Sağlık.net

Hastalıklar

Kuduz: Nedeni, Belirtileri, Tedavisi, Kuduzdan korunma

  • Delicious

KUDUZ

Virüslerin yol açtığı, sıklıkla hayvanlardan insana bulaşan, beyni ve omuriliği (merkezi sinir sistemi) etkilediği için ölümle sonuçlanan bir hastalıktır. Kuduza neden olan virüs, memelilerin ve kuşların (sıcakkanlı hayvanlar) hücrelerinde yaşayabilir. Kuduz bir hayvanın insanı ısırmasıyla bulaşır. Kurt, tilki, yarasa, tavşan gibi hayvanlarda kuduz virüsü oldukça yaygındır. Bu yabani hayvanlarda yaygın bir şekilde bulunmasına rağmen, virüsün insanlara bulaşmasına neden olan hayvanlar sıklıkla kedi ve köpek gibi evcil hayvanlardır.

Bu hayvanların salyasında bulunan kuduz virüsü, hayvanın ısırmış olduğu yerdeki yaradan içeriye girer. Daha sonra yavaş yavaş ilerler ve beyne ulaşır. Bu yüzden hastalığın kuluçka süresi 10 gün ile 6-8 ay arasında değişir. Hayvanın ısırdığı yer, kafaya ne kadar yakın olursa kuluçka süresi de o kadar kısa olur.

KUDUZUN BELİRTİLERİ

Kuduza neden olan virüs beyne ve omuriliğe yerleştikten sonra kuduzun ilk belirtileri ortaya çıkar. Bundan sonra hayvanın, kuduz olup olmadığını anlamak çok kolaydır. Hayvan; huzursuz, tedirgin ve hırçındır. Çünkü virüsün yerleşmesiyle merkezi sinir sistemi uyarılmıştır. Hayvan daha sonra saldırgan bir hal alır ve diğer hayvanları ve insanları ısırmaya başlar. Bu döneme kudurma evresi denir. Bu süre içinde hayvanda felç belirtileri ortaya çıkar. Dolayısıyla su içmek istemez, tükürüğünü yutamaz ve ağzından salyalar akmaya başlar. Havlaması, boğazında bir şey varmış gibi boğuktur ve ışıktan rahatsız olur. Bu belirtiler ortaya çıktıktan sonra 4-5 gün içinde hayvan ölür. Bazı vakalarda saldırma ve kudurma belirtileri görülmez ve hayvan ağır bir felç geçirerek ölür.

İnsanda ortaya çıkan belirtiler de hemen hemen aynıdır. İlk dönemde çırpınma, huzursuzluk görülür. Bunu takiben kaslar ağrılı bir şekilde kasılmaya başlar ve felç gelişir. Şiddetli boğaz kası kasılmaları oldukça acı vericidir. Bu yüzden hasta kişi suyu içmekten ve görmekten çok korkar. Eğer hastalık belirtileri ortaya çıkarsa, merkezi sinir sistemindeki yutkunma ve nefes alıp verme refleksleri durur. Bu yüzden belirtiler başlayınca tedavi imkanı yoktur.

KUDUZ TEDAVİSİ


Hastalığın ancak kuluçka döneminde uygulanan koruyucu tedavi oldukça başarılı sonuçlar verir. Bu yüzden kuduz artık eskisi gibi korkutucu hastalıklar arasında değildir. Hastalığın bulaşmış olduğu düşünülen kişilere, vakit kaybetmeden aşı ya da bağışık serum uygulanır. Koruyucu tedavinin amacı budur. Etkisi zayıflatılmış kuduz virüslerinin hayvanlara aşılanmasıyla ve hayvanların kan serumunun insanlara şırınga edilmesiyle hayvanın kanında bulunan antikorlar kuluçka döneminde virüsleri öldürerek insanları ölümden kurtarır. 1885 yılında Fransız bilimci Louis Pasteur ilk olarak bu serumu uygulamıştır. Fakat virüs vücuda girdikten sonraki 24 saat içinde etkilidir. Bu yüzden kazanılan bağışıklık geçicidir. Bu sebeple, kuduz olduğu şüphelenilen bir hayvan ısırdığında 1 günü geçmeden koruyucu tedaviye başlamak gerekir. Kuşkulanılan her vakada aşı ya da serum uygulanmalıdır. Çünkü aşı da serum gibi geçici bağışıklık kazandırır.

Doğrudan etkisiz hale getirilmiş virüslerle yapılan kuduz aşısı önceleri kuduz hayvanların beyninden elde ediliyordu. Yaranın ağırlığına ve kafaya yakınlığına göre 2-3 hafta süreyle uygulanıyordu. Artık, laboratuvarlarda üretilen yeni kuduz aşısı (HDCV) ile koruyucu tedavi daha güvenli ve oldukça kolaydır. Kola şırınga edilerek yapılan bu aşı, ağır yan etkilere neden olmaz ve en kötü yaralarda bile bir kaç gün aralıklarla en çok 4 kez uygulanması yeterlidir.

KUDUZDAN KORUNMA

Kuduzdan korunmanın en etkili yöntemlerinden birisi hayvanlara düzenli olarak kuduz aşısının yapılması ve şüphelenilen hayvanların gözetim altına alınarak hastalığın yayılmasının engellenmesidir. Ayrıca tüm köpekler kaydedilmeli, başıboş ve sahipsiz hayvanlar bulundurulmamalıdır. Şüphelenilen durumlarda, hayvanlar 10 gün boyunca gözetim altında tutulmalıdır. Eğer bu süre sonunda hayvan ölmüyorsa kuduz değildir.

Kuduz şüphesi ile ölen hayvanların kafaları bozulmadan ambalajlanır ve buz içinde laboratuvara verilir. Eğer kuduz hayvanlar tarafından ısırılan bir başka hayvan, aşılanmamışsa öldürülmelidir. Öldürülemeyen hayvanlar ise en az 6 ay boyunca karantina altına alınmalıdır. Bu hayvanlar yakalandıktan sonra ve 6 ay sonra kuduz aşısıyla aşılanmalıdır. Eğer aşılı hayvan, başka bir hayvan tarafından ısırılmışsa yeniden aşılanmalı ve 3 ay boyunca gözetim altında tutulmalıdır.

İngiltere’de diğer ülkelerden gelen kedi ve köpekler çok sıkı karantina altında tutulur. Bu yüzden bu ülkede kuduz %100’e yakın önlenmiştir. Mesleği gereği kuduza yakalanma ihtimali olan kişiler düzenli olarak aşılanmalıdır.

Related Posts

37 thoughts on “Kuduz: Nedeni, Belirtileri, Tedavisi, Kuduzdan korunma”

  1. Aleyna dedi ki:

    Okulun köpeği vardı. Ben de onu sevdim sonra ısırdı beni. Çok büyük değil ama küçücük. Hafif morardı ama öğretmenlerimin köpeğin aşılı olduğunu söyledi. Bir şey olmaz değil mi?

  2. ramazan dedi ki:

    Ben yoldan geçerken köpek ısırmaya çalıştı. Diş geçirdi. Kuduz mu oldum acaba?

  3. Aylin dedi ki:

    Beni yavru kedi ısırdı elimden ve kanadı. Bir şey olur mu?

  4. silan dedi ki:

    Bana dün akşam 3 pitpull köpek saldırdı. Biri her iki kalçamı diğerleri ise ayağımdan ısırdı. Hemen hastaneye götürdüler beni. Aşı yaptılar bana ama beni yatırmadılar. Müşahede altında tutmadılar ve ben çok korkuyorum. Sabahtan akşama kadar kanama oldu. Tekrar hastaneye gittim ve iç kanama olmuş dediler ama çok korkuyorum. Ne yapmam lazım? Yardım edin lütfen.

  5. Lara dedi ki:

    Dün oyun oynuyorduk ve ben daha yeni fark ettim ısırdığını. Sokakta bakıyorlardı köpeğe. Kan akmadı ama azıcık kanadı. Kuduz olur muyum?

    1. Ali dedi ki:

      Lütfen en kısa zamanda bir devlet hastanesine gidip muayene olun.

  6. meryem dedi ki:

    Benim kedim oyun oynarken filan ısırıyo ama daha yavru evde bayağı koşuyor, kuyruğunu filan kabartıyor. Yemek yiyiyor ama ben su içerken görmedim ışıktan korkmuyor. Evde ışıklı yerlerde duruyor. Bir şey olur mu?

  7. Dilara dedi ki:

    Ya bu hastalık sadece kedi köpekle mi oluyor yoksa muhabbet kuşundan da olur mu? Normalde de ısırırdı ama bu sefer kanatacak derecede ısırdı. Böyle bir şey olabilir mi? Kuduz olabilir miyim?

  8. melis dedi ki:

    Salyadan bulaşan bir virus olduğu için küçük bir ısırık da olsa, az kanamış da olsa dahi aşı yaptırmanızı tavsiye ederim.

  9. Arda dedi ki:

    Ben sokakta köpek buldum sanırım kaçmıştı, tasmalı falandı. Oyun oynarken parmağımı ısırdı ama çok küçük hissetmedim bile. Aşısı var mı bilmiyorum. Su içiyor ve yemek yiyiyor. Dost canlısı bir köpek ve çok uyuyor. Ne yapmalıyım? Kuduz olur muyum?

  10. Mustafa dedi ki:

    Beni kendi ev kedim tırmaladı. Aşısı var çok küçük bir tırmık ama hala acıyor. 17 saat oldu. Benim böyle şeyler biraz psikolojim bozuluyor. Bu arada yaşım 10. Ne yapmalıyım?

  11. Kübra dedi ki:

    Bugün okulda köpekle oyun oynarken elimi disledi ama sadece kan topladı ve kan toplayan yeri patlattim bilmeden. Akşam gibi hafif kolum ağrıdı sizce doktora gitmeli miyim ? Yardım ederseniz çok mutlu olurum.

  12. onur dedi ki:

    Beni yavru kedi cırmaladı ve çok az kanadı. O kadar kanamaya kanama bile denmez. Kuduz olur muyum?

  13. Bilge dedi ki:

    Arkadaşlar beni defalarca kediler tırmaladi ve ısırdı köpekler de öyle. Yıllardır yani çok abartmayın derim bir şey olacağından değil ama aşıyı olun en azından içiniz rahat eder. Hayvan nedensiz ısırıyorsa mutlaka aşı yaptırın ama genelde nedenleri vardır; korkmustur oyun oynuyordur. Kafanızda çok büyütmeyin dediğim gibi sayamayacagim kadar cok başıma geldi hiç bir şey olmadı. 3. Dünya ülkesi değiliz yani öyle yaygın bir şey değil bu virüs. Tabi en sağlıklısi aşı olmanız. Ayrıca yukarıda yorum yapan kedi sahiplenip ısırıyor diye barınağa bırakan arkadaş sorumluluğunu kaldıramayacağın hayvanı alma bırakacaksan da onu barınağa. Hapis hayatına salgın hastalıkların ortasına birakma. Nasıl bir vicdanınız var? Onların duyguları olduğu hiç aklınıza gelmiyor mu? YapamayacaksanIz baştan yeltenmeyin hayvan bakmaya.

  14. Eda dedi ki:

    Beni sokak kedisi tırmaladı. Anti bakteriyel sabunla yıkayıp bolca limon döktüm. Kolumdan tırmaladı. Dün akşam oldu saat 6.5 gibi. Kedi hiç huysuz değildi. Su içip bana sürtünüyordu. Kuduz olur muyum?

  15. Aydan Yılmazer dedi ki:

    Allah korusun çok feci bir hastalık, üstelik çaresi de yok, bence kedi yada köpek besleyen herkesin olması gerekiyor bu kuduz aşısını, hayvancığınıza da yaptırın. Kimsenin başına gelmesin İnşallah.

  16. melig dedi ki:

    Benim köpeğim kuduz değil ama oynarken ısırdı. İğne olmalı mıyım?

  17. Gamze dedi ki:

    Biz 3 aylık kedi aldık. Sokak kedisi. Barınaktan değil. 10 gündür bizde. Saldırganlık, her şeyi ısırma, tırmıklama, huysuzluk gibi huylar başladı. Işıktan kaçmıyor su içiyor ve yeterli derecede uyuyor. Sanırım çok enerji depoluyor bilemiyorum. Her yerimizi tırmaladı. Parmaklarımızı ısırıyor. Zaten barınağa bırakacağız. Sizce doktora görünmeli miyiz? Kuduz mudur?

  18. İLHAN ASILKAZANCI dedi ki:

    Eğer bir hayvan herhangi bir şekilde herhangi bir yerinize kanatmadan bile olsa zarar vermişse hiç gecikmeden devlet hastanesine gidip kuduz tedavisine başlanmalıdır. Bu hastalığın, ortaya çıktıktan sonra çaresi yoktur. Sevdiklerinizin gözü önünde kudurarak ölmeyi düşünebiliyor musunuz? Şakası bile korkunç.

  19. betül dedi ki:

    Kopeklerle aram cok iyi bitane pitbull bulduk iki aylik asilara baslanmamis oyun oynarken ellerimi kollarimi hep disledi sag elimi kanatti sol elimin bas parmaginin oldugu kisim morardi beklemelimiyim yoksa asi olmalimiyim

  20. ahmet dedi ki:

    Beni köpek yaladı kuduz olur muyum?

  21. ONEMLI dedi ki:

    Arkadaşlar merhaba. Hiç uzatmadan konuya gireyim. Kuduz aşısı olun. Küçük bir tırnak izi diye olmamazlık yapmayın. Beni de kedi ısırdı ve tırnaklarını geçirdi elime. Bu yüzden kuduz aşısı oldum. Açıkçası ben aşıdan korkan biriyim ama çok önemli diye oldum. Çünkü gerçekten hastalığın sonu ölümle sonuçlanıyor. Siz de dikkat edin lütfen.

  22. Erol dedi ki:

    Kedi cırmalamasından birşey olmaz. Sizin anlattığınız köpeklerden de birşey olmaz, çünkü o hayvanın da kuduz olması gerekir.

  23. omer dedi ki:

    Beni kedi tırmaladı. 1 saat içerisinde aşı oldum, tırmalayan sokak kendisiydi.

  24. ayselif dedi ki:

    Kedi beni cırmaladı ve çok az kanadı. Kanaması 1 dakika bile sürmedi. Kuduz olur muyum?

  25. cm dedi ki:

    Köpek beni cırmaladı ama kanamadı kuduz olur muyum?

  26. sevcihan dedi ki:

    Ben 10 yaşındayım. Kedi beni tam damarımdan tırmaladı. Feci derecede kan aktı. Kuduz olur muyum?

  27. eren dedi ki:

    Bugun küçük siyah bir köpek buldum. Severken dişi kasınmaya basladı, sopayı kemirdi, sonra kolumu ısırdı. Kan akmadı ama pıhtılasmıs durumdaymıs gibi kan vardı. Kuduz olur muyum?

  28. Baturalp dedi ki:

    Beni bugün 8 aylık dişi bir alman kurdu ısırdı. Bacağıma baktığımda ufak bir kızarıklık vardı. Bir şey olur mu?

  29. pelin dedi ki:

    Beni bugün kedi tırmaladı. Elimi sabunla yıkayıp kolonya döktüm. Sizce bir şey olur mu?

    1. meri dedi ki:

      Beni kedi tirmaladi bugün. Haseki’ye gittim doktor bana ısırıkla tirmalamanin hiç bir farkının olmadığını ve risk olduğunu söyledi. Bir doktora görünün.

  30. oğuz dedi ki:

    İlkim umarım bir şey olmaz. Çok geçmiş olsun.

  31. ilkim dedi ki:

    Beni bugün kedi tırmaladı korkuyorum. Bir şey olur mu?

  32. Mustafa dedi ki:

    Mahallede uysal bir kedi vardı. Saldırmıyordu yanımda duruyordu, bacağıma sırtını sürüp duruyordu ve ben de başını okşayım derken birden bire ıssırdı. Acaba kuduz olmuş muyumdur? Elimi bol sabunlu suda yıkadım, duş aldım, kolonya sürdüm. Lütfen birşeyler yazın, kuşku içerisindeyim. Ne yapmalıyım?

  33. erdoğan altan dedi ki:

    Beni dün akşam kedi tırmaladı. Biz bakıyoruz kedilere doğduğundan beri bu süre de yaklaşık 6-7 ay oldu. Önceden de tırmalamıştı ama önemsemedik. Dün ilaç veriyorduk şırınga ile hasta olduğu için. Ben de kıpırdamasın diye ayaklarından tutuyordum, içmek istemediği için arka ayağı ile kurtulmak için tırmaladı. Biraz kanadı elimde 2 cm kadar tırnak izi var. Sabunlu suyla iyice yıkadım kanı iyice akıttım. Tentürdiyot ve kolonya ile temizledim. Tırmalama ile kuduz olunur mu? Hayvan bu zamana kadar kimseye durup dururken tırmalamadı veya ısırmadı. Normalde saldırgan bir hayvan değil. Biz doğduğundan veri baktığımız için evcilleşti. Biraz bilgi verir misiniz, tereddüt içersindeyim.

  34. Dogancan Agğül dedi ki:

    Beni köpek ısırdı ve 3 aşı vurdurdum. 2 aşı kaldı gitmedim. Dediler ki kopek yaşıyorsa 3 yaşamıyorsa 5, şimdi de kopek yaşıyor mu endişindesindeyim…

    1. serkan nacar dedi ki:

      Köpek yaşıyor mu diye endişe duyacığına gidip kalan aşıları olsan daha iyi olur galiba:) Eğer aşıların zamanı da gectiyse neden olmadın kardeşim yani 3 tane olmussun 2 taneyi neden salladın?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir