürekli sende tekrarlanıyorsa epilepsi olabilir. Nörolojiye görün derim. Daha yaşın küçük atlatmanda kolay olur. Bu hastalık fazla ilerlemeden kontrol altına alınmalıdır.

  20. Emine dedi ki:

    Ellerini açtığı zaman bile istemsizce titriyor, bazen gözleri kararıyor ama bayılmıyor. Bu epilepsi mi? Lütfen biri söylesin.

  21. Can doğan dedi ki:

    Merhaba. Şimdi benim kız epilepsiyim diyor ama dedikleri bildiklerimle uyuşmuyor. Mesela yaklaşık 3 yıldır hasta ve çoğunlukla ilaçlarını almıyor ve bazen nöbet geçirdim falan diyor. Yaklaşık 2 haftadır ilaçlarını almıyor ve nöbet geçireceğimi hissediyorum diyor. Öyle bir şeyi olan var mı? Yardımcı olun.

    1. Ece dedi ki:

      Bana daha çok psikolojik gibi geldi ancak bir kontrole götürsen bundan kim zararlı çıkar ki? Çocuğunun hayatını riske atmaya değer mi? Bende de vardı epilepsi. Şu an 15 yaşındayım ve artık kurtuldum Allah’a şükür.

    2. Sinem dedi ki:

      Evet olabilir. Ben de epilepsi hastasıyım ve ne zaman nöbet geçireceğimi hissediyorum.

  22. hakpınar dedi ki:

    Kesinlikle ciddiye alınması gereken bir hastalık. İlk olarak 2015 yılı 23 mayıs günü yolda yürürken düşüp bayıldım. Nöroloji doktoruna gittim ilaç tedavisi uyguladı. İlaçların faydasını gördüm. Sırt üstü yattığımda baş dönmesi oluyordu, ilaçlarla baş dönmesi hiç kalmamıştı. Kendimi çok iyi hissediyordum ki 2016 yılı 11 nisan günü yaklaşık 1 yıl aradan sonra gene yolda yürürken bayıldım. Doktor ilaçların dozunu artıracağını söyledi. Bu arada komşumun yeğeni epilepsi hastalığını ilaç tedavisiyle tam olarak yenmiş ve ilaçlardan kurtulmuş. Bana da aşırı sıcak havalarda güneşin altında fazla kalma dedi. Güneş epilepsi nbetini tetiklemede etkiliymiş. Herkese geçmiş olsun. Tedavimdeki gelişmeleri paylaşmaya devam edeceğim. Başından geçen herkesin tecrübelerini paylaşması çok faydalı olur.

    1. Umut dedi ki:

      Merhabalar. Cümleten herkese geçmiş olsun. Benim yeğenim küçükken havale geçirdi şu an 18-19 yaşlarında bazen bilincini kaybediyor. Kendi kendine gülüyor şarkı söylüyor. Şakaya alıyor, hafızası karışıyor. Doktorlar ilaçları kullansın geçer diyorlar. 1 sene oldu. Okulunu yarım bıraktı. Hala bu hastalıkla uğraşıyoruz. Hala bir tanı konulmadı. Bu tür hastalığı olan kardeşlerim var mı? Sizlerinde görüşlerini almak istiyorum.

  23. cem dedi ki:

    Selam arkadaşlar. Ben duşa girip çıktığımda üstümü giyinmeden düşdüm ve uyandığımda dilimi ısırmıştım. 10 gün boyunca dilimin acısından su bile içemedim. Doktora gittim. Teşhis koyamadı. En sonunda başka bir doktora gittim. Epilepsi dedi. Sizce doğru mudur? Tahlil yapmadan söyledi ama tahlil temiz çıktı. Bu ne peki?

  24. Murat dedi ki:

    Babam sara hastasıydı son nöbetinden sonra 10 gün sonra araç üzerinde nöbet geçirerek trafik kazasında vefat etti. Epilepsi hastalarına ehliyet vermek büyük hata. O istese bile sonuç olarak kimse umursamıyor bu hastalığı. Sonuçsa erken yasta ölüm.

  25. elif dedi ki:

    Merhaba. Bana yeni teşhis konuldu ama yine de testlerden geçmem gerekiyor netleşmesi için. Çok korkuyorum. Öğrenciyim. Epilepsi beni korkutuyor nerede olacağını bilmediğim için. Hiç iyileşen var mı? Epilepsi hastalığını duyduğumdan beri çok mutsuzum. Bana yardım edin ne yapacağımı bilmiyorum. Tedavime daha başlanmadı. Ne yapmam lazım? Beni bilgilendirir misiniz?

  26. menekşe dedi ki:

    Arkadaşlar hepiniz için diyorum lütfen dikkate alın. Bazen bulunduğunuz yerdeki cihazlar yetersiz olabiliyor. Bu hastalıklara yoğunlaşmış doktorlar var onların kontrolü altın olun. Araştırın ve ihmal etmeyin. Her ilaç iyi gelmiyor bu hastalıklara. Biliyorsunuz ki epilepsinin çeşitleri var. Erken teşhis çok önemli ya da doğru ilaç nöbetleri ve günlerini azaltıyor. Abimde yaşadığım için bu konu hakkında tecrübem ve bilgim var. Allah herkese şifa versin.

    1. recep dedi ki:

      Ben de bir epilepsi hastası olarak işe gidecek kadar bana izin veren fakat beni normal yaşamımdan farklı bir yaşam formatına atan bu hastalıkla ilaçlarla mücadele ediyorum. Epilepsi krizi geçiren bir hastanın sağlık açısından gereğini kendi yerine getirmesi yanında çevresindekiler de bir epilepsi hastasına müdahale safhalarının nasıl geçirilmesi noktasında bilinçli olmaları gerekir. Böyle olduğu müddetçe eğer ağır bir kriz değilse bu şekilde günlerini ve sosyal yaşamını aksatmadan geçirmesi hasta için moral unsuru da düşünüldüğünde daha çabuk olabilir.

  27. Ozlem dedi ki:

    Merhabalar. Benim kızım 12 yaşında. 11 aydır her sabah kalkınca titrer gibi olup dengesini kaybedip düşüyor. 1 hafta önce yine sabah 3 sefer düştü. Daha sonra da kasılma nefes almada zorlanma ve ağzından su gelme durumu 5 dakika sürdü. Hastaneye yetiştirdiler. Epilepsinin bir çeşidi dendi ama net bir şey söylemediler. Sadece kriz anı için bir hap verildi. Ağzı kilitlendiği için yanaktan içeriye konulması gerekiyormuş. Ben çok korkuyorum her sabah kızıma bir şey olacak diye. Kızım epilepsi mi? Bu sadece sabahları oluyor.

    1. Saim dedi ki:

      Özlem hanım iyi akşamlar. Öncelikle geçmiş olsun. Kızınıza acil şifalar dilerim. Anlattıklarınız benim durumumla neredeyse aynı. 19 yıldır epilepsi hastasıyım. Önceleri sadece sabahları nöbet gelirdi. İlerki yaşlarda sayısı azalıyor ve gün içinde oluyor fakat ilaç tedavisi kesinlikle işe yarıyor. Ben Türkiye’de 3 yıl bu hastalığa tedavi aradım şu an Fransa’da yaşıyorum. Geldiğim sene ilk nöbetimde epilepsi dediler ilaç verdiler. İlacımı aldığım sürece hiç nöbet yaşamadım. İlacımı almayı bıraktığım zaman da iki hafta sonra kesinlikle hasta oldum. Uzun bir zamandır da düzenli alıyorum ilaçlarımı. Hastalığı düzensiz uyku ve stres tetikliyor. Eğer kızınız 9’da yatıp 7’de kalkıyorsa bunu değiştirmeyin. Kahvaltı yapmadan çıkmamalı. Tahminimce kızınızın karakteri gereği başarısızlığa tahammülü yok ve kendini çok zorluyor. Uzun süreli ve kesintisiz ders çalışmak bunun sebeplerinden biridir. Ben bu yüzden bu hastalığa yakalandım. Dediğim gibi umarım kızınız epilepsi değildir inşallah. Geçmiş olsun.

  28. Aylin dedi ki:

    Benim 3 senedir ağzım uyuşuyordu. İlk zamanlarda karıncalaşıyordu daha sonra biraz daha arttı peltek konuşuyordum. Daha da arttı ve konuşamamaya başladım. Durum daha da kötüleştı ve ağzımı, dilimi ve salyalarımı dahi kontrol edemedim. 7 ay önce bir gün ağzım uyuştu. Çenem sol tarafa kaydı. Vücudum kasılmış ve titremeye başlamışım. Gözlerimi hastanede açtım. İlk önce depresyonda olduğum için bu nöbetleri geçirdiğim söylendi ama epilepsi olduğum anlaşıldı.

  29. Fuat dedi ki:

    Kardeşim 2.5 yaşında arada sırada esniyor. Doktora götürdük kan ve idrar tahlillere baktı. Hepsi normal çıktı. Sizce MR çektirmekte yarar var mı?

  30. Kenan dedi ki:

    Arkadaşlar biri bana bilgi versin yalvarıyorum. Kız arkadaşım 1 haftalıkken epilepsi olmuş. 14 yaşına kadar nöbetler geçirmiş. Doktor ilacı 14 yaşında kesmiş. Şimdi ise baş ağrısı el hareketleri hızlandı ve daralma oluyor. Bazen tekrardan bu hastalığın çıkma ihtimali var mı? Lütfen bilgi verin.

  31. epilepsi dedi ki:

    Arkadaşlar ben de epilepsi hastasıyım. Kesinlikle ağız açılmaya çalışılmamalı. Sadece sağ tarafa yatırılması yeterli.

  32. Hzl dedi ki:

    Ben 23 yaşındayım. Pazartesi günü sabah kalkıp tuvalete gittim ve sonrasını hatırlamıyorum. Annemler duydukları sese gelmişler ve beni yerde kaskatı baygın bir halde yatarken bulmuşlar. Ağzımı açmaya çalışmışlar gözlerim mosmor olmuş nefes alamamışım ambulans çağırmışlar. Ben gözümü açtığımda ambulansdaydım. Hastanede beyin tomografisi çekildi, kan değerlerime bakıldı ve herşey temiz çıktı. Acildeki doktor sara nöbeti geçirdiğimi herkesin hayatında bir kez sara nöbeti geçirebileceğini söyledi. Biz tabi ertesi gün nöroloji doktoruna gidip emar ve eeg çektirdik. Sonuçları yarın çıkacak ona göre değerlendirme yapılacak. Hayatımda ilk kez böyle birşey yaşadım. Ama arada bir algım duruyordu insanların söylediklerini duyuyordum fakat kelimeleri toparlayıp cevap veremiyordum. Bunun ne olduğunu bilmiyordum şu an sizin yazdıklarınızı okuyunca ve araştırınca anladım ki bu algı kaybıda aura denilen küçük sara nöbetleri. Eğer buna benzer şeyler yaşadıysanız yazarsanız sevinirim. Herkese acil şifalar Allah yardımcınız olsun.

    1. biogenik dedi ki:

      Merhaba arkadaşım. Ben de epilepsi hastasıyım. Aura epilepsinin geleceğini sezdiğin zaman yaşadığın olaylardır. Mesela hocamın tarif ettiği aura bilinç kaybı olmadan (farkındayım) nefes alamama, konuşamama aura bu demek. Ve de kelimeleri algılayamıyorum diyorsun.
      Bunları bol kitap okuyorak, bulmaca çözerek soru çözerek halledebilirsin. Önceden matematiği aklımdan yapan ben şimdi toplama yapamıyorum ama sürekli toplama çıkartma çözüyorum. 3 Ameliyat geçirdim bunların arasında sorunsuz 2 üniversite bitirdim ve işte de çalışıyorum. Üzerine gittikçe yaparsın. Allah şifa versin.

  33. Bende de var epilpsi ve sara. Çok kötü bir durum. Olanlara acil şifalar diliyorum.

  34. İsimsiz dedi ki:

    Benim kuzenim 3 yaşında ve onda da bu belirtiler var. Lakin doktorlar ona bu hastalığın olmadığını söylüyorlar. 2.5 yaşında nöbet geçirdi ve daha yeni anne diyebiliyor. Ne yapmalıyız?

  35. Merve dedi ki:

    Benim annem epilepsi hastası çok zor bir durum. Nöbetten sonra 20 dakika kadar akli dengesi gidiyor. Tedavi görüyor ama hiç bir şey değişmiyor. Günde 8 defa nöbet geçirdiği bile oluyor. Ne yapmamiz gerekiyor?

    1. Yunus dedi ki:

      Benim kardeşim de sara hastası. İlaç kullanıyor ama hiç bir faydası yok. Günde 7-8 defa havale geçiriyor. Uyurken bile havale geçiriyor. Bütün vücudu kasılıyor ve çenesi kitleniyor. Allah acil şifalar versin bütün hastalara.

  36. Emine dedi ki:

    Kardesim 9 aylıkken ateşten havale geçirdi. Şimdi 11 yaşında ve sara hastası olduğunu öğrendik. Hep bu korkuyla yaşıyorum. İnşallah kardeşim iyileşir. Herkese acil şifalar diliyorum. Allah’dan ümit kesilmez.

  37. gizem dedi ki:

    Merhaba. Benim kızım henüz 5 aylık. 1 hafta önce uykudayken aniden nöbet geçirdi. Tabi biz de hemen hastaneye götürdük. Orada bizi araştırmaya sevk ettiler. Orada da 3 kere nöbet geçirdi. Son nöbeti 1.5 dakika sürdü. Ondan sonra ilaç tedavisine başladılar. Erken teşhis ettikleri için hastalığı ilerde tamamen geçer mi?

    1. Bengüsu dedi ki:

      Ben de epilepsi hastasıyım, erken teşhis iyi olmuş sizin adınıza sevindim. Ben 15 yaşındayım. 13 yaşından beri epilepsi varmış ama yıllar sonra fark edildi. Ne kadar erken teşhis o kadar çabuk iyileşmek. Umarım kısa sürede iyileşirsiniz, epilepsi hastası olmak çok zor. Allah hepimize şifa versin.

    2. Deniz Diker Akyüz dedi ki:

      Merhabalar çok geçmiş olsun. Benim oğlum da şuan 5 aylık ve nöbet geçiriyor. Epilepsi tanısi kondu. Tecrübelerinizi paylaşabilir misiniz?

  38. Melisa dedi ki:

    Merhaba. Ben birşey soracaktım. Sinirlendikten sonra ellerim titreyip kitleniyor. Yüzümde de uyuşukluk ve karıncalanma oluyor. Sonra da ayaklarımı hissetmeyip bayılıyorum. Sizce bu ne olabilir?

    1. Önder dedi ki:

      Merhaba. Bunun sebebi bildiğim kadarıyla %80 epilepsi (sara) hastalığından kaynaklanmaktadır. Benim de aynı şekilde annem tıpkı sizin gibi oluyor. Allah herkese şifa versin. Çok kötü bir rahatsızlık. İlacı nedir pek bilmiyorum ama en büyük ilacı herhalde moraldir. Çünkü benim annemde ne zaman üzüntü yaşasa nöbet geçirdiği olabiliyor.

  39. Me dedi ki:

    Merhaba. Benim annem yaklaşık olarak 12-13 yıldır sara hastası. Kısa bir süre ilaç tedavisi uygulandı ama faydası olmadığını düşündüğü için tedaviyi bıraktı. Nöbetlerden önce hissediyormuş. Böylelikle tehlikeli bir yerdeyse daha güvenli bir yere oturuyor veya bize söylüyordu ama artık her şey daha hızlı oluyormuş. Aralıksız bir gün başı ağrırsa ertesi gün nöbet geliyor. Ben de bazen kısa bir süre ne yaptığımı bilmiyorum. Hiçbir şey duymuyorum ve ne düşündüğümü ne yaptığımı bilmiyorum. Acaba ben de sara hastası olabilir miyim?

  40. rabia dedi ki:

    Merhaba. Benim babam sara hastası. Ona babaannesinden geçmiş. Ben hastanede bunun kontrolünden geçtim ama bir şey çıkmadı. Ben evlendiğim zaman bu rahatsızlığın çocuklarımda olma olasılığı var mı? Varsa yüzde kaç ihtimaldir? Şimdiden teşekkür ederim.

  41. sabri dedi ki:

    Ben 16 yaşındayım. Aniden başım dönüyor gözlerim kararıyor. Bir anda yere çakılıyorum sonra yavaş yavaş bir şeyler duymaya başlıyorum. Nefes almakta zorlanıyorum ayağa kalkıyorum vücudumda bir uyuşukluk oluyor. Bazen düştüğümü unutuyorum. Çevremde birkaç kişi epilepsi olabilirsiniz diyor. Sizce de epilepsi olabilir miyim?

    1. Halil dedi ki:

      Kardesim bende de aynı şey var. Bir anda gözüm bulanıyor yani onun gibi bir şey oluyor sonra düşüyorum yere. Birkaç saniye uyuşuyorum ve kendimi toplayıp ayağa kalkıyorum ama nasıl düştüğümü ve ne olduğunu bir türlü hatırlamıyorum. Yaşım 15.

  42. mezra dedi ki:

    Ben de epilepsi hastasıyım. 16 yaşında oldum ve olduktan sonra derslerim kötüleşti. Kendimi veremez oldum. 2 sene oldu şu an 18 yaşındayım ve hala tedavi görüyorum fakat ben bir defa nöbet geçirdim. Neler oldu hiç bilmiyorum ayıldıktan sonra da hiç birşey hatırlamadım sadece gözümün önünde şekiller oluştu ne zaman tedavi biter bilmiyorum. Herkese acil şifalar.

    1. biogenik dedi ki:

      Merhabalar. Anlıyorum ki Epilepsi hastalığı hayatınızda ufak tefek yıkımlara yol açmış. Ve düşünüyorum epilepsi olmak kolay değil. Bunu en az yaşayan bilir. Ben de epilepsiyim biliyorum. 2003’te beyin tümörü aldılar; bende eseri tabi ki epilepsi kaldı. 2012’de kurtulmak için bir ameliyat daha oldum ama o kurtuluş kısa oldu. Ben 2003’te öğrenciydim. Bu süre zarfında 2 üniversite bir işte de çalışıyorum. Hayata gülen gözlerle bakıyorum; siz de bakın demek istiyorum. Biraz da bu psikolojinizi bozduğunuz için ders çalışamıyor, dünyam yıkıldı diye düşünüyorsunuz.
      Herkese Allah şifa versin 😀 hep gülün(dürün)

    2. Ayse dedi ki:

      Merhaba ben de epilepsi hastasıydım. İnşallah önümüzdeki kontrolde bir şey çıkmazsa tamamen iyileştim diyebileceğim. Ben de senin gibiydim. Sadece iki kere nöbet geçirdim ve teşhis konulunca ilaçla tedaviye başladım. Gördüğün şekiller nöbet geçirmek üzereyken ilaçların nöbeti engellediği için oluşan yan etki gibi birşeyler. Bu şekilleri görme esnasında gözlerin kayabilir, miden bulanabilir veya sonrasında baş ağrın olabilir (bende etkileri böyleydi). O esnada sakin olmalısın ve dinlenmelisin. Sonuçta nöbet geçirmemen harika birşey. Eğer ilaçlarını aksatmadan tedavini uygularsan iyileşebilirsin. Fakat bu uzun bir süreçtir sabır ister. İnşallah iyileşirsin.

      1. biogenik dedi ki:

        iyi dileklerin için teşekkürler. Benim iyileşmem için biraz kötü alışkanlıklarımdan uzak durmam gerekiyor ve arkadaşlar sizin de pek çoğunuzun yaptığı şeyler; işim gereği bilgisayar başında uzun süre oturmak, en az epilepsili bir insanın 7 saat uyku uyuması gerekiyor, enerji içeceklerinden zaten uzak duruyorum sizde uzak durun.Kahve ve çayın bağımlısıyım onlar olmadan yapamıyorum. İçki, alkol ve uyuşturucuyu kullanmıyorum . Bir de ilaçlarını bırakabildin mi?

  43. kadir dedi ki:

    4 saat önce bir bankta arkadaşla otururken karşılaştık. Epilepsi hastalığı olduğunu sevgilisinden öğrendik. Çevredekiler bunun önlemini nasıl alınacağını bilmiyordu ve biz de bilmiyorduk. Adamın biri yan yatırın, dilini çıkarın ve ağzına cüzdan koyun sakın çenesi kapanmasın dedi.Aynen bizde onu yaptık çünkü o adam önceden öyle olmuş, bana da böyle yapmışlar dedi. O arada 112’yi de aradık.
    Eğer bir şey bilmiyorsanız cidden işiniz zor. Yarım saat internette gezindim şu maddeden dolay biraz pişmanlık duyuyorum. Ağzına bir şey sokmayın, çenesini elinizde açmaya zorlamayın. Öyle bir korktum da adamı öyle görünce hemen çenesini açıp hava almasını istedim meğersem yanlış iş yapıyormuşum.
    Dipnot : Olay sonrasında yanımdaki arkadaş anlattı. Çift galiba hafiften tartışıyormuş yani adam stres’den dolayı bayılmış anlaşılan. Zaten bu epilepsi nöbeti stresden oluyormuş.

  44. melissa dedi ki:

    14 yaşındayım ve ayni hastalık bende de var. 3 kere bayıldım ve bayılırken titreyerek gözlerim dönüyor ve ağzımdan köpük çıkıyor. Geçirdikten sonra hiçbirşey hatırlayamıyorum. Derslerim de kötüye gidiyor.

  45. taki dedi ki:

    Benim oğlum 18 aylıkken çenesi ve sol gözü kasılmaya başladı. Yaklaşık iki ay sebebi bulunamadı ve sonunda epilepsi olduğu ortaya çıktı. Şimdi 21 aylık, 2 yaşına az kaldı ve ilaç tedavisi görüyor. Şükürler olsun ki hiç bayılma nöbeti geçirmedi. Doktor küçük olduğu için bu hastalıktan kurtulur dedi. Ergenlik çağı ile bitme ihtimali var dediler. Doğru mudur hocam?

  46. büsra dedi ki:

    Benim de epilepsi hastalığım vardı. 6. Sınıfta başlamıştı ve arada bayılmalarım tekrarlanıyordu. Sonra 10. Sınıfta iken evde bayılmışım yüzüm mor gibi olmuş 10 dakikadan fazla. Hastaneye götürdüler beni. Eeg, Emar vs.re testlerden sonra hastalığım ortaya çıktı. Düzenli olarak ilaç kullanıyorum. Allah’a şükür 3 senedir olmuyor ve stresten kaynaklanıyor. Ne olursa olsun sakın kafaya takmayın. Bende bu yüzden oldu. Stres tetikliyor. Psikoloğa da gidebilirsiniz. Sosyal faaliyetlere de katılmalısınız. Geçmiş olsun.

  47. AS--HAKKI dedi ki:

    Allah Şifalar Versin.

  48. aybars bozkurt dedi ki:

    Benim yeğenim var 7 yaşında daha 2-3 defa nöbet geçirdi. 3 yıldır tedavi görüyor ama çok korkuyorum birşey olacak diye dişler kitlenip kalıyor. Yok mudur bunun bir çaresi?

  49. adesde dedi ki:

    Daha biraz önce annemin sara hastası olduğunu öğrendim. Bu hastalık insanı ölüme götürür mü acil cevap verirseniz çok sevinirim :/

    1. adil ece dedi ki:

      İçin rahat olsun kardeşim, ölüme falan götürmez. Benim ablam da sara hastası. Arada kasılmalar oluyor. 7 yaşından beri sara hastalığına bağlı sürekli ilaç kullanıyor. Şimdi 34 yaşında.

  50. emrah dedi ki:

    Oncellikle herkese Allah acil sifa versin. Benim yigenim 11 aralik 2013 te evde bir nobet gecirdi. Hemen hastaneye goturduk, doktoru menenjit olabilir dedi. Bir gece menenjit ilaclariyla tedavi etmeye basladi. Ertesi gun tekrar nobet gecirdi ve boyle devam etti. Simdiye kadar 6 defa nobet gecirdi, ve nobet gecirirken ya bir noktaya dalip kaliyor ya da kimseye cevap vermiyor. Sadece etrafa bakiyor. Cocuk 4 yasinda.

  51. Fatma rumeysa Kırbas dedi ki:

    Benim erkek kardeşim 4 yaşında ve bugün bu hastalığa yakalandığını öğrendik. Kardeşimi nöbet geçirirken görünce ölüyor sanmıştım. Allah kimsenin başına vermesin.

  52. sedat dedi ki:

    Öncelikle bütün hastalara ve yakınlarına çok geçmiş olsun. Yaklaşık 5 yıl önce bende de başladı bu hastalık toplam 3 defa nöbet geçirdim. Birçok doktora gittim ama tam teşhis koyulamadı. Tavsiye üzere doktora gittim 2 yıl önce bana ilaç yazdı. Çok şükür ilaçtan sonra nöbet geçirmiyorum. Dilerim Allah herkese şifa versin.

  53. Şadiye dedi ki:

    Hocam; ben 15-16 yaşlarında bir kaza geçirdim. O günden sonra sara nöbetleri geçiriyorum. Doktorlar saranın en basit hali diyorlar ama ben senelerdir bunu çekiyorum. Nöbet esnasında bazen çevredeki sesleri duyuyorum bazen de hiç duymuyorum. Bunun psikolojik bir rahatsızlık olma ihtimali nedir? Bilinen bir tedavisi var mıdır?

  54. kadir dedi ki:

    Benim canım ciğerim dostum kuzenim sara hastası oldu. Daha yeni öğrendim. Nöbet yok ama sinirlenmek ve hayal görme var. Nasıl geçer bir çaresi yok mu?

  55. seçil dedi ki:

    Benim bir arkadaşım var. O da epilepsi hastası. Okulda bayıldı hepimiz baktığımızda morarmış, gözleri kaymış, ağzından köpükler gelmişti. Hepimiz çok korkmuştuk. Hepinize acil şifalar dilerim.

  56. buket dedi ki:

    Birşey sormak istiyorum. Bu epilepsi hastalığı daha çok kendisini nasıl gösteriyor? Mesela benim bir tanıdığım aklından kurduğu hayal mahsülü şeyleri gerçek hayatta da gördüğünü söylüyor. Kendisini nasıl durdurabiliriz?

    1. yasin göbül dedi ki:

      Sevgili Buket bende bir epilepsi hastasıyım epilepsinin 36 ile 40 çeşidi var bildiğim kadarıyla fakat bu hastalık senin bildiğin gibi değil ilk evresi kolda uyuşma bacakta uyuşma ile başlıyor sonra çok şiddetli baş ağrısıyla birlikte gözde kararma ve siyah noktalar görülyor. Aslında öyle birşey yok beynimiz bize oyun oynuyor. Epilepsi beynimizdeki sinir merkezlerindeki ani ve istemsiz elektirik boşalmalarından ortaya çıkıyor.

  57. sinem dedi ki:

    Ben 16 yaşındayım ve geçtiğimiz hafta bir kriz geçirmişim. Bilincim kapanmış, vücudum kasılmış, hastanede olduğum için erken müdahale edilmiş. Nöroloji uzmanı ve hemşiresi epilepsi atağı olabileceğini söyledi. Korkuyorum. Beni bilgilendirebilir misiniz?

    1. yasin göbül dedi ki:

      Sevgili kardeşim Sinem ben 34 yaşındayım ve yaklaşık 26 senedir epilepsi hastasıyım. Belirtiler epilepsiyi gösteriyor fakat korkman gereksiz tedavisi biraz uzun süreli fakat işe yarıyor. Yaşadıklarımı paylaştım bu sitedeki yorumumu okumalısın kesinlikle takıntı yapmamalısın sigara ve alkolden kafeinli şeylerden uzak durmalı ve kesinlikle moralini yüksek tutup üzülmemelisin. Bir noroloji uzmanına gözükmen iyi olur senden eeg ve emar filmi isteyecektir net yanıtı o zaman alırsın ama hani bir söz vardır nasreddin hoca eşekten düşmüş hemen doktor çağırın demişler hocada gerekmez eşekten düşmüş birini bulun demiş. Geçmiş olsun.

      1. fatma kırbas dedi ki:

        benm 4 yasnda erkek kardesm var 2 gün önce gizli ates havalesi geçirdi bgün epilepsi hastası oldğu kesinlestirildi sizce ğerçekten ilaçlar ise yarıyormu?

  58. oan dedi ki:

    Sabahları aç karnına çiğneyerek bir tutam çörek otu yiyin. Ben çok faydasını gördüm. Siz de deneyin zaten Kuran’da da geçiyormuş çörekotuyla ilgili ifadeler.

  59. Sevda dedi ki:

    Benim 6 yaşında bir çocuğum var. Yaklaşık 2 yıl önce üniversite hastanesinde araştırma yapıldı. Doktor epilepsiden şüphelenmişti ama teşhis adına hiç bir bulguya rastlanmadı. Dün gece yaklaşık 20 saniye kadar uyuduktan 2 saat sonra vücudu kasıldı. Gözünü açıp kendine gelene kadar bu durum devam etti ve ben çok korktum. Yeniden araştırmalı mı? Hastalıkta gizlilik meydana çıkmama gibi bir durum var mıdır? Çok merak ediyorum. Cevap için şimdiden teşekkür ederim.

    1. turan dedi ki:

      Merhaba 1974 doğumluyum. Yaklaşık 10 yıl önce başlayan bu rahatsızlığımdan sonra yeni bir hayat başladı benim için diyebilirim. Aşırı duygusallıkla başlayan bir hastalık olduğunu söylediler. İlaç kullanıyorum ama nöbetlerim hiç azalmadı. Sizden ricam olsun o hastayı ne olur incitmeyin farkında olmadan çok alıngan oluyormuşuz. Allah kolaylık versin çok zor bir hastalık.

  60. MERVE dedi ki:

    Ayrıca şu an 19 yaşındayım ve ilk bayılmam da 10 yaşında iken oldu hatta bir kere doğum günü kutlayamadım.

  61. elizabeth rock dedi ki:

    Benim amcamda böyle bir şey var. Senede 1-2 kez geçiriyor. Çok korkuyorum, çünkü çok kötü bir şey.

  62. GÜVEN BAŞ dedi ki:

    Ben 2005 yılından beri epilepsi hastasıyım. Artık hastalığı kabullendim. Kullandığım ilaçlar sadece nöbeti geciktiriyor. Maalesef ne zaman nerede nöbet geleceği belli olmuyor. Freze tezgahında çalışıyordum. Hasta olmadan önce şimdi ise aynı iş yerinde odada çalışıyorum. Allah’ım herkese şifalar versin.

  63. derya dedi ki:

    Öncelikle Mevlam herkese bol şifa versin. Ben 26 yaşındayım, 4 yıl önce babamı kanserden kaybettik. O zaman 6 aylık ikinci bebeğime hamileydim. İki ay sonra neredeyse ayda dört kez bayılmaya başladım. Üzüntüden diye gitmedim doktora. Doğumdan sonra bir yıl boyunca bu durum hep böyle devam etti. İki gün önce gece mutfakta yine bayıldım, kendime geldiğimde 1 saat geçmişti. Şu anda 3. bebeğim var. 4 aylık yorgunluktan ve uykusuzluk diye düşündüm. Başka bir iş için bugün doktora gittim ve yine bayılmışım ama bayılırken çırpınıyormuşum. Epilepsi nöbeti dediler. Çok korkuyorum üç tane yavrum var. Gerçekten bu hastalığa yakalandım mı? Lütfen cevap yazın.

    1. sinem dedi ki:

      Bunlar tanı için yeterli değil. Bir nöroloji uzmanı tarafından kontrol edilmeniz gerekiyor ve nöbet gelmeden önce bazı belirtileri oluyor. Onları araştırmalısın umarım öyle bir durum yoktur.

    2. adil ece dedi ki:

      Hemen nöroloji bölümüne gidip tetkikleri yaptirmalısın.

  64. murat dedi ki:

    Merhaba. Uzaktaki nişanlım bugün benden ayrılmak istediğini çünkü epilepsi teşhisi konduğunu söyledi. İnanın insan o kadar üzülüyor ki kelimelerle anlatmak mümkün değil. Ben tabi ki kendisinden vazgeçmeyeceğimi söyledim ama kafasında bitirmiş, tek dediği bunu sana yapamam. Bu hastalık insana bunu dedirtecek bir hastalık mı? Neler yapar bir insanın bünyesine? Sara hastaları normal bir hayat kuramaz mı? Beni aydınlatır mısınız. Lütfen yardımınıza ihtiyacım var.

  65. Pınar dedi ki:

    Merhabalar ben 6 yaşından beri sara hastasıyım. Bu hastalık bende düşme sonrası meydana geldi ve şu an 21 yaşındayım. Lise 1’e başladığımda doktor iyileştin diye hapımı kesti. Hapı kestikten 6 ay sonra kriz geçirdim ve tekrar hapa başladım. Hapa başladığımdan beri hiç kriz geçirmiyorum acaba tamamen iyileşmiş olabilir miyim?

  66. ÖZLEM dedi ki:

    Benim kardeşim 28 yaşında askere gitti ve orada bir bayılma nöbeti sonucu hastaneye gidip tedavi oldu. Doktor epilepsi demiş fakat hem ırsi değil hem de sonradan oluşan bir hastalık. Acaba iyileşmesi yani tamamen kurtulması mümkün mü?

  67. kaan dedi ki:

    Ben 24 yaşındayım. Bu yaşıma kadar Allah’a şükürler olsun büyük bir hastalık geçirmedim diyebilirim ama bu sabah aniden uyandım banyoda aniden vücudum istem dışı hareket etmeye başladı ve yere yığıldım. Yerde de bu durum devam etti sonra bir anda vargücümle kendimi topladım ve lavabodan tutundum ayağa kalktım.Aynaya bakdığımda rengim yerindeydi. Koridora çıktığımda tekrar yere düştüm ve sol göz tarafı yanını duvara vurdum. Toplam 1 dakika 20 saniye sürdü bu durum. Acaba sara hastalığı mı geçirdim yoksa ufak bir kalp krizi mi geçirdim? Herkese Allah yardım etsin.

  68. havva dedi ki:

    Ben 3 yıldır senede bir ya da iki kez olmak üzere bayılıyorum. En son dün bayıldım ve baygınken farkında olmadan altımı büyük abdestle kirlettiğimi gördüm. Baygınlığım 2-3 dakika sürüyor ve baygınken her yerim uyuşuyor. Dün de ter içinde kaldım. 3 yıl önce nöroloji bölümüne gittim beyin tomografisi ve EEG çektiler ama temiz çıktı epilepsi falan demediler. Kan şekeri ya da tansiyon düşmüş olabilir dediler. Bu yıl 2 defa bayıldım ve artık düzenli olarak 3 yıldır bayılıyorum. Sizce sara olabilir mi bendeki bu durum? Ne yapmam gerekiyor?

    1. Şevval dedi ki:

      Merhaba. Sizin söylediklerinizin aynısını teyzemde yaşamıştı. Doktor vertigo demişti. Şu anda gayet sağlıklı. Belki sizde de vertigo olabilir. Ama benimkisi sadece ihtimal. Belki sara hastası da olabilirsiniz. Allah şifa versin.

  69. er dedi ki:

    Ben 16 yaşındayım. Doğum felci geçirmişim bademciğim şişince titreme oluyor. Bu nedir?

  70. başak dedi ki:

    Merhaba ben 17 yaşındayım. Ben 2 sefer bayıldım ama birincisinde sağlık ocağında kan alındıktan sonra bayıldım ordaki doktor dedi ki kan tutmuştur ama bir daha olursa bir nöroloji doktoruna gidin. Ve geçen gün tekrar oldu bu sefer evdeydim başım döndü kanepeye oturdum ondan sonra bayılmışım annemler çırpındığımı falan söylediler. Uyandığımda ellerimi hissetmiyordum uyuşmuştu. Sizce bu nedir? Epilepsi hastalığı mıdır? Yardımcı olun lütfen.

  71. feyza sena dedi ki:

    Merhaba ben 13 yaşındayım ve 4 senedir sara hastasıyım . Bir süre önce bir kriz geçirdm. Bu krizden sonra geçmişe dair ufak hafıza kayıplıkları oldu. Acaba bu normal mi? Lütfen kısa sürede bilgilendirirseniz sevinirim.

  72. gülbahar şengül dedi ki:

    Merhaba. Benim dedem 75 yaşında ve 20 senedir sara hastası. İlaç kullanıyor ve arada bayılıyor. Nerede düştüğünü bile bilmiyoruz, dişlerini sıkıp ellerini sıkarak nöbet geçiriyor. Yaşından dolayı da çok çöktü. Ne yapabiliriz? Hastalığın ilerlemesini nasıl önleyebiliriz? Yardımcı olun lütfen.

  73. aslaybik dedi ki:

    Benim kardeşim de sara hastası.

  74. ali dedi ki:

    Merhabalar. Benim de babam epilepsi hastasıydı. 20 yaşındayken başlamış, bir ay önce 48 yaşında vefat etti. Daha önce çok sık nöbetler geliyordu ama daha sonra ayda bir defa gibi seyrekleşti. En son 7-8 aydır nöbet gelmiyordu, 1 ay önce bir nöbet geldi biz de aynı nöbet sandık ama farklıymış. Nöbet kalbi tetiklemiş ve kalp krizi geçirdi. Yani diyeceğim şu ki epilepsi hastalığını aman hafife almayın ve ne gerekiyorsa yapın ne ilaç kullanması gerekiyorsa alın.

  75. yasar dedi ki:

    Merhabalar. Tüm hastalara özellikle de epilepsi-sara hastalarına Allah’tan şifalar diliyorum.43 yaşındayım ve 6 haziran 2012’de ilk nöbetimi yaşadım tam 1 ay sonra 8 temmuz 2012’de de 2.sini yaşadım. İki nöbet de pazar sabahı uykudan lavaboya kalktığım saatte oldu. ilkinde gece kafama takılan bi mevzuyu eşime sabah söylerim diye uyumuştum. ikincisi de hemen hemen aynı düşünceyle uyuduğum gecenin sabahında oldu. Aşırı kafa yorgunluğu moralsizlik, stres ve karmaşık duyguları hep içine atmak buna sebep oluyor sanırım. ilaç yazdı acildeki doktor ona en düşük dozunu yazmasını söyledim. Sağolsun 250 mg olanı yazdı. Sabah akşam dediler ama sadece akşamları kullanmaya başlayacağım. Eğer sorunsuz giderse o şekil devam etmeyi düşünüyorum. Allah-ü Teala’dan tekrar cümlemize acil şifalar diliyorum.

  76. Turgut dedi ki:

    Kız arkadaşım var. 16 yaşında ve 8 yaşından beridir epilepsi olduğunu biliyorum. Kendisi geceleri nöbet yaşıyor, ilaç tedavisi alıyor ve çok hafif geçiriyor nöbetlerini. Bana anlattığı tek şey korktuğu ve elini sıktığı. Bu nasıl bir evre ve bu nöbetler artar mı? Bilgilendirirseniz sevinirim .

    -Alkol ve sigara kullanmıyor.
    -Uyku düzenine dikkat ediyoruz.
    -Kahve kola kafein içeren şeyler almıyor.
    -Elimizden geldiği kadar stres yaşatmıyoruz.
    -İlaçlar tam zamanında kullanılıyor.

    Bu hastalık hangi evrede olabilir?
    Eğer daha fazla yapacağım bişeyler varsa haber verebilirseniz sevinirim. Bu hastalığın ilerlememesi için neler yapmamız gerekiyor?
    Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

  77. zelal dedi ki:

    Ben 14 yaşındayım 8.sınıfa gidiyorum. Be de epilepsi hastasıyım. Aslında bazen düşünüyorum da her hastalığın bir zorluğu vardır ama önemli olan bu hastalıklar yüzünden kendimize sıkıntı yapmamamaktır. Önemli olan hayatın güzelliklerin farkına varmaktır. Benim 2 hastalığım var; hem böbrek hastasıyım hem de epilepsi hastasıyım. Ama bazen hasta olduğumu bile unutuyorum çünkü kendime sıkıntı yapmıyorum. Bu savaşı yeneceğime inanıyorum. Hastalığın beni yenmesine izin vermiyorum size tavsiyem hiç bir zaman ümitsizliğe kapılmayın çünkü derdi veren Allah dermanını da verir. Allah herkese büyük şifalar versin.

  78. yağmur dedi ki:

    Ben de epilepsi hastasıyım. 14 yaşındayım 8. sınıf öğrencisiyim. Nedenini bilmiyorum ama 7.sınıfta çok başarılı bir öğrenciydim ama artık derslere kendimi veremiyorum, sürekli bir yerlere dalıyorum bazen ne yaptığımın farkında bile olmuyorum. Ne yapmam gerekiyor bana yardımcı olabilir misiniz? En yakın zamanda cevabınızı bekliyorum. Allah herkese acil şifalar versin.

  79. TUĞBA dedi ki:

    Merhaba yaklaşık bir yıl önce kasılma ve titreme sonucunda bayılmışım. Şu aylarda çok sıklaşmaya başladı. Doktora gittiğimde epilepsi tanısı koydular, çok üzgünüm bu durumu değiştirememek çok acı.

  80. halit aycan yurtcan dedi ki:

    9 haziran 1984 doğumluyum. 8 gün öncesine kadar sara yada epilepsiyi hep başkalarından duyardım. Lakin 8 gün evvel yolda eşimle yürürken gözlerimin karardığını söyledim akabinde de bayılmam olmuş, ağzımdan köpük gelmiş ve kasılmam olmuş. Acile gittik serum ve iğnelerden sonra nöroloji bölümünde muayene oldum. Yapılan tetkiklerden (EEG, BEYİN TOMOGRAFİSİ, MR) sonra EPİLEPSİ yani SARA olduğumu söylediler. 500 MG DEPAKİN isminde bir ilaç tavsiye etti. İnşaallah bir daha kimsenin başına böyle bir şey gelmez. Rabbim herkesin yardımcısı olsun.

  81. burak dedi ki:

    Daha yeni annemde epilepsi hastalığının başladığını öğrendim. Daha önceleri semptomlarını hissediyordum ama 52 yaşında teşhis konuldu anneme. Hayatı tehlikesi dili boğaz yolunu kapatmayana ya da olmadık yerde nöbet geçirmeyene kadar yok çok şükür. Tedaviye başladık. Bu hastalığın en büyük sorunu sinir ve stres. Önemli olan bu iki zararlı durumdan uzak durabilmek. Allah hastalara şifa versin, henüz hasta olmayan bizlere de azim ve kararlılıkla hastalarımıza yardım etme dermanı versin.

  82. mavi dedi ki:

    ALLAH herkese şifalar versin 🙂

  83. serkan dedi ki:

    6 yıldır epilepsi hastasıyım. 3 yıldır nöbet geçirmiyordum. Abim Şırnak’ta asker, zor şartlarda askerliğini yapıyor. Ona çok üzüldüğümden dolayı 2 hafta önce nöbet geçirdim. Nöbetlerim hep stres ve sıkıntıdan oluyor. Bunu anladım ki stres ve sıkıntıdan uzak durunca nöbetler de azalıyor. İlaçlarınızı aksatmadıkça sorun olmuyor. Doktorum söyledi, epilepsi hastalığının sebebi küçükken geçirdiğimiz bir hastalık da olabilirmiş. Allah’tan gelen bişey, kabullenmek zorundayız.

  84. hatice dedi ki:

    2 gün önce yeğenim bir nöbet geçirdi. Daha önce de ilk doğduğunda olmuştu. O zaman doktorlar sara olmadığını söylemişlerdi. Henüz daha 7 yaşında onu öyle görmeye dayanamıyorum. Hastalık tamamen tedavi edilebilinir mi?

  85. gizem dedi ki:

    Benim iki yaşında kızım var. 16 aralıkta havale geçirdi. Geçirirken ateşi yoktu. Doktor epilepsi olabilir dedi. Eeg ile Emar ve birkaçta tahlil istedi. Hepsi normal çıktı ama yine de ilaç tedavisine başladı doktor. 2 yıl sürecek bir tedaviye başladık. 2 prof.doktor ve 2 uzman doktorla görüştük ama onların anlattıkları beni tatmin etmedi. 2 yılın sonunda epilepsi değilse ilacı boşuna kullanmış olmayacak mıyım? Bu ilacın kızıma zararı olacak mı? Bu soruların cevabını hala bulamadım.

  86. taner dedi ki:

    Merhaba.Benim iki yaşında bir oğlum var, bundan altı ay önce ateşli havale geçirdi. Doktor benden EEG ve MR testlerini istedi. Bir kaç kez nöbet geçirdiği de oldu . İlaç tedavisine başladık fakat benim aklıma takılan doktorun epilepsi şüphesi var demesi oldu. Acaba şüphe ile ne demek istedi? Neden teşhis koymadı? Bu hastalığı şüpheli olması bile beni böyle korkuturken yenme imkanımız var mı?

  87. Mehmet dedi ki:

    Ben ilkokul 6.sınıftan beri epilepsi hastasıyım. İlaçlarımı düzenli kullanıyorum. Düzenli kullanma sonucunda nöbet de geçirmiyorum. Şuan 20 yaşındayım ve hala daha ilaçları kullanmaya devam ediyorum. Hastalığım geçecek mi yoksa ömür boyu devam mı edecek? Ne dersiniz Hocam?

    1. tugba dedi ki:

      Öncelikle geçmiş olsun. Benim kız kardeşim de epilepsi hastası ve bildiğim kadarıyla eğer 2 yıl hiç nöbet geçirmediyseniz ilaçları kullanmayı bırakabilirsiniz ancak elbette doktor kontrolünde. Kaçırmamanız gereken sadece nöbet tarihlerini iyi hatırlamanız.

  88. melek dedi ki:

    Eşim 30 yaşında, temmuz ayında yüksekten düştü beyin travması geçirdi. Çekilen tomografiyle beyninde birşey çıkmadı. Ayrıca kendisi küçükken havale geçirmiş. 1 ay önce üzüntüden dalmıştı yatağın üstüne yığıldı beyninin sol tarafına bişey oldu konuşamadı kıpkırmızı oldu. Sol kolu kıpırdamadı bütün bunlara o zaman bi anlam veremedim. 15 gün sonra arabayla giderken yine daldı direksiyon başında fark ettik araba sağa doğru gidiyordu baktık dalmış bu sefer gözleri kaymış dili geriye kaçmıştı, nefes alamadı eliyle sol yüzünü tutuyordu dilini kendi düzeltti ama sol koluna felç inmişti. Hastaneye gittik nöbete benziyor epilepsi olabilir dediler yaklaşık yarım saat sonra kendine geldi kolu tutmaya başladı. Ama hastaneye tekrar gidip MR ve EEG’sini çektirmedi. Teşhiş şu anda
    belirsiz. Bu nöbetler sinirlenince ve üzülünce dahada sıklaşmaya başladı, artık yaklaşık hergün nöbet geçiriyor. Özellikle yatağa yatınca sağ bacağını titretiyor dişlerini sıkıyor, gıcırdatıyor. Ellerinde ani hareketler oluyor dili içeri gidiyor ama bu sefer dişleri kitleniyor ne yaptığını bilmiyor. Zorla dişlerini açıp dilini düzeltiyoruz. Sol kol yine tutmuyor ama uykuya dalıyor bizde ellemiyoruz.dün gecede yine oldu sağ ayak titremeye başladı dişler gıcırdanmaya ellerde istemsiz hareketler ama uyuyordu anladım ben dişlerini açmaya çalıştık ama açamadık boğulacaktı. Kendiliğinden herhalde dil düzeldi nefes almaya başladı sol kol yine tutmuyordu uykuya daldı bişey yokmuş gibi 5 dakika sonra birdaha oldu yine açamadık ağzını titremeler devam morarmaya başlıyordu açıldı ağzı dili düzeldi. Çok korktum. Üst üste geldi diye uykuya daldı tekrar ama gece boyunca onun hareketlerini seyrettim tekrar olursa diye.bu kadar uzun anlattım ki detaylı bir şekilde eşimin durumunu anlatmak için. Doktora gitmiyor, götüremiyoruz. Hemen hemen hergün oluyor, üst üstede oldu hayati tehlikesi olabilir bu durumda? Gerçekten epilepsi olabilir mi? İlaçlarla nöbetler aza indirilebilir mi? Psikolojik olarak da iyi değil onun için de doktora gitmiyor. Nöbetler sıklaşmaya üst üste gelmeye başladı, ben ne yapabilirim. Bu hastalıktan ölen var mı? Yardımcı olursanız sevinirim doktora gitmiyor. Hocam izden bilgi almak istiyorum.teşekkür ederim.

    1. ebru dedi ki:

      İlk önce geçmiş olsun. Mutlaka bi cevap almışsınızdır. Buradan ben de yazmak istedim. Eşinizi doktora götürün belkide götürdünüz bilemiyorum fakat, benim babam da 1 ay önce aynı şekilde olmaya basladı. İlk gece zorla götürdük doktora ve sara hastalığı teşhisi konuldu. Sizin anlattıklarınızla aynı nöbetleri geçirdi. Tek bi kötü yanı var nöbetlerde mutlaka yanında birisi olması gerekiyor, düşüp bir yere kafasını falan vurmaması gerekiyor ve ağzı kilitlendiğinde tahta kaşıkla ağzını açın. Elinizi soktuğunuzda kasılmalar olduğu için parmağınızı kopartabilir. Benim annemin eli yara olmuştu ve nöbet geçirdiğinde mutlaka yan yatırın ve bekleyin. Kendilerine geliyorlar nöbet geçirdiği esnada kameraya çekin ve doktora gösterin mutlaka nöbetin ne kadar ağır bi şekilde geçtiğini gözlemlemesi gerekiyor ve dediğim gibi dilini yutmaması lazım, yutarsa beyine hava gitmediğinden hayatını kaybedebilir. Biran önce ilaç kullanmaya başlamalı, ilaçlar nöbeti engelliyor ve sadece tek ilaç kullanıyorlar, baska ilaç vermiyorlar ilaçları. Düzenli olarak kullanmaya basladıgında zaten zamanla nöbet geçirmiyorlar. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Allah acil şifalar versin cümlemize.

      1. zeynep dedi ki:

        Merhaba. Ben de bir süredir bu rahatsızlığı yaşıyorum. Düzenli ilaç kullanmaya başladıktan sonra nöbet geçirmeyi bıraktım. Bu arada eşinizin ağzına tahta kaşıkla açmaya çalışırken dikkat edin. Birinin bu yüzden dişlerinin kırıldığını duymuştum.

        1. Aysen dedi ki:

          Merhaba, ben 36 yasındayım bir süredir epilepsi hastasıyım. Ne kadar süre olduğunu bilemiyoruz. Beynim tam epilepsi septomları vermiyor. Sağ tarafımda uyuşma, dalıp gitme şeklinde oluyor krizlerim. Geçen hafta sonu, gece eşim krize girdiğimi farketmiş. Şu an ilaç kullanıyorum. Ancak bir kaç kere kriz geldi. Çünkü hep aklımda aynı soru: “Neden ben?”, ne zaman tekrarlayacak. İsveç Stockholm epilepsi hastaları dayanışma derneğine gidiyorum. Desteğin, kendini yalnız hisetmemenin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Dernekte pek çok arkadaş hastalıklari ilk yüzleştikleri süreçte krizlerinde artış olduğundan bahsetti. Evde güvenli bir ortam çalısmasına başladık, balkon demirlerine korkuluk eklemek gibi, ormana yürüyüşe çıkmıyorum yalnız, yol kenarlarından yürümüyorum, camları kendim silmeyeceğim vs.
          Biz bu hastalığı yenemesek bile, bu hasatlık ile yaşamasını öğreneceğiz. Sevgilerimle.Sevgilerimle…

  89. öznur dedi ki:

    Ben 16 yaşındayım ve 3 yıldır sara epilepsi hastasıyım. Aslında o kadar korkulucak bir şey yok. Sadece çok zamansız nöbet geçirebiliyorsunuz. Ayrıca doktorunuzun verdiği ilaçları düzenli kullanırsanız bir sorun olacağını sanmıyorum. 3 yıldır hastayım dedim. İlk senelerde çok ağırdı hastalığım, sürekli nöbet geçiriyordum ama ilaçları düzenli kullanmaya başlayınca nöbetlerim azaldı. 2. senede nöbetlerim hiç yok denecek kadar azdı ve bu sene sadece 1 kere nöbet geçirdim. Her şey size bağlı. İyileşmek sizin elinizde. Sinir, stresten uzak durun, üzmeyin kendinizi 🙂

  90. Samet dedi ki:

    Ben 15 yaşındayım yaklaşık 5 sene önce bir kez nöbet geçirdim ve geçen seneye kadar ilaç kullanıyordum. Şimdi biraz unutkanlık başladı ve eeg çektirdikten sonra doktor vitamin yazdı. Benim kask takarak kickbox yapmamın durumuma bir zararı var mıdır? Bilgi verirseniz sevinirim.

  91. aslı dedi ki:

    Ben 22 yaşındayım ve nöbet geçiriyorum ama geçirirken ve sonrasında hiçbir şey hatırlamıyorum ama başım tutmuyor daha sonrasında. Bu arada öğrenciyim ve ders çalışmamı engelliyor. Sizce ne yapmalıyım, bana yardımcı olur musunuz?

    1. elif dedi ki:

      Aslı benim annem de sara hastalığı geçirdi. Sara hastalığı sinirden kaynaklanıyor sadece bu sene yaşadığın olaylara değil hayatının tamamını etkiliyor. Onun için stresten uzak duracaksın, dışarı çıkacaksın, hava alacaksın, alışveriş yapacaksın. iyiki de geçirmiş çünkü eğer geçirmeseymiş Allah korusun felç kalabilirmiş. Siz siz olun ailenizi asla üzmeyin. Bu bir tavsiye elbette sık sık geçiren hastalar sara hastası oluyor. Onun için stresten uzak durun.

  92. saban ali yalcin dedi ki:

    Merhaba, 19 yaşında olan oğlumda birsene öncesine kadar birşey yoktu. Haziran 2011’de ilk bayılması kendini sıkması ile gerçekleşti. Daha sonra nöbetler ayda bir veya iki kere olmaya başladı. Ailemizde böyle bir rahatsızlık yok. Oğlumuz 5 yaşındayken yüksek ateş ve havale geçirmişti acaba beyninde o zamandan bir etki mi kaldı? Çok tedirginiz yaklaşık 14 sene sonra oğlumuzun bu halde olması, onca sene hiçbir belirti göstermemesinin sebebi nedir? Şimdiden cevabınız için teşekkür ederim. Hastalara Allah’dan acil şifalar dilerim.

  93. aysun dedi ki:

    Eşim 30 yaşında. Bundan 2 sene önce geçirdiği sıkıntıya kalp krizi dediler. Tekrarı 15 gün önce oldu, şimdi anladık ki epilepsiymiş. Sabaha karşı 5 gibi yatakta arkamı döndüğümde morarmış ağzından köpükler gelmiş ve gözleri kaymış bir şekilde kıpırdamadan yatıyordu.1 hafta tedavi gördü ilaç kullanıyor ama çok korkuyorum tekrar olcak diye. Ben de psikolojik olarak yıkılmış durumdayım, toparlanamadım her gece sabaha kadar bekliyorum onu bişey olcak diye:(

    1. tugba dedi ki:

      Benim de 3 yaşındaki kız kardeşim epilepsi hastası. İlk nöbetine soğuk havale demişlerdi ancak 3 gün sonra yeniden nöbet geçirdi ve ancak o zaman teşhis konuldu. Sanırım eşiniz de uykuda geçiriyor. Kız kardeşim de öyle. Bu yüzden çok dikkatli olmanız gerekiyor. Kız kardeşim de tam olarak eşinizin geçirdiği şekilde geçiriyor ve titriyor. Ama nöbet geçirmeden önce hareketleri ile durumunu çoğu zaman belli ediyor kendini. Eşiniz özellikle çok yorgun olduğu ve hareketleri donuklaştığı, stresli ve gergin olduğu dönemlerde aklını dağıtmaya çalışın. Daha çok bu şekilde nöbet geçirmesini az da olsa önleyebilirsiniz..

  94. BETÜL dedi ki:

    Ben 20 yaşındayım. Bugün iş yerinde sinir krizi geçirdim. İlk başta beynim uyuştu ve gözümü açtığım zaman noktalar oluştu. Sonra titremeye başlamışım. Arkadaşlarım Betül kendine gel diyorlarmış ama duymuyordum. Kriz geçirmişim, nefes alamamışım ve kendime zarar vermeye başlamışım. Sonra hastaneye götürdüler, oksijen verip iğne yapmışlar. Sonra ben hiç bir şey olmamış gibi kalkıp yürüdüm ama çok yorgun hissediyordum kendimi.

  95. İREM dedi ki:

    Benim kuzenime buna benzer bir şey oldu, daha teşhis konulmadı ama ben araştırıyorum.

  96. mediha dedi ki:

    Torunum yeni gecirdi, ilk kez. Cok korktuk, şimdi iyi cok şükür.

    1. habip mansız dedi ki:

      Doktor bey benim sorunum vücudumun sol tarafı komple uyuşuyor ve ardından hiçbir şey hatırlamıyorum. Sebebini söyler misiniz lütfen?

      1. ertugrul dedi ki:

        Ben ilk defa 12 yaşında nöbet geçirdim ve epilepsi hastası olduğumu öğrendim. Şu an 19 yaşındayım. Doktorum ilaç tedavisini kesti acaba tamamen atlattık mı bir daha nöbet geçirir miyim? Herkese acil şifalar dilerim.

        1. bkizil15 dedi ki:

          İyi günler. Benim yiğenim 6 yaşında fakat yaşıtları gibi değil. Doğduğundan beri hasta. Önce işitme kaybının olduğunu söylediler ve buna bağlı olarak kullandığı ilaçlardan dolayı dişlerinin hepsi döküldü. Kendisine daha bir teşhis konulmadı ama iki dakika yürüdükten sonra düşüyor. Dengesini koruyamıyor ve biz onu uzay teknolojisi kullandığını söyleyen bir kliniğe götürdük. Orda yiğenimin epilepsi olduğunu söylediler. Lütfen bize yardımcı olun.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir