Unutkanlık hepimizin zaman zaman yaşadığı bir sorundur. Fakat, unuttuklarımızı hatırlamamız uzun sürmez. Çoğu stresli iş ortamı, yorgunluk gibi faktörlerden kaynaklanır. Bunlar basit unutkanlıklardır. Günlük yaşamımızı etkileyen bir problem değildir.
Alzheimer, yaş ilerledikçe unutkanlıkla ortaya çıkan, hafıza, konuşma gibi durumlarda sorunlar yaşanan, günlük yaşamın gerektirdiklerini uygulayamama gibi problemlere yol açan bir hastalıktır.
Geri dönüşümü olmayan ve ilerleyen bir hastalık olan alzheimer, halk arasında bunama olarak bilinir. Beynin fonksiyonlarında bozukluk vardır. Hastanın düşünmesinde sorun ortaya çıkar. Alzheimer, ciddi bir hastalıktır. Belirtiler görüldükten 7-8 yıl sonra ölüme yol açabilmektedir.
Alzheimer, sıklıkla 65 yaşın üzerindeki kişilerde görülür. Hem kadın hem de erkekte görülen bu hastalığın, kadınlarda biraz daha fazla görüldüğü saptanmıştır. Yapılan araştırmalar, 65 yaşın üstündeki, ortalama her 15 kişiden birinde bu hastalığın görüldüğünü ortaya koymuştur. 80-85 yaşın üzerindeki, her iki kişiden birinde alzheimer görülmektedir.
Ayrıca bu hastalık sadece 65 yaşın üzerinde değil, kırk ve ellili yaşlarda da ortaya çıkmaktadır. Fakat diğer yaşlara göre sık karşılaşılan bir durum değildir.
Dünyada 20 milyondan fazla alzheimer hastası vardır. Bu hastaların yaklaşık 300 bini ülkemizdedir. Bu hastaların sayısı, gün geçtikçe artmaktadır. Çünkü dünyada insan ömrü uzamakta ve yaşlı insan sayısı artmaktadır.
Alzheimer hastalığının nedenleri arasında kalıtsal faktörler, beyinde protein birikimi, beyin hücrelerinin ölümü, sinirsel iletimin bozulması, çeşitli zehirli maddeler yer almaktadır. Ayrıca yaş ilerledikçe, alzheimerın görülme ihtimali artar. Fakat hastalığın kesin nedeni henüz bilinmiyor.
Hastaların sadece yüzde 10’unda ailede alzheimer varlığı tespit edilmiştir. Bu yüzden, bu hastalık sadece tek bir kalıtsal faktöre bağlı değildir.
Alzheimer, yavaş ilerleyen ve sinsi bir hastalıktır. Beyindeki sinir hücreleri yok olmaya başlamıştır. Önceleri kısa süreli unutkanlıklar şeklinde ortaya çıkar. Örneğin, hasta bir gün önce ne yaptığını, ne yediğini hatırlayamaz. Hastalık ilerledikçe, kişinin günlük işleri aksamaya başlar. Sorduğu bir şeyi tekrar sorar, yakınlarını tanıyamaz hale gelir. Bu durumda kişinin psikolojisi bozulur. Psikolojisi bozulan hasta, içine kapanık bir hale gelir. Konuşma, yürüme, tuvalete gitme gibi ihtiyaçlarını karşılayamaz ve yatağa mahkum bir yaşam sürmeye başlar. Yani hem fiziksel hem zihinsel problemler vardır.
İlerlemiş alzheimer hastalığı, hastaların ailesi için de bir yüktür. Hastanın bütün bakımı aile tarafından yapılmak zorundadır.
Alzheimer hastalığının, temel olarak 10 tane belirtisi olduğu kabul edilmektedir. Bu belirtilerden bir ya da birkaçının bulunması alzheimer belirtisi olabilir.
Öncelikle yukarıdaki belirtilerden bazıları sizde varsa bir psikolog ya da sinir hastalıkları uzmanına başvurmanız gerekir.
Çekilen beyin filmi, yapılan kan tahlilleri ve laboratuvar tetkikleri ile alzheimer hastalığı diğer hastalıklardan ayırt edilmeye çalışılır. Çünkü her unutkanlık, bu hastalığın belirtisi değildir. Bu şekilde hastalığın kesin tanısı konur.
Hastalığın kesin tedavisi yoktur. Yani yapılan tedaviyle, hastalık tamamen ortadan kaldırılamaz. Öncelikle şunun bilinmesi gerekir; bu hastalığın tedavisinde erken tanı çok önemlidir.
Yapılan tedaviyle, hastalığın ilerlemesi yavaşlatılır ve hastalığın semptomları azaltılır. Amaç, hastanın yaşam kalitesini arttırmaktır. Ayrıca, ortaya çıkan psikolojik problemlerle başa çıkabilmek için de çeşitli ilaçlar (antidepresan gibi) kullanılır. Fakat bu ilaçlar doktor kontrolünde alınmazsa daha kötü sorunlara yol açabilir.
Gün geçtikçe, alzheimer hakkında daha fazla bilgi sahibi oluyor ve daha fazla ilaçlarla karşılaşıyoruz. Yapılan çalışmalar, hastalığın tedavisinde büyük adımlar atılacağını göstermektedir.
© 2011'den beri Sağlık.net Tüm Hakları Saklıdır. İçeriğin izinsiz kopyalanması ve kullanımı durumunda yasal işlem yapılabilir.
Ben 17 yaşındayım ve bende acayip bir şekilde unutkanlık var ama sürekli aynı şeyi üst üste unutuyorum. Mesela her gün eve geldiğimde anahtarım olsa bile istemsizce zile basıyorum. İşte çalışırken koyduğum malzemeyi nereye koyduğumu hatırlamakta zorluk çekiyorum. Bu unutkanlıktan dolayı telefonumu iki gün önce çaldırdım. İnşallah bende de alzheimer hastalığı yoktur. Allah bütün hastalarımıza şifalar versin.
Benim babam 70 yaşında. Hafif evre alzheimer teşhisi konuldu. Gözlerim doldu ve dünya başıma yıkıldı. Dağ gibi babam zamanla bizleri unutucak. Düşündükçe kahroluyorum. Allah’ım sen o günü bizlere gösterme diyorum. Annem de kısmı felçli. 7 yıldır ona da bakıyorum. Ölüm Allah’ın emri ona inanmış, iman etmişiz ama sevdiklerimizin gözümüzün önünde erimesi de insanı bitiriyor. Yaşayan ölü gibiyim şu an. Babamın ileri evrelerini düşündükçe daha da kötü oluyorum. Rabbim kimseye çaresiz dert vermesin. Gerçekten çok zor çaresiz kalıp hiçbir şey yapamamak. Hep sağlıklı yaşayacağını düşünüyor insan ama çaresiz kalınca gerçek hayatı daha iyi anlıyor. Allah’ım sen bütün hastalara şifa ver. Acı çektirme. Sen her şeyin iyisini bilen ve görensin. Sen yardım et bizlere.
Benim annemde de var. Bir aralar suskundu sonra açıldı. Hiç susmuyor sürekli bir şeylerini arıyor. Konuşma arasında anlamsız cümleler kuruyor. Tuvalet sorunları da var. Hastalara şifa, hasta yakınlarına sabır diliyorum.
Maalesef benim her zaman arkamda duran dağ gibi babama 8-9 ay önce alzheimer tanısı konuldu. İlk başlarda 1-2 harfi söyleyememe durumu daha sonra 8-9 harfi söyleyememe durumu oluyor. İlaçlarını düzenli kullanıyor. Üzülmek çare değil kendinizi ve ailenizi üzmeyin, geçmişe takılı kalmayın. Ona değer verin sevin. Babam eğer 65-70 li yaşlarda alzheimer olsa yaşlılıktır diyip çaresine bakarım ama daha 43 yaşında bir insandır kendisi. Beni kahreden de bu oluyor. Allahım hastalarımıza şifa, yakınlarınada sabır versin. Sevdiklerinizin değerini bilin.
Allah sana ve ailene sabır versin, çok zor.
Merhaba arkadaşlar. Annem 50 yaşında ve bazen cümle kurmakta zorlanıyor ya da kelimeleri unutuyor. İnşallah alzheimer değildir ama alzheimer ise bir gün her şeyi unutunur mu? 10-20 yıl sonra beni hatırlar mı?
Merhaba arkadaşlar. Ben 26 yaşındayım ve unutkanlığım var. Aynı yerde çalıştığım kişilerin isimlerini unutuyorum. Cümle kurmakta zorlanıyorum. Birisi bana bendeki B12 vitamininin düşük olabileceğini söyledi. Ölçtürdüğümde normal çıktı. Şimdi hala unutkanlığım devam ediyor. Genç arkadaşlar bir B12 testi yaptırın. Burada yazılan çoğu şeyi okudum ve stresten olabileceğini düşünüyorum. Uzun zamandır çok stresli olduğumu görüyorum fakat bazen şöyle bir durum oluyor. Üzülmem gereken yerde boşverip gülüyorum ve içime atıyorum. Bundan dolayı olabilir mi? Bilemiyorum. Allah her hastaya acil şifalar versin.
Arkadaşlar benim teyzem daha 42 yaşında ve teşhis yeni konuldu. Doktor beyin küçülmesi olduğunu söyledi ve altına kaçırmaya başladı. Sizce ne kadar sürede ilerler bu hastalık? Bu aradan Allah tüm hastalara şifa versin. Tek çare dua arkadaşlar. Dilinizden duayı eksik etmeyin.
Canım babam. 65 yaşında alzheimera yakalandı. Her gün gözümüzün önünde erimesi bizi yakıyor. Allah hastası olan herkese yardım etsin. Amin.
Anneannem şu an alzheimer. İsmimi, neyi olduğumu unutuyor. Torunu olduğumu söylediğimde şaşırıp gülüyor. Bir yandan gülüyorum bir yandan ağlıyorum. Anladığım kadarıyla zamanla daha kötü olucak. Bir insanın gözlerinin önünde kaybolup gitmesini izlemek gerçekten çok zor. Herşeyi yavaş yavaş anlatıp hatırlatmaya çalışıyorum ve bazen bir kesit hatırlıyor ve çok mutlu oluyorum. Allah herkese sabır ve şifa versin. Gerçekten çok zor.
Benim annem 92 yaşında. Eşime eşyalarını çaldığını söylüyor ama eşim almadığını söylüyor. Annem ısrar edince eşim tamam ben sana alırım diyor. Annem sen bana alma benim eşyalarımı deyip eşime küsüyor ve yemek yemiyor. Yemek yemeyişi bizi çok üzüyor. Bu konuda bize yardımcı olur musunuz? Bu konuda hastayla nasıl konuşmamızı önerirsiniz. Şimdiden teşekkür ederim.
Alzheimer hastalarıyla inatlaşılmaması gerekir aksi takdirde daha agresif olabilir ve saldırganlık gösterebilir. Söylediği şeylerin zaten olmadığını biliyorsunuz,bu tarz şeyler söylediğinde kabul edin. “Evet aldım ama tekrar iade edecektim, senin olduğunu bilmiyordum” derseniz daha iyi olur. Kendisini öpüp özür dileyip onun duymak isteyeceği şeyleri söylerseniz yumuşaması daha kolay olabilir.
Ben de 17 yaşındayım ve bende de maalesef unutkanlık var.Gözlüğümü, telefonumu vs.re nereye koyduğumu hiç bilmiyorum ve bende çok fazla kafa karışıklığı var. Mesela bu yorumu yazarken bile zorlanıyorum veya konuştuğumda da bazen lafın sonunu getiremiyorum. İnşallah alzheimer değilimdir.
Babam 62 yaşında. Yaklaşık 2 yıl önce teşhis konuldu. Çok zor. Allah yardım etsin. İnşallah ona ve onun gibi tüm hastalara. İlk önce evden gidip saatlerce gelmiyordu. Sonra camiye gittiğinde evi bulamaz oldu derken benim evime getirdim. Burdan birkaç kez kaçtı. Tek başına hiçbir şey yapamıyor. Bütün ihtiyaçlarını karşılıyoruz inanın ki çok zor. Allah anneme sağlık versin o da koltuk değneği ile yürüyor. Belinden ameliyatlı ve şimdi akşama kadar babamla uğraşıyor. Ben 27 yaşındayım çok ama çok üzülüyorum. Her geçen gün babam tuhaflaşıyor. Bu ilaçlar işe yaramıyor sanki annem bir de deneyelim dedi. 2 gündür ilaç vermiyoruz. Tv’ye bakıyormuş gibi gözüküp boş boş bakıyor. Hiçbir şeye tepki vermiyor. Yatmıyor, uyusa hemen geri kalkıp elbiselerini yanlış giyiyor. Allah’ım sen şifa ver, sen sabır ver.
Cenab-ı Allah bu hastalığı düşmanıma vermesin. Benim annem canımdan çok sevdiğim annem de Alzheimer hastası. Benim gibi hastası olan herkese Cenab-ı Allah’tan şifalar diliyorum.
Havva hanım öncelikle geçmiş olsun. Ben de yıllardır alzheimer hastası anneme bakıyorum. Keşke konuşsa her gün bağırsa. Düşünsenize yatalak, konuşmuyor, yemek yiyemiyor, karnına tüp takılmış siz besliyorsunuz, altını siz alıyorsunuz ve yatak yaraları oluşuyor. Her gün eriyor gözünüz önünde. Bence şükredin. Bırakın 24 saat konuşsun bağırsın. Bu hastalığın çaresi yok. Tek çare Rabbimden gelir. Sen yine de şükret.
Anneannem 93 yaşında ve alzheimer hastası ama hiç susmadan saaatlerce konuşuyor. 7 senedir de bu şekilde. Annemi annesi zannediyor. Bakımı zor gelmiyor bize. Sadece dur durak bilmeden saaatlerce anne diye bağırması bizi mahvediyor. Bi çözümü olan var mı?
Genç olanlar için okula gidiyorsanız kitap okuyun hobiler edinin. Düzenli uyuyun. Düzenli beslenin. Bilgisayarda uzun vakit geçirmeyin. Sigara kesinlikle kullanmayın. Protein ağırlıklı beslenin. Zor da olsa pozitif yaşam tarzı edinmeye çalışın. Allah herkese şifa versin.
Allah herkesin yardımcısı olsun.
Merhabalar. Öncelikle bu hastalara ve ailelerine çok geçmiş olsun. Bu hastalığın kesin bir tedavisinin olmayışı insanı kahrediyor. Benim babaannem 77 yaşında son 2 senedir bu hastalıkla yaşıyor. Çoğu işi tek başına yapamaz oldu. Artık biz onu yönlendiriyoruz. İlaç tedavisi uyguladık o ara daha çok unutkanlığı arttı. Kimseyle konuşmaz oldu ve bıraktırmaya karar verdik. Bu sefer en küçük şeyde sinirlenmeye başladı. Galiba ilaçlar onu uyuşturuyor kanısına vardık. Çok zor bir hastalık. Hastanın kendisi kadar ailelerini çok üzüyor. Karşınızdaki kişi sanki o değil başkadı. Yapmamız gereken bence hastayı çok iyi beslemek, ilgi alaka göstermek ve stresli ortamlardan uzak tutmak.
Arkadaşlar, her unutkanlık veya diğer alzheimer belirtileri, alzheimer hastalığı anlamına gelmez. Çeşitli psikolojik rahatsızlıklar var. Genç yaşta bu belirtileri bulunan arkadaşlar kesinlikle bir hekime başvurmalıdırlar. Alzheimer hastası olduğu kesinleşenler ise beslenmelerine dikkat etmeli, bol su içmeli ve sabırlı olmalıdırlar. Şifa veren Rabbim Allah’tır. Allah herkese şifa versin. Unutmayın Rabbim herşeye kadirdir. Denir ki Allah dermansız dert vermez. Saygı ve sevgilerimle.
Bende tum belirtileri var. Tedavisi nasıl olacak?
Ben henüz 15 yaşındayım ve unutkanlık başladığına inanıyorum. Telefonumu koyuyorum ve nereye koyduğumu unutuyorum. Hatırlayamıyorum aramak uzun sürüyor daha sonra ezberlerde zorlanıyorum yazarak ezberliyorum ve sınav zamanı geldiğinde başını unutuyorum. Bu her seferinde oluyor. Konuşamıyorum. İsim aklıma gelmiyor biliyor gibiyim ama söyleyemiyorum. Ya stresten oluyor ya da erken bunama?
Merhaba, ben babamı 81 yaşında alzheimer hastalığından kaybettim ve yaklaşık 16 sene bu hastalığı yaşadık. İlk hastalandığında ben 14 yaşında kardeşim de 11 yaşındaydı. Annem ve biz babamın bakımıyla ilgilendik. Önce sinsi gelişen bir unutkanlık evresi sonra yaklaşık 3-4 sene süren ajite evre ve en sonunda alınan sakinleştiriciler ile son 5-6 sene hiç kelime etmediği bir evre yaşadık. Maddi-manevi çok büyük yıkım yaşadık. Hayata çok geç atıldık ve şu an maddi manevi bu durumdan süregelen problemleri yaşıyoruz. Size naçizane tavsiyem orta yaşta olup da annesi babası alzheimer olan ve çoluğu çocuğu olan kimseler bu durumun sorumluluğu çocuklarınızın da çekmesine engel olun.
Öncelikle başınız sağolsun, benim de 82 yaşındaki babam son evrede. Tamamen yatağa bağlı halde. 2 yıldır sesini duyamadık bile. Hızla kasları eriyor, zayıflıyor sürekli gözleri kapalı. Bu son evre ile ilgili çok net bilgiler bulamıyorum. Sıvı ile daha çok besleniyor, zor da olsa biz beslemeye çalışıyoruz. Acı çekip çekmediğini bile bilmiyorum ama etleri hassas. Bilen birilerinden bilgi almak bana daha doğru geliyor, tavsiyeleriniz var mı?
Benim de annemde baslangıcı var. 56 yaşında. Koydugu bir şeyi 3 gün sonra ancak buluyor arayarak ve beni en cok kahreden günün birinde beni unutma ihtimali.
Benim annem de aynı sorun var 80 yaşında. Bizleri tanımıyor. Bu hastalık yüzünden tüm hayatım değişti. İşimi bırakıp annemle ilgileniyorum. Kimseye emanet edemiyorum.
Merhabalar. Çok unutkan olmak hele de genç yaşta alzheimer değildir. Genellikle gençlik stresinden kaynaklanır. Stressiz bir hayatınız olmaya başlayınca hafızanız da genellikle normale döner. Ama şunu da kesinlikle unutmayın ki okumak hafızayı dinç tutar. Sevdiğiniz bir kitap bulun ve günlük birkaç sayfa okuyun.
Ben 13 yaşındayım. Belirtilerin çoğunun bende olduğunun farkına vardım ama annem bana inanmıyor. Bir doktora götürün dedim götürmüyor. Bir tavsiye verin lütfen.
Benim annem kanser tedavisi gördü,sonrada guatr tedavisi.şimdide alzamehır başladı.:(
Bu hastalık için 6 ayda bir yapılan iğne varmış. Benim hastamın teşhisi yeni. Bu tedaviyi kullanan var mı ya da haberi olan?
Merhaba öncelikle herkese Allah acil şifalar versin.Benim babaannem 76 yaşında. Kocasını genç yaşta kaybetmiş ve yaklaşık 60 yaşından bu yana alzheimer hastası ona çok üzülüyorum ve bu günlerde daha da ilerliyor gibi elimizden gelen birşey yok. İlaçlarını düzenli olarak alıyor. Onla konuşuyorum fakat çok üzülüyorum. Çocuk gibi oldu artık. Çok iyi birisi aslında ne olur bu hastalığın çözümünü bulun.
Bu hastalık yaklaşık 2 senedir annemde de var ve son bir senedir çok hızlı ilerlemeye başladı. Daha kötü olacağını size ve yatağa bağımlı kalacağını düşünmek bile insanı kahrediyor. Çok zor bir durum. Tüm hayatınız ve yaşam tarzınız bir anda alt üst olabiliyor ve yanında bakanlarında sinirleri bozulabiliyor. O yüzden Psikolojik destek almakta fayda var. Allah herkesin yardımcısı olsun.
Mehtap hanım anneniz nasıl oldu acaba?
Merhaba, ben henuz 21 yasindayim ve bazen hemen okudugumi unutuyorum; mesela arkadas ortaminda birsey anlatirlar; 2 dk sonra unutuyorum. Bazen telefonumu ya da baska birseyi bie yere koyunca unutuyorum nereye koydugumu.
Arkadaşlar bu hastalığa kesin bir çözümü var mı acaba?
Yukarıdaki yazıda da belirtildiği gibi, maalesef yok. Ama erken teşhis, sürecin kolaylaşmasını sağlıyor anladığım kadarıyla.
Allah herkese şifa versin. Çok garip benim temennim şifa değil. Hukuk fakültesi gibi ezberim yoğun olduğu bir bölüm bitirdim. Kolay kolay Alzheimer olmam gibime geliyor. Bütün yorumları okudum. Herkes unutmaktan çok korkuyor. Ben ise hatırlamaktan korkuyorum. Hatırlamaya değer anılarımı feda edecek kadar herşeyi unutmak istiyorum. Keşke Alzheimer olabilsem, keşke yaşadığım herşeyi unutabilsem. Sanki hiç yaşanmamış gibi…
Üzücü…
Sağlığınızın kıymetini ve ne gibi bir istekte bulunduğunuzun bilincinde olmamanız çok kötü bir durum.
Deniz abi büyük ihtimal sen ne düşündüğünü umursamıyorsun. Ben 14 yaşındayım bana da oluyor endişelenme.
Demans (bunama) hastalığı genellikle ileri yaşlarda görüldüğü gibi 18-20 gibi yaşlarda da görülmektedir. Eğer belirtilerini görüyorsanız ilgili doktora gitmenizi tavsiye ederim.
Henüz 17 yaşındayım. Çoğu şeyi unutuyorum. Lise sondayım şu an. 8.sınıf arkadaşlarımı filan görüyorum internette tanıyamıyorum isimlerini ve yüzlerini. Hangi eşyayı nereye koyduğumu bilmiyorum, saatlerce arıyorum ve bulamıyorum. Okuduğumu hemen unutuyorum, olayları hatırlayamıyorum. Arkadaşlarım anlatıyor bunu böyle yaptık diye ama olmuyor hatırlayamıyorum. Şu an hastanede stajyer olarak çalışıyorum, haftalık servis değiştiriyorum. Hangi serviste çalıştığımı soruyorlar cevap veremiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim. Çok korkmaya başladım.
18 yasindayim. Evimin yolunu unutuyorum. Eve giderken kendimi carsida, kafede veya eve cok uzak yerlerde buluyorum.
Tövbe tövbe ben 15 yaşındayım. Daha 17 yaşında, 21 yaşında Alzheimer olan mı var? Kendinizi boş yere korkutuyorsunuz.
Bende de birkac belirtisi var. 21 yasindayim. Olabilitesi varmi bilmiyorum ama cidden beni korkutuyo. Allah bu hastaligi cekenlere sabir versin.
Benim annem 58 yaşında ve alzaymer belirtilerinin hepsi var. Dr beyin küçülmesi dedi. Test yapıyorlar. 40 yıldır psikopat babamla evli ve şiddet gördü, düzgün beslenemedi. Devamlı borç batağına batıran babam beni ve kardeşimi sömürdü. Sürekli annemin başının etini yiyor ve en kötüsü de kurtulamıyoruz. Kahroluyorum; öbür tarafta hesabını soracağım!
Öncelikle herkese geçmiş olsun. Ben 14 yaşındayım ama alzheimer hastalığı değilim. Fakat dedemde o hastalık var. Evet dedem herşeyi unutmuş fakat ara sıra gençliğini hatırlıyor ve bize anlatıyor bazen de kendi kurduğu şeyleri anlatıyor. Gece yatmıyor evimizi dağıtıyor sabaha kadar annem nöbet tutuyor. 7 yıl oldu ama çok hareketli hiç yorulmaz dedem. Sürekli evin eşyalarını alır başka yere koyar dağıtır bağırır bize, gece yatmaz başka biriyile konuşur yani gördüğü bazı şeyler. Sadece gece niye yatmadığını anlamıyorum bir saat uyur geri kalan 23 saat evde dolaşır saçma sapan hareketler yapar yorulmak bilmez. İlaç verdiğimizde içmiyor televiyon açık olduğu zaman o insanları gerçek sanır ve televizyonu kırmaya çalışır. İşimiz keşke otursa yerine sürekli ayakta annem uyuyamıyor dedemin yanında duruyor dedem geceleri cin gibi ayakta. Gerçekten çok zor birşey. Dedem için çok üzülüyorum. Allah herkese acil şifalar versin bunun gibi hastalara da çok geçmiş olsun. Teşekkür Ederim.
Merhaba, herkese geçmiş olsun. Benim de gündelik hayatta bazı işlerimi ve eşyaları nereye bıraktığımı hatırlayamadığım oluyor, hatta bazen elimle tuttuğum bir eşyayı bile arayabiliyorum. 2dk. önce bir yere bıraktığım bir eşyayı nerede diye yarım saat aradığım oluyor. Bazen de iki gün sonra ya da çok daha geç bir zamanda hatırlayabiliyorum. Aslında beni korkutan şu, geçen haftalarda şehiriçi otobüsü ile sık kullandığım bir hat üzerinde giderken bir an nerede olduğumu bilemedim ve paniğe kapıldım, yol bana oldukça yabancı geldi, uzun bir süre etrafa tanıdık bişeyler bulmak için bakındım, sonra öğretmenevini gördüm fakat bu sefer sürekli olarak öğretmenevinin nerede olduğunu sorguladım beynimde. Neyse ki hatırlamak için verdiğim mücadele sonuç verdi ama 40dk.lık yolun yaklaşık 30dk.sı boyunca panik halinde etrafa bakındım, şu sıralarda ise kelimeleri toparlayamama durumum söz konusu, konuşma anında söylemek istediğim kelime ile söylediğim kelime bambaşka oluyor, örneğin “pasta” demek isterken “posta” diyebiliyorum ve bu aralar bunu sürekli yapmaya başladım. Ya da söyleyeceğim şeyleri unutuyorum, bir konu hakkında konuşurken takılıp kalıyorum, okuduğum kitaplardaki cümleleri noktayı gördükten sonra hatırlamıyorum, hatta okurken ne okuduğumu bile bilmiyorum bazen. Bir arkadaş kolundaki uyuşmadan bahsetmiş, benim de iki kolumda uyuşma ve güç kaybı var. Durumumun neden olduğunu bilmiyorum, bunun için herhangi doktora gitmedim, 26 yaşındayım. Açıkçası ne yapmam gerektiğini de bilmiyorum. Herkese acil şifalar dilerim.
Merhaba ben 15 yaşındayım ve liseye daha yeni bu sene başladım. Her şey bu sene başladı. Bakkala gidiyorum ekmek alıyorum ve tekrar ekmek alıyorum. Arkadaşlarımın adlarını unutuyorum. Bir sorun yoktur değil mi?
23 yaşında bu hastalığın görülme riski var mıdır? Okuduğum belirtilerden 4 tanesi bende var ve ayrıca sol kolda uyuşma unutkanlık hastalığının belirtisi midir? Anlık unutmalar yaşanabilir mi?
Benim annem 73 yaşında ve 7 yıldır Alzheimer hastası. Sadece çocuklarını tanıyor. Hiçbirşey yapamıyor. Tuvalet sorunları yeni başladı. Çok zor bir hastalık. Özellikle bakan için. Allah tüm hastalara şifa versin. Bakanlara da sabır.
Annem 50 yaşında ve bugün Alzheimer olduğu kesinleşti, beynindeki daralma çok hızlı bir şekilde ilerliyormuş. Çok zor bir durum. Beni ve bizi unutacağını düşünmek kahredici. Allah herkese ve bize de şifamızı nasip etsin.
49 yaşındayım ve sigara kullanıyorum. En büyük sıkıntım ise ellerimin titremesi. Önemsiz ya da küçük şeyleri, fazla karşılaşmadığım şeyleri unutuyorum. Sigarayı bıraktığımda birkaç ay sonra ellerimin titremesi nerdeyse yok oluyor. Bu konuda uzman bir hastane ya da ekip var mı bilmek isterim. Teşekkürler.
Allah yardımcınız olsun bende de unutkanlık var ama o kadar değil ama ilerde bu çeşit bir hastalığa dönüşebilir. Yaş 21, bakalım yaşarsak 50′ mizde ne halde olacağız kim bilir. Allah ele avuca koymasın, oğlum kızım dedirtmesin derler. Bize de amin demek düşer. Allah yar olsun bizlere.
Ben daha 17 yaşındayım. Bu belirtiler bende de var. Arkadaşlarımı unutuyorum, mesaj attıklarında günlerce düşünüyorum.İnsanları suçluyorum, suçları yokken onları azarlıyorum. Kelimeleri karıştırıyorum. Cümle kuramıyorum herkes dalga geçiyor benimle. Lavaboya bile gitmiyorum onu da unutuyorum. Aşırı derecede başım ağrıyor. Bugün doktora gittim kan aldılar. MR istediler. Çok korkuyorum sizce bu yaşta bu hastalığın olması mümkün mü?
35 yasinda Alzheimer olan duydum ama 17 çok erken. Belki vitamin eksikliğin vardır. Sonucu yazarsan sevinirim. Geçmis olsun.
Merhaba ben de 49 yaşındayım. 2-3 yıldır kısa süreliğine iyi bildiğim yolları unutuyordum daha önceleri. Umursamadım geçici bir şey zannetim. Dün tekrar yaşadım aynı şeyi. Bunun normal bir şey olmayacağını düşünerek doktora gitmeye karar verdim. Çok korkuyorum.
Ben 21 yaşındayım. Geçmişe dair olan iyi kötü anılarımı tek tük olanlar hariç hatırlamıyorum ve bir yıla yakın gündelik unutkanlıklarım arttı. Aslında korkuyorum. İlk önce hangi bölüme gitmeliyim yardımcı olur musunuz?
Bu hastalık yaklaşık olarak 10 yıldır dedemde var tabi bu bizim bildiğimiz kadarı tedevi amaçlı İsveç ve daha birçok hastahaneye gitik. Türkiyede de sorulmadık hastahane bırakmadık ama tedavisi mümkün değilmiş. Yaklaşık olarak 1 hafta önce dedemi 78 Yaşındayken kaybettik bu hastalığın önlenmesi demiyelim ama geciktirilmesi kaliteli bir bakım ile mümkün.
NOT: Yaklaşık olarak 6 ay önce İstanbul’da bu hastalığın tedavisinin olduğu idda edildi dedemi götürdük muhtemelen hastalık ilerlediği için işe yaramadı.
Tedavisi İğne.
Dedem’in Bakımı..
-Her gün ceviz veya fıstık yerdi.
-Her gün kendisi sabah namazına kalkar namazdan sonra Kuran-ı Kerim okurdu. Tabi Kuran yerine günde insanın sadece 15 dakika kitap okuması bile hastalığı geciktirebilecek bir önlem.
-Sürekli geçmişte olan olaylarları anlatmasını sağlardık ve her zaman soru sorardık bu da dedemin beyninin dinç kalmasını sağlıyordu.
-Bulunduğu yaşadığı yerin değiştirilmemesi de bir etken.
Son 1.5-2 yıldır dedem kimseyi tanımıyordu ve kendi ihtiyaçlarını da karşılayamıyordu. Allah yardımcınız olsun. Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana.
Bu hastalığın belirtileri bende de var, doktora gitmeye korkuyorum ama korkunun ecele faydası yok. Rabbim herkese acil şifalar versin inşallah.
Doktora gitmekten sakın korkmayın, aksine doktora gittikten sonra güveniniz yerine geliyor. Umarım böyle bir hastalığınız yoktur. Ben gittim, gerekli yardımı aldım ve daha iyi hissediyorum. Geçmiş olsun.
Alzheimer en çok korktuğum hastalık ve bazı belirtilerini kendimde görüyorum. Çok zor ve kötü bir hastalık. Yavaş yavaş herkesi her şeyi unutmak. Sevdiğin insanı, aileni, dostlarını ya da kısacası hayata dair her şeyi ama her şeyi. Çaresizliği insan tam manasıyla yaşıyor. Allah herkesin yardımcısı olsun.
Belirtileri olanlara Allah acil şifalar versin. Ben de kanserim.
Bu belirtiler bende de biraz var. Artık arkadaşlarım bana alzheimer beyin diye takılmaya başladılar.
Bu belirtiler normalde herkeste var ama artınca veya ağırlaşınca hemen doktora başvurman gerek.
Bu hastalığın bütün belirtilerini taşıyorum. Allah şifa versin herkese inşaAllah.
Cok kötü bir hastalık bence…