AAA; ataklar halinde görülen, ateş, karın ve eklem ağrısı, göğüs bölgesinde ağrı şeklinde ortaya çıkan kalıtsal bir hastalıktır. Bu ataklar 3-4 gün kadar sürebilir. Atak sona erdiğinde hastalığın belirtileri de yok olur. Diğer atak gelene kadar herhangi bir belirti vermez. Adından da anlaşılacağı gibi hastalığın oluşması için anne ya da babadan en az birinde bu hastalığın olması gerekir. Genetiktir.
Çoğunlukla akdeniz ülkelerinde görülür. Bizde, araplarda, yahudilerde ve ermenilerde sıklıkla görülür. Akdeniz bölgesinde görüldüğü kadar ege ve iç anadoluda da görülür. Hastalığın ortaya çıkış zamanı büyük ihitmalle 20 yaşından önce ve çocukluk dönemindedir.
Haftada bir kez ya da ayda birkaç defa ataklar şeklinde görülür. Atak süresi 72 saate kadar çıkabilir. Bu ataklar sırasında bazı bulgular ortaya çıkar:
Karın ağrısı; Çok şiddetli olabilir. Göbek bölgesinde ortaya çıkar. Hasta kımıldayamaz. Sebebi karın içindeki bağırsak gibi organları örten zarın iltihaplanmasıdır. Akut apandisit ile çok sık karışıtırılır. Ameliyat yapılır. Aslında zararı var denemez. Çünkü AAA apandisite neden olabilir.
Ateş; Adından da anlaşılacağı gibi ateşe neden olur. Hafif ateş yüksekliğinden 40 dereceye kadar yükselen ateş olabilir. Kontrol edilmezse hasta havale geçirebilir.
Eklem ağrıları; Dizde ve ayak bileklerinde ağrı mevcuttur. Bu ağrıyan yerlerde kızarma ve şişlik ortaya çıkar. Göğüs bölgesindeki ağrının sebebi ise akciğerdeki şişlik ve iltihaplanmadır. Hasta nefes alıp verirken ağrının arttığını ve batma şeklinde bir ağrı olduğunu belirtir. Bunların dışında birçok hastalığın belirtisi olan bulantı, kusma gibi bulgular da vardır.
Nedeni bilinmiyor fakat bu hastalığın ortaya çıkmasına sebep olan gen bulunmuştur. Kalıtsal bir hastalıktır. Soya çekim özelliğindedir. Ebeveynlerde görülmesi bu hastalığın nedenini açıklar.
Bu hastalık zamanla vücudumuzda çeşitli organlarda protein yapısında bir madde olan amiloidin birikmesine yol açar. Bu madde organların fonksiyonlarını yerine getirmesine engel olur. Vücudumuzdaki damarlara zarar verir. Bu da ciddi hastalıklara sebep olur. Bu hastalıklardan sıklıkla görüleni kronik (müzmin) böbrek yetmezliğidir. Böbrek gibi hayati önemi olan bir organın işlev yapamaması hayati tehlike yaratan bir durumdur.
Ayrıca düşük yapma ve kısırlık AAA’lı hastalarda daha fazla görülür. Bu hastalığı olan hamilelere yapılan testlerle bebekte oluşabilecek olan sakatlık ya da hastalıkların olup olmadığı araştırılır.
Bu hastalığa neden olan gen bulunduğundan dolayı tanısını kesin olarak koymak için genetik inceleme yapılır. Fakat henüz kullanılan bir yol değildir. Ayrıca pahalıdır. Bu yüzden hastanın verdiği bilgiler, doktorun yaptığı muayene ve testlerden sonra tanı konabilir. Bunun için doktorun bilmesi gerekn bazı durumlar vardır. Ailede bu hastalığın olup olmadığı, ailenin ırkı, görülme semptomlar tanı koymada yeterli olabilmektedir.
Ataklar halinde görülmesi de tanı koydurucu yollardan biridir. Hastalık ilerlemiş ve amiloidozis varsa idrarda proteinin bulunması
Bu hastalığın tedavisinde kullanılan bir ilaç vardır. O da kolşisin. Bu ilaç ağrının şiddetinin azalmasını, atakların gelme süresinin uzamasını, ağrı süresinin kısalmasını sağlar. Etkili ve faydalıdır. Başarı şansı yüksek olduğu için kullanılması gerekir. Bu ilaç ağrı kesici değildir ve hastalığı tedavi edicidir. Amiloid rahatsızlığının oluşmasını da engeller. Böylece çok ciddi sağlık problemleri görülmemiş olur. Belirtiler geçse dahi ilacın kullanılması gerekir. Düzenli ilaç kullanımı hastalık tedavisinde çok önemlidir. Fakat dozunu iyi ayarlamak gerekir. Bunun için uzman hekime görünmekte fayda vardır.
35 yaşındayım. Çocukluktan beri var bende. Artık dayanamıyorum. İlaç da fayda etmiyor bir türlü.
Bende de bu hastalıktan var. Hatta şu an ağrıdan iki büklüm yatıyorum. Çok zor bir şey. Asıl korktuğum şey çocuğumun olmama ihtimali. Nişanlıyım şu an ve bu durum beni korkutuyor.
Ben Azeriyim. 13 yaşından beri bu ağrılar bende var. Yıllar doktor doktor geziyorum. Şimdi 27 yaşındayım ve doktor bana AAA hastalığı olabilir dedi. Yarin genetik analiz vericem. Çok kötü günler geçiriyorum. Ağrıdan kendimi öldürebilirim o kadar kötüyüm.
Ben de AAA hastasıyım 30 yaşımda ortaya çıktı. Şu an 35 yaşındayım ve iki yıl boyunca tanı koyamadılar. Ağrılarım beni hayattan soğuttu. Çok şiddetli ve 3-4 gün boyu gecem gündüzüm karıştırdı. İlaç kullanmaya başlayınca Rabbime şükür ataklarım bayağı geçti. Çok zor, Allah yardımcınız olsun kader arkadaşlarım.
Bu hastalığı ne tetikler? Yani soğuk almak mı yoksa stres falan mı?
1 saat önce sağ tarafımda başladı. Giderek bütün karın bölgeme yayılıyor o kadar şiddetli bir ağrı ki oturup çocuk gibi ağlatıyor. İnsanı dayanılacak gibi değil. Acile git gel fayda etmiyor. 3 günde bitiriyor, eritiyor insani. Resmen Allah’ım bu geceyi nasıl atlatacağım? Sen yardim et.
Çok zor bir durum gerçekten. Allah yardımcımız olsun.
Arkadaşlar bende de bu hastalık var fakat şunu artık herkes kavramalı ki Akdeniz ateşi ile Akdeniz anemisi çok farklı şeyler. Anemi kansızlık demek oysaki biz ağrı, ateş vs.re şeyler yaşıyoruz. Kanla bir ilgisi yok yani.
Arkadaşlar atak nasıl oluyor? Ben de romatizma diye gittim, doktorum bu hastalıktan olabileceğini söyledi.
Ataklar çok şiddetli oluyor. AAA hastalığını taşıyan bir insanım. 4 yaşımdan beri var bende ve şu an 20 yaşındayım. Karın bölgesinde hiç geçmeyen bir ağrı var. Benimki çoğu kez, sağ tarafımdan başlayıp günün sonunda karnımın geri tarafına dağılıyor. Sanki yara var gibi. Göğsüm ağrıyor, yatarken sağa ve sola dönemiyorum. 1.5 gün içinde geçiyor.
Arkadaşlar sakın iyileştim artık atak yok diye ilacınızı bırakmayın. Ben başka sorunlarımdan dolayı 4 aydır ilaç içmiyorum. Ataklar ilaç içerken neredeyse hiç yoktu. Şimdi her Allah’ın günü var. Dayanma sınırımı o kadar çok aşıyor ki ağlayarak uykuya yenik düşüyorum. Siz siz olun sakın ama sakın ilacı bırakmayın.
Bende bu hastalıktan var arkadaşlar ama kısırlık yaptığı doğru mu? Ben kısır gibiyim. 9 yıldır çocuğum olmuyor.
Ben de bu hastalığı yıllardır çekiyorum. Rabbim düşmanıma dahi vermesin. Hatta şu an ataklarım var. 3 gündür acil gidip geliyorum. Ağrısı dayanılacak gibi değil. İlacını kullanırken ara vermiştim. Kullanırken ataklar gelmiyordu. Şimdi pişmanım. Kesinlikle ilacı kullanın arkadaşlar. Bir de çiğ soğan sarımsak ve gazlı içeceklerden uzan durum. Çok etkiliyor. Kuru incir tüketin bol bol. Rabbim acil şifalar versin.
1 ay önce doktor bu teşhisi koydu. 2008’den beri bu rahatsızlığı yaşıyorum ve benim mide bölgemde ağrım oluyor. 8 yıldır mide rahatsızlığı diye pek çok doktora gittim. Endoskopi oldum ancak bir teşhis koyulup da ilaç verilmedi. Ayda en az iki defa ağrım oluyor. En son gittiğim doktor tıbbi genetik testi için kan örneği aldırdı ve yurt dışına gönderdiler, sonucunu bekliyoruz. Mide ağrısı şeklinde de yaşanıyor mu bu ağrılar?
Evet. Ben 53 yaşındayım. Tüm ömrüm mide ağrısı, bulantı, kusma, titreme ve ateş ile seyreden ataklarla gecti. Mide spazmı teşhisi kondu. Ben de inandım. Bir ay önce AAA olduğunu gen testi sonucu öğrendim.
Gen testi nasıl yapılıyor?
Bende ve kızımda var. Benim ağrılarım az çocuğumda fazla. Bunun kurtuluşu yok mu?
Benim oğlum da şu an 8 yaşında ve 6 ay önce Akdeniz ateşi teşhisi konuldu. Hapımız var günde iki defa. Atak geçirmedik çok şükür. Hapa başladığımızdan beri benim öğrenmek istediğim de şu; bu hastalığı olanlar denize giremez, yasak deniliyor. Ne kadar doğrudur acaba ?
Ben ablamı bildim bileli bunu çekiyordu. Sonunda ailesel bir şey olduğundan dolayı kan vermeye gittik ve bende o hastalık çıktı. İdrarımda protein mi ne varmış. Şaşırtıcı olan şeyse ben daha karın ağrısının ne olduğunu bilmiyorum. Hayatımda yaşamadım. Eklem ağrısı da öyle.
Sadece taşıyıcı da olabiliyor bu hastalikta. Onlar da sinsi ilerliyor belirti olmadan. Mesela bende belirti var annemde hiç yok.
İnsanın şekeri de yükseliyormuş. Bilen var mı?
Ben de yaklaşık 12 senedir çekiyorum ve hastalığım artıyor gibi hissediyorum. Önceden hiç eklem ağrım olmazdı sadece ateşti sonra karın ağrısı, parmak şişlikleri, ayak damarlarımda şişme oldu. Bazen günlerce yürüyemiyorum. O kadar yoruluyorsun ki elinde yapabileceğin hiçbir şey yok sadece o ağrıyı çekiyorsun. Ömür boyu da çekeceksiniz. Allah yardımcınız olsun.
Ben bu hastalığı kendimi bildim bileli çekiyorum. 15 yaşındayım. Çok kötü bir hastalık ve bazen ağrılara dayanamadığım günler oluyor. Allah kimsenin başına vermesin.
Benim eşimin de akdeniz anemisi rahatsızlığı var. Hemen hemen iki haftada bir şiddetli karın ağrıları, el ve ayaklarında yanma oluyor. Bunun için önerisi, tavsiyesi ve bilgisi olan var mı?
Bu hastalık yüzünden her ay 2 kez atak oluyor ve 3-4 gün yatıyorum. Allah bu hastalığı olanın yardımcısı olsun. Yaşım 26 ve benim bu ağrılara dayanamadığım günler oluyor. Karın ağrısı, karında şişme ve sağ tarafımda kulunç ağrısı gibi 2 hastalık birden olmaya başladı. Dayanılmaz bir ağrı oluyor. Allah büyük belki bir gün bizleri de bu hastalıktan kurtarır.
Bende de bu hastalıktan var. 17 yaşımda konuldu teşhis ama küçüklükten beri ayaklarımda ağrılar ve şişmeler vardı. O zaman romatizma diye sürekli iğne oldum şimdi ilacı kullanıyorum iyi geliyor. İşe girdim çalışmıyorum ayaklarım şişiyor hareket edemiyorum. Acılar dayanılmaz oluyor ama çalışmak da istiyorum. Böyle olunca kendimi hiç bir işe yaramaz olarak görüyorum iyice moralim bozuluyor. Çok kötü bir hastalık ne öldürüyor ne de güldürüyor.
Ben kendim bu hastalığı yaşadım, geçirdim. Biliyorum çok zor ancak ben bu hastalığın etkilerini gördükten 2-3 yıl sonra ilaçlarımı yeterli dozda düzenli olarak aldım. Bu şekilde ağrılarım her günden haftada 1 kereye düştü. Bir süre sonra haftalar değil aylara uzadı bu süreci ayda bir kaç kez yaşadım.Bir ara ihmal ettim ve çok pişman oldum. Yaşadığım ağrıları bilemezsiniz. Sakın iyileştim diyerek bırakmayın ilaçlarınızı. Tekrar düzenimi yerine oturttuğum zaman ağrılarım yine düştü, etkisi azaldı. Yararını çok gördüm ilaçlarımın artık ayda yılda birkaç kez yaşıyorum ağrıları. Ancak ağrılar birden herhangi bir ortamda da gelse çok kısa sürüyor ve etkisi çok düşük. Toplantıda,okulda vs.re çok fazla ağrı yaşadım ancak hiçbir şekilde etrafa belli etmedim çünkü hareket etmemi engellemedi ve canımı yakmadı. Sakın ilaçlar bir işe yaramıyor diyerek bırakmayın ilaçlarınızı düzenli olarak alınız. Yararını göreceksiniz. Hepinize Allah şifa versin. Umarım siz de yakın zamanda atlatırsınız ve kurtulursunuz. Eski sağlınıza en yakın şekilde kavuşursunuz. İyi Günler.
Selim kardeş benim kızım da bu hastalığın belirtileri var ama siz genetik bölümde mi kan verdiniz? Bizi oraya yönlendirdiler ordaki kan sonucunda belli olacak diye düşünüyorum. Doğru mudur acaba?
Merhaba. Bende 5 yaşımdan beri 2 yılda bir feci karın ağrısı oluyordu. Bu sene ağrılarım sıklaştı. Bugün doktorum bu hastalığımın olduğunu söyledi ama gen testi yapılacak daha yaptırmadım. Ailemde böyle bir hastalık duymadım ayrıca bana verdiği ilaç akdeniz anemisi tedavisinde kullanılıyor. Bu hastalıklar birbirinden farklı değil mi?
Çok kötü bir hastalık. 2006’dan beri çekiyorum yaşım 31. Bunun bir ameliyatı ya da tamamen geçme olsalığı yok mu? Benim ataklar karın bölgesinde. Öldürüyor beni resmen.
Bende bu hastalık 11 yaşında oldu. Ataklar 7 günde bir oluyor.
Yaşım 42. Akdeniz ateşi var bende 2 yaşından veri. İlaçlarımı düzenli alsam bile yine de neredeyse her hafta ataklar geliyor. Kullanmadığım ağrı kesici kalmadı. Morfine varana kadar bir çok ağrı kesici kullandım. Bana tavsiyesi olan arkadaşlarımıza şimdiden teşekkürlerimi sunar acil şifalar dilerim.
20 yaşında çıktı bu hastalık bende, sonradan da çıkabiliyormuş. 1 yıl boyunca ilaçlarımı çok düzensiz kullandım ve çok ciddi bir atak yaşadım arkadaşlar. Vücudumda neredeyse kızarıp şişmeyen yer kalmadı. Kaç kere serum yememe rağmen ateşim düşmedi. Karın ağrısından bahsetmiyorum bile. Büyük bir ders oldu bu bana. İlacımı bundan sonra kesinlikle ve kesinlikle düzenli kullanacağım. Sizlere de aksatmamanızı öneririm.
Babamda bu hastalık var ama benim hiç şikayetim olmadığı için doktora filan gitmedim. Yaklaşık iki aydır ayaklarım aşırı derecede şişiyor ve ağrıyor. Acaba bu şişlik hastalık göstergesi midir?
Ben şu anda 12 yaşındayım. 1 yaşından beri var bu hastalık. Bu aralar bacaklarımda ağrılar oluyor yani eklem ağrısı. Hastaneye gitmiştim romatizma yok dediler acaba bu hastalıktan eğer rahatsızlığım bu hastalıktansa bir çözümü var mıdır?
Ben yaklaşık 20 yıldır çekiyorum bu hastalığı. Ölene kadar bu hastalık bizimle arkadaşlar.
Ailesel akdeniz anemi hastalığının kesin çözümü yok mudur? Kesinlikle yok olacağı ilaç tedavisi ya da başka bir şey yok mudur?
İlaçlarımı içtiğim halde ağrılarım oluyor.