İlk olarak 1937 yılında Türk doktor Hulusi Behçet tarafından tanımlanan bu hastalık; vücudun bazı bölgelerinde iltihaplanma şeklinde kendini belli eden müzmin ve kesin tedavisi olmayan bir rahatsızlıktır. Belirtilerini ilk kez Hulusi Behçet tanımladığından onun soyadı ile adlandırılır.
Vücudun her yerini etkileyebilen bir hastalıktır. Başta ağız ve kasık bölgesinde “aft” adı verilen yaralar olmak üzere; eklemlerde, göz, beyin, kalp damarlarında tekrarlayan iltihaba neden olur. Behçetin belirtileri, ataklar şeklinde ve farklı organlarda görülür. Bağışıklık sistemini ilgilendiren bir hastalıktır.
Behçet, bulaşıcı bir hastalık değildir.
Behçet hastalığı çoğunlukla 20-40 yaş arasında ortaya çıkmakla birlikte; akdeniz, ortadoğu ve uzakdoğu ülkelerinde daha fazla görülür. Özellikle bizim ülkemizde yaklaşık her 300 kişiden birinde bu hastalık vardır. Erkeklerde görülme sıklığı kadınlara nazaran biraz daha fazladır. Bu hastalık ipek yolu üzerindeki ülkelerde daha çok görüldüğü için ipek yolu hastalığı da denir.
Günümüzde behçet hastalığının nedeni ya da nedenleri bilinmemektedir. Yalnız bazı mikropların ve kalıtsal faktörlerin bu hastalığın ortaya çıkmasında neden olduğu düşünülmektedir. Bu kalıtsal faktörler arasında bazı genleri taşımanın bu hastalığa eğilimi arttırdığı düşünülmektedir. Ağız bölgesine yerleşen bazı mikroplarla, uçuk virüsünün bu hastalıkta etkili olduğundan şüpheleniliyor. Bu mikropların iltihaba neden olduğu için hastalığın bulgularının görülmesine sebep olmaktadırlar. Fakat henüz bu faktörler kesin olarak ispatlanamamıştır.
Behçette, her hastada aynı bulgular gözlenmez. Şiddeti ve belirtileri her hastada farklı olsada hastanın bazı şikayetleri, bu hastalığın belirtileri olarak kabul edilmektedir.
Ağızda çıkan yaralar behçet hastalarının çok büyük bir kısmında görülmektedir. Hastalığın ilk habercisi olarak kabul edilir ve diğer bulgulardan önce görülür. Tekrarlama zamanı farklıdır. İyileştiğinde iz bırakmaz. Bu yaralara aft yaraları denir.
Genital bölgede de yaralar ortaya çıkar. Sivilce şeklinde ortaya çıkan bu kırmızı yaralar daha kötü bir hal alır. Ağız yaralarının aksine iyileştiğinde iz bırakırlar.
Behçet hastalığı gözdeki damarlarda iltihaplanmaya neden olur. Hastaların yarısında görülür. Gözde kanlanma, bulanık görme ve hatta görme kaybıyla kendini belli eder. Her iki gözü birden etkileyebilir.
Ayrıca deride yaralar görülür. Bunlar kasık bölgesinde, yüzde, sırtta iltihaplı ve etrafı kırmızı, sert şekildedir. Bacaklarda görülenler daha koyudur ve iyileşince koyu bir iz bırakırlar.
Eklemlerde ağrı ve iltihaba neden olur. Diz, ayak ve el bileğinde, dirsekte şişlik görülür.
Bunlardan başka kan damarlarında iltihap oluşur. Beyin damarlarında olursa şiddetli baş ağrısı yapar. İltihap sonucu tıkanan damarda kanama görülebilir. Tehlikeli bir durumdur. Bacaklarda görülen tıkanıklık sonucu da şişlik ve ağrı meydana gelir. Akciğerde ve böbrekteki iltihaplanmalar sonucu ciddi sağlık sorunları görülür.
Behçet hastalığının tanısında “paterji” testi kullanılır. Deri altına bir madde enjekte edilir ve 2 gün içinde iltihaplanma olup olmadığına bakılır. Test pozitif çıkarsa tanı koymaya “yardımcıdır”. Fakat bu testin pozitif çıkması tanı koymak için yeterli değildir. Bundan başka behçet hastalığı tanısı için bir yöntem yoktur. Hastanın şikayetleri ve görülen belirtiler ile tanı konur. Fakat diğer hastalıkların olmadığından emin olmak için kan testleri yapılır. Bazı durumlarda testler normaldir fakat hastada görülen bulgular şiddetlidir.
Behçet hastalığında tedavi hastalığı tamamen ortadan kaldırmak yerine hastanın şikayetlerini azaltmaya yöneliktir. Çünkü bu hastalığın tedavisi henüz yoktur. Tedavi şekli, belirtilerin görüldüğü organa göre değişir.
Bulguları ortadan kaldırmak için ilaç tedavisi uygulanır. Kolsişin, kortikosteroid ve bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar iltihapların çoğalmasını engelleyicidir. Bu ilaçlar, hastalığın beliritlerinin tekrarlamamasını sağlar. Tedavi edici değildir.
Tedavisi uzun süren bir hastalıktır ve bu yüzden düzenli kan tetkikleri, göz muayenesi yapılarak, hastalığa neden olan durumlar araştırılabilir ve buna göre tedaviye yön verilir.
Behçet hastalığı düzenli ilaç kullanımı sayesinde kontrol altına alınabilir. Fakat kesinlikle doktor kontrolünde yapılmalıdır.
Ben de sürekli dilimde ve ağız içinde yaralar oluyor. Yaşım 37. 12 senedir var. Ben Viyana’da yaşıyorum. Viyana.’nın en büyük hastahanesine gittim. Behçet hastalığı dediler. Durmadan kan aldılar benden. Sonuç hiç bir şey.
Ben Behçet hastalığı nedeniyle ordudan emekli edilmiş bir subayım. Bir sorum olacak. 4-5 yıldır behçet sendromları yaşamadım, ne aft ne genital yara veya diğer belirtileri. Bu hastalığın geçmiş olması muhtemel midir?
Merhaba. Ben astsubayım. Halen çalışmaktayım ama ağızda geçmeyen yaralar var ve paterji testi yarı pozitif çıktı acaba sizde ne gibi bulgular ve şikayetler vardı? Öğrenebilir miyim? Ne yapmalıyım? Teşekkürler. İyi günler.
Oğuz bey; aynı belirtiler bende de var. Doktor tam olarak size ne söyledi? Sonuçlarınız nasıl çıktı? Geçmiş olsun.
Merhaba arkadaşlar. Şimdi hastaneden geldim. Benim sağ gözüm kör olma derecesinde görmüyor. Baş ağrılarım olmuştu 6 sene önce. Bir ay önce sabah baş dönmesi ile uyandım ve bu bir saat daha sürüp tamamen yok oluyordu ve bu sıkıntım bir hafta sürdü. Sonunda nörolojiden randevu alıp muayene oldum. Ağız yaralarımı sorduğunda 1.5-2 aydır devam ettiğini söylediğimde EMAR, kan testi ve göz muayenesi istedi doktor bu da beni şok etti. Bakalım aralık 28’de sonuçları almış olacağım. Sonuçları sizlerle paylaşacağım. Herkese sağlıklı günler dilerim.
Yaşım 17. Ağzımda ilk kez aft çıktı. Gözümde de iltihap toplandı. Sırtımda ve bacaklarımda sık sık kaşınma ve yaralar oluyor. Sizce ne yapayım?
Merhaba benim ağzımda ara ara af çıkıyor fakat şu 1 ayda aynı yerde 2 defa çıktı. Ben 7 ay önce sezeryan doğum yaptım fakat o zamandan veri eklem ağrısı çekiyorum. Gözlerimin beyazı kanlanmış ve düzelmedi daha. Ben bebek yüzünden uykusuz kaldığım için olduğunu düşünüyordum fakat behçet hastalığı belirtilerinin hepsi mevcut. Acaba behçet hastası mıyım? Tedavi için hangi bölüme başvurmalıyım? Bilen varsa cevap yazabilir mi?
Selam Gülşah hanım. Bende de behçet hastalığı var. Tedaviye nereden başlamam gerekiyor? Şimdiden teşekkürler.
Benim de annemin vücudunda yaralar var. Başlarındaki sivilceyi jilet ile kesmiş gibi sırt bölgesinde de var. Nasıl bir yol seyretmemiz gerekiyor acaba. Bu arada 10’u aşkın doktora gittik.
Bende belli aralıklarla aft oluşuyor ama bu aralıklar belli bir zaman dilimini kapsamıyor. Bazen 2 ay boyunca hiç çıkmıyor. Bazen iki tane birden çıkıyor. Bu genelde uykusuz kalınca oluşuyor. Ayrıca ağız bölgesi dışında da oluşmuyor. Sizce behçet olabilir mi?
Behçet hastalığı boyun ağrısı ve tutulması gibi etkiler meydana getirebilir mi? Gözde kanlanmayı tetikler mi?
Benim kızım 5 yaşında. Bu 3 senedir ağzı hep yara içinde. Götürmediğim yer kalmadı. Verem testi bile yaptırdım. Hiçbir faydası olmadı. Kızım evde özürlü gibi yatıyor. Ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Lütfen böyle bir durumla karşılaşan varsa yardımcı olsun.
Zeynep hanım aynı durumu yaşıyoruz. Bizim kızımızın dilinde iki ayda bir yara çıkıyor ve çok ağrıyor. Doktora hatta birçok doktora götürdük ama teşhis koyamadılar. Ne yapacağımızı bilmiyoruz ve çok korkuyoruz. Sizde bir gelişme oldu mu? Kızım 5 yaşında.
Hangi bölüme gitmeliyim?
Cildiye bölümüne gitmeniz lazım.
Merhaba benim önceden sadece ağzımda aft şeklinde yaralar çıkardı. Daha önce hiç kasık bölgesinde çıkmamıştı. Birkaç hafta önce çıktı ve bu beni çok korkutuyor. Behçet hastası olup olmadığımı anlamak için test yaptırmalı mıyım?
Merhaba benim ağzımda 3 aydır ağrılı yara var. Acaba Behçet hastası mıyım?
Merhaba arkadaşlar. Ben behçet hastasıyım ve uzun süredir tedavi görüyorum. Sadece ağız yaralarına behçet hastalığı demek yersiz olabilir ancak çok sık oluyorsa dermatoloji bölümlerinden yardım alabilirsiniz. Bu bir bağışıklık sistemi hastalığı. Hayatı herkes gibi sürdürebiliyoruz ancak herkes kadar kaliteli yaşayamıyoruz . Yaraların olduğu dönemlerde atak geçirdiğimiz zamanlarda daha çok psikolojik desteğe ihtiyacımız var. Sadece 1 ilacı var bu rahatsızlığın, o da kişiye göre dozu ayarlanıyor. Bunun yanı sıra bağışıklık sistemini destekleyici ilaçlar veriliyor. Çok iyi beslenmek atakların azalmasına yardımcı oluyor. Sakatat tüketimi çok faydalı stresden uzak durmak şart. Bunun gibi ama malesef bir tedavisi yok. Ağız yaralarınız için B vitamini takviyeleri aldığınızda azaldığını ya da hiç olmadığını görebilirsiniz. Menşure hanım 5 yaşında bir oğlum var ve 4 ay sonra bir oğlum daha dünyaya gelecek. Gebelik biraz zor geçiyor ama gebe iken bile gerektiğinde ilacımı kullanabiliyorum. Sakat kalma gibi bir şey sözkonusu değildir içiniz rahat olsun. Herkese sağlıklı bir yaşam dilerim.
Sadece 2-3 ay aralıklarla ağzımda yara çıkıyor. Yaşım 13. Behçet hastası mıyım?
Behçet hastalığım var. Ağzında yaralar çıkıyor ve bacaklarımda ağrılar oluyor. Bunun tedavisi nedir?
Kolay gelsin. İki senedir bir kaç ay aralıklarla ağzımda aft çıkıyor. Kesinlikle başka bölümlerde yara gibi bir şey çıkmadı bugüne kadar. Bu behçet hastalığı mıdır? Değilse nedir?
Hangi İlaçları kullanıyorsunuz?
Behçet hastalığı sakat bırakabiliyor mu? Çocuk olmama durumu olabilir mi? Bilgi verirseniz çok sevinirim.