Gebelik, erkekten gelen spermin kadından atılan yumurtayı döllemesiyle başlar. Yeni oluşan döllenmiş yumurta gebe kalabilmek için uygun ortamı hazırlayan rahme tutunur ve çoğalmaya başlar. Eğer kadının yumurtası hiçbir spermle karşılaşmadıysa, her ay adet kanaması şeklinde vücuttan atılır. Buna gebeliğe hazırlanan rahim yüzeyi de eklenir. Tüm sistemler yeniden hazırlanmaya başlar. Adet dönemi başladığı günden itibaren 12 – 14 gün sonra yeni bir yumurta oluşur ve rahim tekrar hazırlanır. Bu nedenlerle gebeliğin ilk haftaları son adet tarihinden sonraki bir-bir buçuk aya denk gelmektedir.
Tüm bunlar nedeniyle gebeliğin ilk belirtisi adet kanamasının gecikmesi olarak yorumlanabilir. Hatta gebeliğin yaşı hesaplanırken de en son adet tarihi baz alınarak Negele yöntemiyle hesaplanır. Bu yöntem son adet tarihine 7 gün ekleyip 3 ay çıkartarak beklenen doğum tarihinin hesaplanması hususuna dayanır. Örnek verecek olursak; 23 Nisanda son âdeti başlamış olan kişinin beklenen doğum tarihi 23+7 gün Nisan-3ay formülünden 30 Ocak çıkar. Normal bir gebelik ortalama 280 gün sürmektedir.
Gebeliğin belirtilerine bakacak olursak yaşam tarzı değişiklikleri, rahatsızlıklar, stres hatta yolculuk gibi nedenlerle de kadınların adet tarihlerinde değişme olduğu için diğer belirtilere ihtiyaç duyulmaktadır. Kısaca hepsinden bahsetmek gerekirse;
1) Adet gecikmesi: Önceden düzenli adet görmekte olan bir kadının adet olmaması durumu önemli bir gebelik bulgusudur. Ancak bazı kadınlarda açık renkte ve normalden farklı olan bir kanama gebeliğin ilk habercisi olabilir.
2) Kendini hamile hissetmek: Kadının hamile olup olmamasına yönelik duyduğu önsezinin sıklıkla doğru çıktığı kanıtlanmıştır.
3) Memelerde dolgunluk ve hassasiyet: Adet öncesi sendromda da görülebilir. Ancak bazı gebelerde hiç görülmez. Özellikle uykuya dalarken, banyo yaparken, giyinirken ağrı ve hassasiyet hissedilir. Bu durum gebelik süresince vücudunuzun süt üretme ve emzirme için olan hazırlığıdır. Göğüs uçlarında yanma yada renk değişikliği de görülebilir.
4) Bulantı ve kusma: Özellikle sabahları başlayan bulantı ve kusma gün içerisinde gittikçe hafifler. Gebelik süresince üretilen hormonlara karşı vücudun geliştirdiği bir mekanizmadır. 10. Haftaya kadar devam edebilir ancak çok ağır vakaların doktor kontrolüne alınması gerekir. Ayrıca tükürük salgısında artış ortaya çıkabilir. Bu da gebe kadını oldukça rahatsız eder.
5) Sık idrara çıkma: Büyüyen rahmin mesaneye bası yapması sonucu mesane hacminin azalmasına bağlı olarak ortaya çıkar. Erken dönemde başlayarak doğuma kadar devam eden bir belirtidir.
6) Karında büyüme
7) Fazla uyuma ihtiyacı ve yorgunluk: Çalışan kadınların özellikle yakındığı şikâyettir.Aniden ortaya çıkan aşırı yorgunluk nedeniyle erken yatmalar ya da sabah kalkamamalar görülebilir.
8) Tansiyon düşmesi: Özellikle gebelik döneminde artan sıvı ihtiyacının karşılanmaması ya da aç kalınması durumunda kan dolaşımındaki problem sonucu görülebilir.Uzun süreli ayakta durmadan sonra yaşanan baş dönmesinin de sebebidir
9) Kasık ağrıları: Ani hareketlerle birlikte çoğu kez tek taraflı olan keskin ağrılar olabilir. Bu ağrıların sebebi rahmi yerinde tutan bağların gerilmesidir. Bu ağrılarınzararı olmamasına rağmen ani hareketlerden kaçınmak gerekir.
10) Kokulara karşı hassaslık: Et kokusu, sabun kokusu, parfüm kokusu, macun kokusuna karşı duyulan hassasiyet nedeniyle yemek yapamayan diş fırçalayamayan gebeler olabilir.
11) İştahın açılması ya da bazı yiyeceklerden tiksinme: Aşerme de denilen zamansız sebze ve meyve isteme şeklinde olabileceği gibi limon tuzu, buz parçası, kil, toprak gibi alışılmadık gıdaları yeme şeklinde de kendini gösterebilir. Aynı zamanda çok sevdikleri yiyeceklere karşı tiksinme de yaşayabilirler.
12) Kabızlık: Vücutta artan hormonların kaslarda yaptığı yavaşlama nedeniyle bağırsak aktiviteleri azalarak kabızlığa ve hazımsızlığa neden olabilir.
13) Duygudurum değişiklikleri: Gebe kadınlarda bir anda sinirlenme, peşinden kahkahalarla gülme, çok ağlama, çok stres yaşama ya da aşırı heyecanlanma görülebilir.
14) Artan vücut ısısı: Soğuk algınlığı olduğu düşünülen hafif bir ateş ortaya çıkabilir. Uzun süreli ve yüksek ateşlerde doktora danışmak gerekir.
15) Akıntı: Gebelikte salgılanan östrojen hormonu nedeniyle günlük ped kullanacak şiddette daha önce hiç yaşanılmamış şekilde kıvamı koyu, rengi açık vajinal akıntı ortaya çıkabilir.
16) Vajende renk değişikliği: Damar genişlemesine bağlı olarak vajenin mavi-mor renk alması durumudur.
Tüm bunlar gebelikten şüphelenilen ya da gebelik boyunca görülen durumlardır. Ancak kesin tanı gebelik testileriyle ve ultrasonografiyle konulmaktadır. Döllenen yumurtanın rahme tutunmasıyla HCG (Human Chroinic Gonodatrophin) adı verilen bir hormon salgılanmaya başlar. Gebelik testleri bu hormonu kanda veya idararda ölçer. Bu hormonun giderek artması sonucu idrara geçer. Böylece idrarda da gebelik tayini yapılmaya başlanabilir. Bu nedenle idrarda hormon miktarı ölçülemezken bile kişi gebe olabilir. İdrarda hormon miktarı pozitif çıkarsa da mutlaka ultrasonografiyle desteklemek gerekir. Çünkü pozitif çıkan bir teste rağmen gebe olunmayabilir, dış gebelik olabilir yada üzüm gebeliği denilen durum ortaya çıkabilir. Bu nedenle mutlaka ultrasonografiyle doğrulamak gerekmektedir. Tanının konulmasıyla başlayan ilk kontrol diğer kontrollerden daha ayrıntılı olacaktır. Tüm sistem muayenesinin yanında gebenin ve ailesinin yaşadığı sağlık sorunları sorulacak ve genel bir bilgilendirme yapılacaktır.
© 2011'den beri Sağlık.net Tüm Hakları Saklıdır. İçeriğin izinsiz kopyalanması ve kullanımı durumunda yasal işlem yapılabilir.
11 Kasımda adet oldum. 3 gündür kasık ve bel ağrım var. Çamaşırıma şeffaf renk sıvı geldi ufacık kanla karışık. Adetime bir hafta var. Test yapsam belli olur mu?
Merhaba. Ben 4 mayısta son reglimi oldum. 24 gün arayla oluyorum. Şu an test yapsam hamile olup olmadığımı öğrenebilir miyim?
21 yaşındayım ve 5 aylık evliyim. Tam sekiz gün önce bir çocuğa karar verdik. O günden beri çalışmalara başladık fakat sonuç için adetimin gecikmesini beklemek istemiyorum. Acaba kan testi yaparsam şu an hemen bir sonuç çıkar mı? Hamileysem çıkar mı yani?
Ben kendimi hamile gibi hissediyorum ama bosa cikiyor. Bir de polikistik overim var. Ne yapmaliyim?