Sağlık.net

Hastalıklar

Astım: Nedenleri, Belirtileri, Tanısı, Tedavisi ve Astım Hakkında Bilinmesi Gerekenler

  • Delicious

ASTIM

Havayı solduğumuzda bu havanın akciğere iletilmesini bronş adı verilen yapılar sağlar. Çeşitli uyaranlar sonucu bu bronşlar aşırı derecede kasılır ve daralır. Hava yollarının daralmasıyla nefes almak güçleşse de nefes vermekte daha çok zorlanılır. Bu şekilde nöbetler halinde ortaya çıkan, geri dönüşümlü bronş kasılmasına astım denir.

Müzmin bir hastalık olan astımda sadece bu bronşların daralması değil, bronşun etrafındaki zarın şişmesi sonucu da hava yolları daralır. Ayrıca mukus dediğimiz balgam ve sümük gibi yapışkan maddeler çok fazla salgılandığında hava yolunun bazı yerlerinde tıkanmaya neden olur. Bu sorunlar da astımın ortaya çıkmasına yol açar. Astım hastaları bazı maddelere karşı daha duyarlıdır. Bu maddeler hırıltılı nefes alma, öksürme gibi problemlere neden olur. Ataklar arasında hasta gayet rahattır.
Toplumda özellikle çocukluk çağında sık görülen bir hastalık olan astım, yetişkinlerin yüzde 5’ini, çocukların ise yaklaşık yüzde 10’unu etkiler.

Astıma Neden Olan Durumlar Nelerdir?

Çevresel faktörler ve aileden gelen kalıtsal faktörler astım oluşumunda rol oynarlar. Bu faktörler hastalığın ya da astım nöbetinin oluşmasına neden olur. Ailede astım hastası olanlar bu hastalığa daha yatkındır. Hem annesinde hem babasında astım hastalığı olanlarda risk daha fazladır.

Astımın nedeninin büyük kısmını allerjik faktörler oluşturur. Bazı kişiler bazı maddelere karşı daha duyarlıdır. Çiçek ve ev tozları, kedi tüyü, evde yaşayan bazı böcekler… Bu böcekler nemli yerlerde yaşarlar ve astıma neden olan önemli bir faktördür.

Nem de astımı tetikleyen bir faktördür. Mevsim değişiklikleri özellikle soğuk hava astım atağının başlamasına yol açabilir. Solunum yolunu tahriş eden bazı kimyasal maddeler vardır. Daha doğrusu bazı maddeler vücutta kimyasal reaksiyona yol açar. Kömür ve tebeşir tozu, sigara dumanı, kirli hava, parfüm-sprey gibi kokular astımı tetikler. Özellikle sigaradan ve dumanından uzak durmak gerekir.

Bunların dışında egzersiz yapmak zaten zor olan solunumu daha da güçleştirir. Astımı başlatabilir. Bazı hastalar egzersizden önce astım ilacı alarak astım atağının başlamasını önleyebilir.

Astımın başlamasına neden olacak bazı meslekler de vardır. Bunlar kuaför, mobilyacı, fırında çalışanlar gibi… Özellikle kışın görülen soğuk algınlıkları astıma neden olmaktan çok astımlı kişilerde atağın başlamasına neden olur.

Astimda Görülen Belirtiler

Astımda bronşlar daraldığından en önemli bulgu nefes almada güçlük çekmedir. Hasta hem nefes alırken hem de verirken zorlanır. Nefes verirken hava dışarı zorlanarak çıkar ve hırıltılı soluk alıp verme görülüt. Hastada hışırtı tarzında ses oluşur. Astımda sık karşılaşılan bir durumdur fakat başka solunum yolu rahatsızlıklarında da bu hırıltı duyulabilir. Sadece astıma özgü bir belirti değildir.

En çok görülen belirtilerden biri de öksürüktür. Özellikle gece ya da sabaha karşı ortaya çıkar. Kuru ve inatçı bir öksürüktür ve uykudan uyandırır. Sebebi balgam ya da bronşun etrafındaki kasların kasılmasıdır. Hasta doktora balgamı çıkardıktan sonra rahatladığını söyler. Astım hastaları sık nefes alıp verir. Çünkü aldığı nefesin yetmediğini düşünür ve zorlanır.

Astım çok ağırlaştığında hastada morarma görülebilir. Ayrıca göğüs bölgesindeki deri özellikle kaburgaların arasındaki içe çöker ve kanurgalar belirginleşir. Mutlaka doktora görünmek gerekir. Bu beliritler sadece astımda görülmediğinden diğer hastalıklardan ayırt etmek gerekir. Astımın belirtileri özellikle sabah doğru görülür.

Astım Tanısı Nasıl Konur?

Hastalığın tanısını koymak zor değildir. Bunun için uzman bir doktora başvurmak yeterlidir. Hastanın şikayetlerinin yanında hastalığın kesin tanısı için bazı testler ve tetkikler yapılır. Zor ve acı verici bir yöntem yoktur. Solunum testi yapılır. Akciğerlerin ne kadar hava alıp verebildiğine bakılır. Akciğer filmi çekilir. Eğer alerjiye bağlı bir astım olduğu düşünülüyorsa bunun için kan testleri ve deri testleri yapılır.

Ayırt edilemediği durumlarda gerekirse balgam ve ter testi, akciğerin görüntülenmesi yapılabilir.

Astım Tedavisi


Astım, hastanın normla bir hayat sürebilmesi için tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Yapılan tedaviyle hastalık kontrol altına alınabilir. Eğer çocukluk çağında tedaviye başlanırsa yetişkin haldeyken tamamen önüne geçilebilir. Fakat müzmin bir hastalık olduğundan hastalığı tamamen kaldırmak yerine şikayetleri en aza indirmek, atağın başlamasını önlemek daha gerçekcidir. Kısa sürede kurtulacak bir sorun değildir. Tedavisi uzun sürer.

Astım tedavisinde rahatlatıcı ve koruyucu olmak üzere iki tip ilaç kullanılır. Rahatlatıcı ilaçlar hastanın şikayetlerinin arttığı durumlarda kullanılır. Sürekli alınan bir ilaç değildir. Hastanın rahat nefes almasını sağlar. Koruyucu ilaçlar uzun süreli kullanılır. Düzenli kullanılması gerekir. Astımın ve ataklarının ortaya çıkmaması için kullanılır. Hastanın şikayeti olmasa bile kullanmaya devam etmesi gerekir.

Bu ilaçlardan burun yoluyla çekilenler doğrudan akciğere gittiğinden daha faydalıdır. Doktorlar tarafından da bu tür ilaçlar genelde tavsiye edilir. Çünkü astım akciğeri ilgilendiren bir hastalıktır.

Antibiyotiklerin, öksürük şuruplarının bir faydası yoktur. Atağın başlamasını engellemez.

Astım Hakkında Bilmemiz ve Yapmamız Gerekenler

  • Astımı olanlar sigara dumanından, rutubetli yerlerden, soğuk havadan korunmalıdır.
  • Alerjiye neden olan faktörler tespit edilmeli ve bunlardan uzak durulmalıdır.
  • Astım müzmin bir hastalıktır ve psikolojik problemlere yol açabilir.
  • Akciğerlerin görevleri yapılan tedavi sonucunda normale dönebilir.
  • Şikayetlerin nadir görülmesi hastalığın iyileştiği anlamına gelmez.
  • Astım büyüdükçe geçebilir fakat daha da kötü olabilir.
  • İlaçların düzenli bir şekilde alınması gereklidir.
  • Grip, astımlı kişilerde nefes almada probleme yol açabilir. Bu yüzden grip aşısı olmakta fayda vardır.
  • Hamamböcekleri de astıma neden olur. Bunun için evde gerekn tedbirlerin alınması gerekir.
  • Astınlı kişilerin yatak odasında halı bulundurmamalıdır. Bu böcekler halıda barınırlar. Nemli ortamı severler.

Related Posts

20 thoughts on “Astım: Nedenleri, Belirtileri, Tanısı, Tedavisi ve Astım Hakkında Bilinmesi Gerekenler”

  1. Sonay dedi ki:

    6 yıldır astım hastasıyım. Son 2-3 aydır şikayetlerim arttı. Yürüyemez hatta hareket edemez hale geliyorum. Kısa ve sık nefes alıp veriyorum. Burundan nefes alamıyor tıkanıyorum. Geceleri kendi hırıltıma uyanıyorum. Kalp atış hızım çok hızlı ve ara ara bıçak saplanır gibi sancı giriyor. Vücudumda kuru kaşıntılar oluyor. Sürekli uykulu oluyor, baş dönmesi ve ağrısı çekiyorum. Sürekli tıkanıyorum bazen konuşurken bile. Normal düzey dediler fakat aklımda hala soru işaretleri var. Yardımcı olur musunuz?

  2. Efsa dedi ki:

    Merhaba. Ben Efsa 10 yaşındayım ve daha dün astım olduğumu öğrendim. Daha az önce kriz geçirdim. Önerileriniz var mı?

  3. Yakup dedi ki:

    Alerjik astım var bende. Alerji şurubu içiyorum geçer mi?

  4. Yonca dedi ki:

    9 yaşındaki oğlum astım hastası. Oğlumun bu durumu atlatabilmesi için bana yardımcı olabilir misiniz. Ne yapabilirim? Akciğer tehlikesi olur mu?

  5. kerem dedi ki:

    Küçük çocukları astım olan varsa, çocuklarını yüzmeye göndermelerini öneririm çünkü yüzme ciğerleri güçlendiriyor. Kendimden biliyorum astımı gideriyor.

  6. abdullah dedi ki:

    Merhaba. Öncelikle geçmiş olsun arkadaşlar. Astım kötü bir hastalık değil. Astım tedavisi olmak ve gerekli tedbirleri almak gerekiyor. Çörek otu astıma iyi geliyor. Her gün bir çay kaşığı çörek otu dövüp yutun veya bal ile yemenizi tavsiye ederim.

  7. Enes dedi ki:

    Ben 10 yaşındayım. Astımım var. Olduğunu bilmiyordum ve kriz geçirdim. Ev tedavisi olmadı ve baygınlık geçirdim. Hemen doktora gittik, astım teşhisi kondu. Biraz şaşırsak da her gün illa bir kere ya da iki kere tıkanıyorum. Kriz geçiriyorum ve gerçekten çok çekiyorum.

  8. Rojda dedi ki:

    Ben 13 yaşımdayım ve kendimi bildim bileli gribim. Sürekli olarak burnum tıkanıyor, hırıltılı nefes alıyorum. Aslında sadece aşırı üşüttüğümde (yataklara düştüğümde) öksürüyorum ama yine de şüphelenmiyor değilim. Korkudan anneme söyleyemiyor, hastaneye de gidemiyorum. Lütfen bana yardımcı olun. Bunlar astım belirtileri mi?

  9. volkan dedi ki:

    Bende de astım var. Bir sene önce astım oldum daha doğrusu 2 yaşındayken astımdım. Şu an 13 yaşındayım ve astımım var. Annemin dediğine göre 2-12 yaşları arasında astım geçirmişim ama şimdi tekrar ortaya çıktı. Ne yapacağımı bilmiyorum.

  10. duygu dedi ki:

    Ben 14 yaşındayım. Annemde alerjik astım var. Bende de şiddetli derecede öksürük var ve bazen nefes darlığı yaşıyorum acaba genetik olabilir mi? Çok korkuyorum bende de çıkacak diye doktora gitmeye korkuyorum. Ya astım derse diye annem kızıyor ama bir türlü cesaretimi toparlayamadım.

  11. beyza dedi ki:

    Ben alerjik astım olduğumu geçen sene öğrendim. Tedavimi yarıda bıraktım ve şu 5 – 6 aydır bazen kalbimde çarpıntı oluyor. Birden hızlı atmaya başlıyor ve ara ara başıma geliyor bu durum. Acaba astım olduğum için mi oluyor bu çarpıntı?

  12. hatice dedi ki:

    Ben de astım hastasıyım. Çok fenalaşıyorum bu duruma bi çare bulamıyorum. İlaç kullanıyorum ama doktorlar bana alerjik bir durum olduğunu söylüyorlar. Bazı geceler uyuyamıyorum, daralıyorum. Ruhsal olarak sıkıntıya giriyorum. Yeni evliyim eşim bu konuda bana birşey demiyor ama ben anlıyorum birşey demek istiyor ama kendini zorluyor dememek için. Ne yapacağım bana bi çare bulun lütfen. Yürüyüş bile yapamayacak dereceye geliyorum. Lütfen sesimi birileri duysun ve bana yardımcı olun.

  13. gaye dedi ki:

    Ben 12 yaşından beri astım hastasıyım ve şu anda 20 yaşındayım. Bu yaşıma kadar bu hastalıktan çok çektim. Çocukluğumu yaşayamadım ve bende çok ileri derecede. İlaç kullanıyorum ama artık ilaçlardan da bıktım bu hastalıktan. Ne yapıcam bilmiyorum psikolojimi de çok etkiledi. Üzüldüğüm zaman, ağladığım zaman krize giriyorum kurtulmak istiyorum bu illetten artık.

  14. merve dedi ki:

    Ben 18 yaşımdayım Lys’ ye hazırlanıyorum. Özellikle şu sıralar nefes almakta çok zorlanıyorum. Kalp atışlarım hızlanıyor ve başım dönüyor. 2-3 yaşlarımdayken iki defa, 8. Sınıftayken 5-6 defa bayıldım sebebi bu olabilir mi? Ayrıca annem bana hamileyken sigara içmeye devam etmiş ve 7 aylık doğmuşum. Doktorlar yaşamaz demiş bu durumun bununla bir ilgisi olabilir mi? Yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler.

  15. Nurhan gürleyik dedi ki:

    Bende de öksürük, hırıltı, nefes darlığı var ve balgam da var. Allah hepimize yardım etsin.

  16. Hatice dedi ki:

    Ben de iki ayrı hastaneye gittim. İkisi de solunum testi yaptı biri astım var dedi. Diğeri değerin normal astım yok dedi. Verdikleri ilaçları bi süre kullanıp bıraktım. Geceleri kaşıntı ve nefes darlığından uyuyamıyordum. O yüzden gitmiştim. Şimdi ise balgamdan tıkanıyorum nefes almakta zorlanıyorum hışırtı sesi çıkıyor resmen. Bende ne var hangi ilaç derdime çare olur bilemiyorum. En iyi hastanelere de gittim geçmiyor. Ne olduğunu bile bilemiyorum. Bildiğim tek şey çok fena bir rahatsızlık olduğu.

  17. songül dedi ki:

    Ben 7 aydır astım hastasıyım. Gerçekten çok kötü hayatımın en zor günlerini yaşıyorum nefes almakta güçlük çekiyorum, ilaç kullanıyorum ama yine en başa dönüyorum. Gerçekten zor bir hastalık.

  18. aleyna dedi ki:

    Benim annem astım hastası. İki defa kriz geçirdi ve uzun süredir doktorun verdiği ilaçları kullanıyor. 14 yaşında astıma yakalanan ve şu anda 46 yaşında olan annemin bu hastalığı geçebilir mi? Geçerse nasıl geçebilir acaba?

  19. muhammet turhan dedi ki:

    Ben 10 yıla yakındır astım rahatsızlığı yaşıyorum, her doktora gidişimde farklı farklı ilaçlar veriyorlar. Yaklaşık 8 yıldır teokap SR kullanıyorum; sabah akşam düzenli. Bu ilaçı içince rahatsızlık hissetmıyorum, astım kirizi hiç geçirmedim. Hastalığım ne boyutta bilmiyorum. 3 yıl önce göğüs hastalıkları hastanesine gittim, tedavi oldum. Doktor bende astım olmadığını nefes derlığımın ve rahatsızlığımın hava şartlarından felan olduğunu söyledi…. Daha sonra 6 -7 ay sonra öksürük rahatsızlığıyla yine göğüs hastalıkları doktoruna tedavi olmaya başladım. Bende astım rahatsızlığı olduğunu söyledi. Sonucta hala her kış öksürüyorum. Yardımcı olabilecek kimse yok mu?

  20. sinem dedi ki:

    Bende hışırtı haricinde herşey var…

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir