Eklemlerde iltihap şeklinde meydana gelen romatizmal bir hastalıktır. En çok görülen ve kronik iltihaplı bir romatizmal hastalıktır. Eklemlerde bozulmalara yol açar. Kronik poliartritis olarak da bilinir. Romatoid artritte eklem kıkırdağı tutulur; eğer kalp, akciğer, deri, kas gibi yapılar tutulmuş ise SLE ya da sklerodermanın bir göstergesidir. Fakat nadir olarak göz ve cilt gibi yapıları da etkiler. Hastalığın sebepleri henüz kesin olarak bilinmemektedir. Tanısında el ve ayakların filminin çekilmesi tanıya oldukça yardımcıdır. Ayrıca tedavisinde ise tamamen iyileşmek mümkün değildir.
RA, ortalama %1’lik bir görülme sıklığıyla çok karşılaşılan bir durumdur. Kadınlarda, erkeklere oranla üç-beş kat daha fazla görülür. Bu hastalık sıklıkla 40-50 yaş arasında görülmekte ve ayrıca 60 yaşından sonra da sık karşılaşılmaktadır. Çocuklar da dahil olmak üzere herkeste ortaya çıkabilir.
Sebepleri henüz tam olarak bilinmeyen hastalıklardandır. Bağışıklık sisteminin kendi hücrelerine karşı savaş açıp, bu hücreleri yok etmesi sebeplerden biri olarak görülmektedir. Bunun dışında bazı moleküllerin Romatoid artrit hastalarında daha çok görülmesi, hastalığın genetik yönünü ortaya koymaktadır.
Romatoid artritte eklem iltihaplanması öncelikle bir kaç eklemde görülür. Daha sonra bu ilthap bir çok eklemi tutar. Sıklıkla el ve parmak eklemlerinde görülür; fakat omurga bu durumdan etkilenmez. Hastanın başlıca şikayetleri, geceleri ve sabahları eklem ağrılarının olmasıdır. Özellikle parmak eklemlerinde olmak üzere eklemler şişmiştir. Eklem dış tarafında düğüm oluşur. Bunun dışında parmaklarda anormal duruş bozuklukları vardır. Parmak kemiği çıkıntılı bir halde olabilir ya da parmak dış tarafa doğru kayma gösterir. Ayrıca parmağın uç tarafı aşağı yöne doğru katlanmış bir hal alır. Bunların dışında çok rastlanan şikayetlerden birisi de hasta sabah uyanırken ortaya çıkan eklem tutulmalarıdır. Bu eklem tutulmaları 15-20 dakikayı geçer. Yorgunluk, halsizlik ve hastalık hali sık karşılaşına fakat RA’ya özgü olmayan bazı belirtilerdir.
Diğer organlarda da bazı belirtiler olabilir. Kalp zarının ve akciğer zarının iltihabı , gözde meydana gelen iltihaplanmalar RA’nın etkilemesi sonucu organlarda görülen bulgulardır. Ciltte vaskülitis dediğimiz özellikle alt baldırda görülen, kılcal damar iltihabı oluşabilir. Ağızda ve gözde kuruluk oluşabilir.
Öncelikle doktorunuz, sizin şikayetlerinizi dinler ve daha sonra tam fizik muayene yapılır. Bu muayene sırasında sizin bildirdiğiniz şikayetleri göz önünde bulundurarak, vücutta şişlik, eklem hareketleinde ortaya çıkan nodülleri, ateş yüksekliği gibi bulguları arayacaktır.
Bunların dışında bazı kan testleri istenebilir. Bunun için romatoid faktör (RF) denilen bir antikor aranır. Pozitif çıkması durumunda romatoid artrit olduğunu gösterebilir. Hemoglobin değeri düşmüştür ve iltihap anemisi görülebilir. Diğer iltihabi hastalıklardan ayırmak için de testler yapılabilir. Ayrıca hastalık ilerledikçe röntgen filmlerinde eklemlerde meydana gelen hasar tanıyı desteklemek için önemlidir.
Teşhisi kolaylaştırmak için bazı kriterler konmuştur:
Bu bulgulardan en az 4 tanesinin olması gerekir.
Hastalık romatizmal olduğundan, tedavisi romatolog önderliğinde tarafından yapılır. Bunun yanında fizyoterapist, psikiyatrist, ortopedik cerrah da tedaviye yardımcı olurlar.
Kullanılan ilaçlar ise hastalarığın neden olduğu bozuklukları durduran ve bulguları hafifletemeye yönelik olanlar olmak üzere iki çeşittir. Bu hastalıkta kullanılan ilaçlardan bazıları NSAİİ dediğimiz iltihabı azaltmaya yönelik olanlar, aspirinler ve ağrı kesicilerdir. Fakat bu ilaçlar, asla tek başlarına yeterli olmaz ve bazı yan etkileri (mide kanaması gibi) ortaya çıkabilir. Tedavi sırasında takip edilmesi gerekir.
Ayrıca fizyoterapist kontrolünde yapılan egzersizlerle kaslar ve kemikler güçlendirilir. Genel sağlık halini düzeltir ve hastanın kendini iyi hissetmesini sağlar. Fakat eklem ağrıları şiş ve ağrılı olduğunda dinlenmek gerekir.
Ciddi eklem hasarlarında ise cerrahi tedavi gereklidir. Ortopedik cerrahlar tarfından uygulanır. Hasarlı eklem parçalarının yerine plastik parçalar takılır ve kemiğe yapıştırılır. Sonra hastaya rehabilitasyon uygulanır ve bu ekleme alışması sağlanır.
23 yaşındayım. Yaklaşık iki aydır Romatoid Artrit hastasıyım. İlaç kullanıyorum fakat fayda görmüyorum. Ağrılarım devam ediyor. Ne yapacağım bilemiyorum. Yardımcı olursanız, bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim.
Benim kız kardeşimde var bu hastalık ve ben onun bu haline çok üzülüyorum. Nedir bunun tedavisi?
28 yaşındayım. Ellerim normal, şişlik yok. Her hareketi yapabiliyorum ama çok sancıyor ve acıyor. Günde 3 kere ağrı kesici alıyorum hala ağrıyor. Lütfen biri bana hangi hastalık olduğunu yazsın. Teşekkürler.
İlk ağrılarla gelir. Geç olmadan doktora gidin.
Benim belimde çıktı bu rahatsızlık. 35 yaşındayım. Geceleri uyumakta, sabahları uyanmakta zorluk yaşıyorum. İlaçlar fayda etmiyor. Lütfen yardımcı olun. Ne yapabilirim?
Merhabalar. Eşim 52 yaşında romatoid artrit hastası. Yalnız sabahları kalktığında kas tutulması oluyor. Bunun için ne yapması gerekiyor. Teşekkür ederim. Saygılar.
Yaklaşık 8 yıl oldu bu hastalığa yakalanalı. İlk anda fazla bir şey hissetmedim. Son 3 yıldır giderek yükselen ağrılarım var. Ellerim, ayaklarım, diz kapaklarım yer yer diğer eklemlerim ağrıyor. Beni en çok üzen herhangi bir tedavi yönteminin olmayışı. Çok üzücü. 38 yaşındayım sonumun ne olacağını bilememek çok acı. Tam olarak bir ilacı da yok. Doktora her gittiğimde ilaç deniyoruz deneme tahtası gibi. İnşaat işinde çalışıyorum ve gittikçe zorlanıyorum. Allah sonumuzu hayır etsin.
Peki bu hastalığın iyilesmesi ne kadar sürüyor? Hayatımız boyunca hep bizimle mi olucak? Kafayı yemek üzereyim. Lütfen cevap verin. Teşekkürler.
Allah yardımcımız olsun. Bende neler çektim bu hastalıktan. Endişe etmeyin. Üzüntü hele hiç yaramıyor bu hastalığa. Benim 15 yıl oldu Cerrapaşa’da tedavim sürüyor. Geçmiş olsun acil şifalar.
Merhaba ben de bu ağrıdan acı cekiyorum. Yaşadığımın bile farkında değilim. Her an sızı içindeyim. Allah yardımcımız olsun.
Tedavi kısmı görünmüyor.
Buğday ürünleri, domates ve mısır tüketmeyince geçiyor. Tedavisi yok denildiğine bakmayın, benim hastalığım %100 iyileşti. Glutenden kesinlikle uzak durun yeter.
Merhaba ben de bu hastalığa yakalandım. Doktorlar tahlil yapıyorlar kan tahlili falan ama bir şey yok diyorlar kanda. Az da olsa parmaklarım şekil değiştiriyor. Fark ediyorum eklem yerlerinde şişme var. 29 yaşındayım ve bunu gördükçe çıldırıyorum. Bana yardımcı olursanız çok sevinirim. Ne yapmam gerek bazen sabahları yerimden kalkamıyorum.
Murat bey, kandaki tahlilleriniz negatif olduğu sürece tam teşhis konulamaz. Benim de otuzlu yaşlarımda el eklemlerimde şişme oldu, ağrı oldu. Kan tahlillerinde bir şey çıkmadığı için hala isim konulamadı. Şu an 48 yaşındayım hala isim konulamadı ve ağrıların şiddeti artıyor. Size tavsiyem her şeyi olduğu gibi kabul edip normal yaşantınıza devam edin. Geçmiş olsun.
Merhaba. Bana da Romatoid Artrit teşhisi konuldu. 30 yaşındayım. Tam olarak nasıl beslendiniz ve ne kadar sürede iyileştiniz paylaşır mısınız. Durup dururken elim kolum ağrıyor ama nasıl ağrımak kopuyor sanki kolum. Yardımcı olur musunuz?
Merhaba. Annemde de yaklaşık 5 senedir aynı rahatsızlık var. Sizin yorumunuz dikkatimi çekti. Mümkünse son durumunuz ve hastalığınızın başlangıcı ve sonra hakkında bilgi verir misiniz?
Merhaba. Tavsiyelerinize ihtiyacım var. Ben de bu hastalıkla mücadele ediyorum.
Bilgiler için çok teşekkürler.
Böyle bir açıklama için uzun süredir internette dolaşıyordum. Gerçekten çok güzel ve net açıklanmış. Çok teşekkür ederim.
Böyle bir açıklama için uzun süredir internette dolaşıyordum. Gerçekten çok güzel ve net açıklanmış. Çok teşekkür ederim.
Tracking yaparken sağ dizimin yan tarafı acıyor ve yürümemi engelliyor. İlk gün acı ve devamında ağrısı 3 gün devam ediyor. Bu daha da belirginleşti ve ortopesite gittim. Artrit tedavisi başlattı ama MR çekilmedi. Acı dizin sağ yanında. Başka bir sorun olabilir mi? Dizlik kullanmalı mıyım?
Merhaba. Benim sorunum geceleri yattığım zaman el ve ayaklarımda yanmalar ve derimde kuruma oluşması. Sabah kalktığımda ise halsizlik ve eklem bölgelerinde ağrı oluyor. Ağız kenarının dış dudak kısmının her iki köşesinde yaralar oluşuyor ve bunlar aylardan beri geçmedi. Doktora gittim B12 vitamin eksikliği olduğunu söyledi doktor. Verdiği ilaçlardan bir randuman alamadım. Kendimi her zaman halsiz ve yorgun hissediyorum ve sağ el bileğim çok ağrı yapıyor. Kaslarımda da gerilme var. Bana yardımcı olursanız sevinirim.
Çok faydalandım. Teşekkür ederim.
İlgi ve alakanız için teşekkür ederim. Çok faydalandık. Emeğiniz için de ayrıca teşekkür ederim.
Bir kaç aydan beri bu belirtiler bende de vardi, bugün hastahanede sonuçları bana bildirdiler, aynı bilgileri hollandalı doktorum da söyledi.
Vermiş olduğunuz güzel bilgiler için teşekkürler.
Çocuğum için bakmıştık. Oldukça yararlandık, teşekkürler.