İnflamatuvar bağırsak hastalıkları, nedenleri henüz tam olarak bilinmeyen, çevresel ve kalıtsal faktörlerin birlikte rol oynadığı, sıklıkla genç yaşlarda ortaya çıkan hastalıkları kapsar. Bu hastalıklardan birisi de ülseratif kolittir. Ateş, karın ağrısı, ishal, kanama gibi bulgularla ortaya çıkan ülseratif kolitte kalın bağırsağın iç yüzündeki tabaka iltihaplanmıştır.
Kalın bağırsağın çeşitli yerleri tutulmakla birlikte, en sık rektum (anüse en yakın kısım) tutulur. Hastalığın şiddeti kişiden kişiye değişir. Ülseratif kolitin alevlenme ve iyileşme dönemleri vardır. Bulaşıcı değildir. İnsandan insana ya da ortak eşyaların kullanımıyla bulaşması gibi bir durum söz konusu değildir.
Genelde 20’li yaşlarda ortaya çıkan ülseratif kolit mutlaka ciddiye alınmalıdır ve tedavi edilmelidir. Kalın bağırsakta yaralar meydana getirerek kanama ve vücut sıvılarında kayıba yol açar.
Ülseratif kolitin nedeni henüz tam olarak bilinmemektedir. Bu hastalıkta, genetik ve çevresel faktörlerin birlikte rol oynadığı düşünülmektedir. Ailesinde ülseratif kolit olan bir çocukta bu hastalığın görülme ihtimali, sağlıklı ailelerin çocuklarına göre daha fazladır. Çevresel faktörler arasında ise sigara ve alkol tüketiminin oldukça etkili olduğu düşünülüyor. Ayrıca aspirin, antibiyotik, doğum kontrol hapları hastalığın daha da şiddetlenmesine yol açabilir. Bu ilaçlar kullanılırken doktora danışılmalıdır.
Stres, hamilelik hastalığın şiddetlenmesine neden olabilir. Bazı enfeksiyonlar, kalın bağırsakta bağışıklık sistemi hücrelerinin aşırı reaksiyon göstermesi ülseratif kolitin meydana gelmesinde etkili olduğu düşünülmektedir fakat dediğimiz gibi nedeni kesin olarak bilinmemektedir.
Müzmin bir hastalık olan ülseratif kolit zaman zaman şiddetlenir, diğer durumlarda ise sessiz seyreder. Belirtiler ve belirtilerin şiddeti yaranın oluştuğu bölgeye göre değişir. Hastalık şiddetlendiği zaman kramp şeklinde karın ağrısı görülür. İshal sık görülen bir belirtidir ve ishalle birlikte kanama olabilir. Ayrıca dışkıyla birlikte mukus akıntısı görülebilir.
İltihap şiddetlendikçe, ateş, bulantı, kusma, ağrı, halsizlik artabilir. Rektum bölgesinde iltihap varsa hastalar sık sık dışkılama ihtiyacı hissederler. Kanamanın sık görüldüğü bir hastalık olduğu için kronik kan kaybı sonucu kansızlık ortaya çıkabilir. Ayrıca bağırsaklardan demirin ve B12 vitaminin emiliminin bozulması da kansızlığa yol açan nedenlerdendir.
Kilo kaybı, diğer inflamatuvar bağırsak hastalarındaki kadar belirgin değildir. Yaşlılarda kabızlık olabilir. İştah azalması olabilir.
Tedavi tercihlerinden ilki ilaç tedavisidir. Fakat yan etkisi fazla olan ilaçlar olduğundan uzun süre kullanılmaması gerekir. Hastalar, kullanacakları ilaçların yan etkilerini mutlaka bilmelidir. Özellikle gençlerde kullanılan ilacın uzun sürmesi yan etki ihtimalini arttırmaktadır. Bu yüzden gençlerde bu hastalığın başlaması ilaç tedavisi yönünden olumsuzdur. Bir süre ilaç tedavisi uygulanıp, olumlu sonuçlar alınamıyorsa cerrahi gerekir.
Ayrıca kanamanın şiddetli olması, bağırsağın delinmesi, çapının genişlemesi, kanser gelişmesi ya da kanser gelişme riskinin olması ameliyat gerektiren durumlardır. Ameliyatta hastalıklı kalın bağırsak kısmı çıkarılır. Ameliyattan sonra hastalar normal yoldan dışkılamalarını gerçekleştirebilirler. Hastaların bir kısmı ameliyata sıcak bakmazlar. Bu yüzden hastaların ülseratif kolit konusunda yeterince bilgilendirilmeleri gerekir ve niçin ameliyat yapılması gerektiği hastalara anlatılmalıdır.
Bu hastalığın yol açtığı sorunların başında ülserlerin neden olduğu kanamadır. Bağırsakta fistül dediğimiz yarıklar meydana gelebilir. Bu problemin ilaçla düzeltilmesi zordur. Cerrahi tedavi tercih edilir. Ülseratif kolitin yol açtığı en tehlikeli sorunlardan birisi de toksik megakolondur. Yani bağırsaklar herhangi bir tıkanma olmadan genişlemiştir. Acil tedavi gerektiren bir durumdur.
Ülseratif kolitte kalın bağırsak kanseri gelişme riski sağlıklı bireylere göre daha yüksektir. Bağırsak bölgesinin tutulan kısmı ne kadar fazla ve hastalığı süresi ne kadar uzunsa risk de o kadar fazladır. Bu yüzden hastalık ortaya çıktıktan 8-10 yıl sonra hastalara yılda bir kere kolonoskopik muayene yapılmalıdır.
Ayrıca eklem iltihapları, iltihabın karaciğere ve safraya yayılması, böbrek hastalıkları, pıhtılaşma sorunları ülseratif kolitin neden olduğu komplikasyonlardandır.
Ben de bu hastalığa yakalandım, kolonoskopi oldum. Ömrümden ömür gitti. Biyopsi için parça aldılar. 1 hafta hastanede yattım. Çok kilo verdim. 2 defa hastalığım tekrarladı. Doktor üçüncüsünü olmaman lazım olursa bağırsağın delinir dedi ve bu sabah tuvaletimi yapınca kanamanın tekrar geldiğini gördüm. O an dünyam başıma yıkıldı. Şu an çok kötüyüm. Allah düşmanıma vermesin bu hastalığı.
Merhaba. 35 yaşındayım. Kolonoskopi sonucu ülseratif kolit teşhisi konuldu ama herhangi bir kanama problemim olmamıştı. Sadece makat bölgesinde tam çıkışa yakın bir şişlik var. Otururken falan ağrı sızı yapıyor. Doktor bu konuda bir şey söylemedi acaba hemoroid ile karıştırıldı mı? Bu hastalığa yakalanıp benim gibi problem yaşayan var mı? Tekrar söylüyorum makat bölgesinde kanama yok.
22 yaşındayım. 15 gün oldu bu hastalığımı öğreneli. Kansere çevirme riski var mı arkadaşlar?
6 yıldır ülseratif kolit hastasıyım. O kadar tedirgin olma risk var ama bir anda sağlıklı bir insanda aniden kanser olabiliyor. Doktorun iyi olduktan ve ilaç dozunu iyi ayarladıktan sonra bence bir çok hastalığa göre şükretmeliyiz. Çok geçmiş olsun.
Kardeşim de aynı şekilde hastalığın U.K tanısını koydular. Tedavi olmak için 1 ay direndi ve geçer kendiliğinden dedi ama geçmedi ve daha da alevlendi. Burdan sonra hastaneye yattı ve bir hafta boyunca kaybettiği kanı ve ek vücut sıvılarını takviye edip ilaçla tedaviye başladılar. 1 hafta boyunca tedaviden sonra eve döndü ve iki gün içinde baş ağrısı şikayetiyle beraber kriz geçirdiğinde tekrar hastanede öğrendik ki beyin damarı tıkanmış. Tedavisi yapıldıktan sonra şükürler olsun eve getirdik ve şimdilik bir problemi yok. İlaçları kullanıyor ve bugün gastroenteroloji doktoru bu ilaçların ömür boyu kullanılacağını söylediğinde yıkıldım resmen. Arkadaşlar hastalık çok önemli basit görmeyin pıhtı yapabiliyor ve bu atardamarları tıkarsa sıkıntılı bir süreç olabiliyor. Bundan ayrı riskleri var. Lütfen ciddiye alıp doktorunuza gidin ve ilaçları mutlaka kullanın.
Merhabalar. Ben yaklaşık 2.5 yıldır ülseratif kolit hastasıyım ve ilk teşhis hamileyken konuldu. Maalesef 4 aylık hamileyken kolonoskopi yaptırmak zorunda kaldım daha sonra ilaç kullanmaya başladım ve bebeğime herhangi bir zararı olmadı. Doktorum erken doğum riskin olabilir demişti ve nitekim 8 aylıkken doğum yaptım. Allah’a şükür çok sağlıklı bir kızım oldu. Hastalığımda 2.5 yılda sadece 2 kere atak geçirdim. Onun dışında normal hayatıma devam ediyorum. Düzenli ilaçlarımı kullanıyorum ve tabii ki yediklerime çok dikkat ediyorum. Stresten uzak durun lütfen çünkü bu hastalığı çok etkiliyor. Hiçbir şey sizin sağlığınızdan önemli değil. O yüzden kimsenin sizi üzmesine izin vermeyin. Hepimize Allah’ım şifa versin.
Bu hastalığa yakalandığımı dün kolonoskopi yaptırırken öğrendim. Bana hastalıkla ilgili umut verici şeyler söylediler ama bugün saatlerdir internetten yaptığım araştırmalar sonucunda durumun çok ciddi olduğunu gördüm. Biyopsi sonucunu beklediğim için herhangi bir tedavi başlatmadılar. Evde öylece yatıp derin derin düşünüyorum. Anlıyorum ki hayatımda ömür boyu sürecek zorunlu bir değişiklik yapmam gerekir. Bu çok üzücü bir durum. Allah bu dertten muzdarip olanların derdine şifa versin demekten başka bir şey yok sanırım.
Merhaba Musab bey. Ben 3 yıldır ülseratif kolit hastasıyım. Evet zor yanları var. Her hastalık gibi ama üzülmeyin yediklerinize dikkat ettiğiniz sürece normal yaşamınıza devam edeceksiniz. Moral en önemli şeydir bu hastalıkta. Stres yapmayın. İnternette yazıldığı kadar kötü bir durumda değiliz. Allah şifa versin hepimize.
Öncelikle herkese Allah şifa versin. Ben de 2 yıldır ülseratif hastasıyım. 1 ay sonra düğünüm var. İlaçların hamileliği engellendiği söyleniyor. Hamilelikte nasıl etkisi oluyor? Lütfen bilen varsa cevap verebilir mi?
Merhaba İrem hanım. Benim eşim 7 yıldır ülseratif kolit hastası. Geçen yıl evlendik. Şu an nur topu gibi bir oğlumuz var. Hamilelikte hastalık duruyor. Korkmaya gerek yok. Stres yapmayın ama karşınızdaki insanın çok anlayışlı ve sabırlı olması gerekiyor. Siz de sabırlı olmalısınız. Rabbim yardımcınız olsun.
Yaklaşık 1 aydır devam eden kanlı ve iltihaplı ishalim vardı. Günde 6-8 kere çıkıyordum derken dizanteri diye dahiliye antibiyotik verdi. Geçmeyince panikle gastroenterolojiye sevk etti. Gerekli tahkikler derken ulseratif kolit çıktı. Ömür boyu günde 6 tane hap. Kabullenmeye çalışıyorum çok zor bir durum. Allah beterinden saklasın.
Bende 51 yaşında başladı. Tedavi görüyorum. Gastro entroloğa gittim. “Tedavisi uzun süreli” dedi. Hala var. VC’ye günde 6-7 giderdim. Ramazan gireli iki üçe düştü. Sükür az yemek yemek ve sık yemek; her şeyi yememek lazım. Herkeze şifa dilerim. Gazlı içeceklerden uzak durmak lazım…
yediğimize dikkat etmek lazım
Ben 18 yaşındayım ve tam 1 senedir kronik ülseratif kolit hastasıyım. İlk ortaya çıktığı dönemlerde hayatımı çok etkiledi ama kortizon lavman ilaçlarla hayatım normale döndü. Stresten uzak durup yediklerinize ve ilaçlarınıza dikkat ederseniz kontrol altında tutulabilen bir hastalık.
Öncelikle bu hastalıktan muzdarip olan bütün arkadaşlara geçmiş olsun. Rabbim şifa versin. Benim erkek arkadaşım 20 yaşında ve ülseratif kolit hastası. Şu an yine alevlenme döneminde. Kanlı ishal, ağrı, tuvalete gitme ihtiyacı, yani baskı hissi ve tuvalet sonrası mide bulantısı çekiyor. İlaçlarını alıyor ama bulantıları, ağrıları geçirmek veya en azından biraz hafifletmek için önerebileceğiniz bir şey var mı? Bu hastalığı en çok stres, sıkıntı tetiklediği aşikar. Bunlardan uzak durmaya dikkat etmenizi öneririm. Allah hepinizin yar ve yardımcısı olsun.
Bende üç ay önce bu hastalık başladı. Bunun kesin bir çözümü var mı arkadaşlar? Bu hastalığı aranızda yenen var mı? Ameliyat nasıl bir yöntem? Ameliyatla tamamen kurtulma şansı var mı? Lütfen yazın.
Bu hastalık bende de var. Hastalık moralinizle ile çok ilgili. Diyet çok önemli ve moralinizi bozmayacaksınız. Salatalık, domates, yeşillik tarzı şeyler yiyin. Kızartma vs.re gibi yiyeceklerden uzak durun. Tahıl ürünleri bağırsakları yormaz. Tabii ki en önemlisi stres, üzüntü vs.re şeyler hastalığı azdırıyor.
Herkese gecmis olsun. Bu yan etkiler bende var, ama kulandigim ilaclarda kar etmiyor maalesef…
2010 yilindan beri tedavi goruyorum. Dizlerim, kaburgalarim, ve belim agriyor. Geceleri kaburgalarimdaki agri ile uyaniyorum. Sicak iklim iyi geliyor. Benzer durumda olan ve ilac yada bitki tedavisi veya agri azaltici varmi.
Herkese geçmiş olsun. 26 yaşındayım, aynı şikayetler bende de var. 2 yıldır tedavi görüyorum. Bu hastalık gerçekten beni çok yoruyor. Çalışmamı, insanlarla diyaloğumu bile engelliyor. Stres anında ortaya çıktığı kesin bir hastalık. Tek korkum sonunun kanser olması. Bu hastalığın sonunda kanser olma riski var mı? Bilgi verirseniz sevinirim, acil şifalar.
Kurutulmuş incir iyi bir şifa kaynağıdır. Tabi bu bağırsaklar için de geçerlidir.
Selamlar. Oruç tutmak bu hastalığa çok iyi geliyor. Ancak oruç tutup da iftarda yemeklere çok fazla yüklenmek gerekir yani normalden fazla yemek bağırsakları yorar ve rahatsızlık verir. Oruçluyken 6 saat geçtikten sonra bağırsaklar içe çekilir ve yara varsa kurur. Hem bağırsaklar dinlendikten sonra daha rahat çalışır. 3 hafta gibi oruç tuttuktan sonra kilo almaya başlarsınız. Acil şifalar dilerim.
Çok ciddiye alınması gereken bir hastalık. Kalın bağırsağın son kısmında Allah korusun kanser çıkarsa, kalın bağırsağın büyük bir kısmının alınması gerekiyor. Bu durumda kalan bağırsağı karnınızdan stoma yapıp yani delerek kapak yapıyorlar. Dışkınızı ordan yapıyorsunuz sadece son kısımda olursa kanser çok zahmetli, yorucu pis bir iş, gördüm hastanede. Allah yardımcısı olsun bu hastalığa yakalananlara. Ayrıca insanlar sizden kaçar kokudan. Herkeze acil şifalar diliyorum.
Arkadaşlar haplarınızı eksiksiz ve düzenli kullanın. Hastalığınız geçmiş olsa bile devam edin kullanmaya en az beş sene.
Annemde 1993 yılından beri Ülseratif Kolit hastasi. En son atak 7 yıl önce oldu. Uyku döneminde ilaç tedavisi uygulanmadi. Dedemin vefatıyla yaşadığı stresle hastalık tekrar atak dönemine girdi ve yaralar çok derinleşmese de bağırsağa fazla yayıldı. Delinme tehlikesinden dolayi kolonoskopi sonucunda tam ölçü alınamadı. Şu an salofalk lavmanla tedaviye başlandı fakat ilacı bulmakta zorlanıyoruz. Hastalık hızlı ilerliyor böyle bir sorunun yaşanması bizim için büyük risk.
Pınar hanım o ilacı bana da verdiler. Bir kaç sene önce gerçekten zor bulunuyordu. Biz de bir tanıdığımız aracılığıla bulduk. Depodan çıkardılar. Sonra gerek kalmayınca ihtiyacı olan birine verdik.
Öncelikle herkese geçmiş olsun. Ben de 6 senedir ülseratifle mücadele ediyorum. İki kez kolonoskopi oldum. Doktorum ömür boyu ilaç kullanacaksın dedi. Bir tane kızım vardı, ikincisini de istiyordum ama rahatsızlığımdan dolayı korkuyordum. Ama ikinciyi yapmaya karar verdim. Hamileğimde tetikledi kortizon aldım. Allaha çok şükür dünyalar tatlısı bir kızım oldu. Onun için ülseraktif kolitin korkulacak bir şeyi yok. Sadece ilaç tedevisi. Herkese acil şifalar.
37 yaşındayım. 13 yıl önce bana da bu hastalık teşhisi konuldu. Belirli aralıklarla 4 kez kolonoskopi çekildi. Teşhis konulduğundan beri ilaç kullanıyorum. Ailemde öyle bir hastalık yok. Sinir stres sebep olur dedi doktor. Ömür boyu bu ilaçları kullanmam gerekliymiş. Ancak ilaçların yan etkisi olabileceğini söylemedi başka ne yapabileceğimi de bilmiyorum.
Selam ben 25 yaşındayım arkadaşlar. Bende ishal yok ama yine de kanama oluyor ara sıra mideme birden kramp giriyor. 2 hafta mide koruyucu kullandım düzeldim. İştahım falan yerine geldi kanama da kesildi ama ilacı bırakınca tekrar başladı. Şimdi kullansam da fayda etmiyor. Ailemi de paniğe kaptırmak istemiyorum doktora gitmedim yardımcı olursanız sevinirim. Herkese sağlıklı günler acil şifalar bir de bu hastalık kesinlikle stres ve sinirden kaynaklanıyor adım gibi eminim arkadaşlar.
Bir şey sorabilir miyim arkadaşlar, benim zaman zaman karın ağrılarım oluyor, hatta bir kaç kere hastanelik oldum, film falan çektiler işte, gaz dediler, lavman falan verdiler, karnımda da uzun süreli şişlik oluyor, düzenli yürüyüş yaptığımda geçiyor sadece bu şişlikler. Bu anlattıklarım genel durumum.
Sormak istediğim şey daha özel bir durum. Bir iki saat önce tuvalate çıktığımda uzun bir şey geldi, sonra sanki hala bir şeyler varmış hissiyle 3-5 kez daha tuvalete gittim normal dışkı yok ama sanki zar gibi uzun şeyler çıkıyor. Dikkatlice baktım, kan göremedim ama rengi biraz değişik tabi. Bağırsak parçası falan mı acaba, böyle bir şey yaşayanınız var mı? Hani bağırsak parçaları dökülüyormuş ya, o olabilir mi acaba, yada şerit falan mıdır benimkisi? Uyuyamam şimdi ben artık. Sanki makatta hala bir şey varmış gibi hissediyorum zaten.
Aynı şeyi ben de yaşadım Türkan hanım. Dün gece acaba ne oldu? Sonrasını da yazabilir misiniz?
Yaklaşık 10 gündür ishalim aynı zamanda kanama da var. Geçen gün kolonoskopi yapildi; doktorum bu hastaliktan supheleniyor. Kalın bağırsagimda bir çok yara mevcut, şimdilik ilaç kullaniyorum. 2 ay sonra tekrar yapılıcak kolonoskopi, çok korkuyorum. Rabbim herkese şifa versin…
Zeynep hanım hemen bir gastro uzmanına başvurun bence, sonu daha kötü olabilir.
Öncelikle herkese Allah şifa versin. Benim eşim de ülseratif kolit hastalığından muzdarip. Hatta eşimin müdürü de aynı hastalıktan dolayı sıkıntı çekiyordu ama şu anda hiçbir şeyi kalmadı, kendisi turp gibi. Daha dün hastanedeydik profesörün söylediği aynen şu idi; hiçbir şeyi kafanıza takmayın, zaten bu hastalığın en büyük nedeni ve tetikleyicisi stres. Herkese geçmiş olsun.
Tüm hastalara Allah şifalar versin. Ben 1988 senesinde yakalandım ülseratif kolite. 5 yıl boyunca kortizon ve salazoprin ve sonrasında salofalk tedavisi gördüm. Ama nafile. Çok şükür kanser olmadım. Ama baryumlu kolon filmim de kurşun boru manzarası görünümünü alınca artık yapılacak bişey kalmadı ve kalınbağırsak tümüyle çıkarıldı. Sonrasında ince bağırsaktan posh yapıldı. Sene 1993 Kasımıydı. O zamanlar 38 kiloya kadar düşmüştüm. Karın ağrısıyla birlikte WC’ye koşturuyor. Tuvaletten sonra da rahatlayamıyordum. Ülser, mukozayı sonrasında submukozayı ve daha da sonra kas tabakasını tutunca yapılacak bişey kalmıyor. Bu aşamaya gelmeden de gastrocular ameliyat demiyor. Genel cerrahlar ise hemen ameliyat diyor. Sertap Erener de bu hastalıktan muzdaripti. 1993 Ağustosunda ameliyatla kalınbağırsağı alındı. Ben de Türkiyede ilk bu ameliyatı geçirenlerdenim. Kısaca kalınbağırsak gitti ve rahatladım. Çok şükür şu an kilom 70’in üstünde bir 10 kilo daha versem diye uğraşıyorum..Bu siteyi inceleme nedenim ise ne yazık ki erkek kardeşime de ülseratif kolit teşhisi kondu. Acaba tedavi yıllar boyunca değişti mi? Onu araştırıyorum. En iyisi bildik güvenilir Gastroenterelog bulup onun tedavisine sadık kalarak tedaviye devam etmek diye düşünüyorum. Allah(cc) şifalar versin hepinize…
Bağırsaklarımda sürekli gaz oluyor. Rahatsız oluyorum bundan. Karnımın sağ üst bölümünde ağrı oluyor. Acaba ülseratif kolit miyim? Cevabınızı bekliyorum.
Ülseratif kolit olabilmen için, dışkıda kan görülmesi gerekiyor. Kan yok ise, yediğin içtiğin gazlı içeceklerdendir. (Gazoz, maden suyu gibi)
Benim de erkek arkadaşımda bu hastalığın belirtileri var. Yaklaşık 3 aydır günde 10 kez ishale çıkıyor ve 3 ayda 10 kilo verdi. İshallerinde kanama var, çok bunaldı ve psikolojik olarak da etkilenmeye başladı. Yakında kolonoskopi yapılacak umarım birşey çıkmaz. Allah herkese acil şifa versin. Bize önerebileceğiniz şeyler var mı?
Arkadaşlar Allah hepinizin yardımcısı olsun. Rabbim inşallah şifasını da verir. Benim teyzem de bu hastalığa yakalandı ama çok kaldık. İhmal etmeyin. İlaçlarınızı saati saatine için ve moralinizi çok yüksek tutun. Stresten uzak durun.
Selam. Benim babam 10 yıldır bu hastalığı çekiyor. Ülsaratif kolit hapları, tozu vs.re. Hastalığın şiddetine göre ilk zamanlar çok üzülüyorduk ama artık o hastalıkla birlikte yaşamasını öğrendik. Hiç kimse sıkmasın canını. Acil şifalar.
Bende de 7 yıldır var. 3 kere belirdi 7 yıl içinde. İlk başlarda 2 yıl boyunca kortizon kullandım. İyileşti ama yan etkileri çok. Bileklerde zayıflık bunların en başta geleni. Stres kesinlikle birinci nedeni. Acı ve ekşi tetikleyici. Hepimize geçmiş olsun.
14 yıldır Ü.K. hastasıyım. Şikayetlerimden 2 yıl sonra teşhis koyulmuştu. O yıllardaki yayılmış şiddetli süreç, kortizonla iyileşti. Daha sonra 5-6 yıl kısa süreli belirtilerle kayboldu. Çoğu zaman doktorlar iz bile yok dediler. Ama ilacı azaltsam da hiç bırakmadım. Her hastanın durumu ayrı seyreder. Lavman bende atak zamanlarında çok etkili oluyor. Sigara içkim 12-13 senedir yok. Acılı, ekşili, turşulu sevsem de nadir yerim. Bence besinler tahrişi arttıyor. Sinirlenme, üzülme ve üşüme iyi değil. Güler yüzlü doktor ilaçtan çok daha etkili. Sağolsunlar.
Bende de başlayalı yaklaşık 1 sene oldu. İlk başlarda birşey olmaz diye düşünüyordum ama sonraları sancım arttı ve tedavi için kolonoskopi yaptırdım. İlk olarak beni hemen yatırdılar. 2 gün hastanede sadece serum verdiler çünkü kanamalarla beraber kan kaybı ve demir eksikliğim oluşmuştu. İlaç tedavisine de başladım. Çok şükür şimdi çok daha iyiyim. Allah herkese şifa versin. Ne olursa olsun hastalanmadan sigarayı lütfen bırakın.
Öncelikle herkese gönülden geçmiş olsun diliyorum. Bende yaklaşık 2.5 yıldır ülseratif kolit hastasıyım ve düzenli olarak ilaçlarımı kullanıyorum. Arkadaşlar size önerebilceğim birkaç şey var. Öncelikle kendinize stresten uzak bir ortam oluşturmayı deneyin, ve panik atak vb. psikoljik rahatsızlıklarınızı tedavi ettirin. Beslenmenize dikkat edin ve sigara ile alkol kullanmayın. Bağırsaklarınızı düzenli olarak kontrol ettirin, amip vb. bakterilerin hastalığı alevlendirebileceğini unutmayın ve hayatınızda titiz olmayı unutmayın. Herkese tekrar geçmiş olsun.
Herkese geçmis olsun arkadaşlar, bende bir aydır bu hastalıkla uğraşıyorum, teşhis aşamasındayım, lütfen her türlü yeni bilgileri burada paylaşalim.
Arkadaşlar ben yaklaşık beş yıldır tedavi görüyorum. Şu an tekrar rahatsızlığım başladı, kanamam falan yok. Fakat karnıma şiddetli kramplar giriyor sizce ne yapmalıyım?
Ben de bu hastalığa yakalandığımı öğrendiğimde çok üzüldüm. 2 haftadır ilaç kullanıyorum ama bir faydasını daha göremedim. İlaçları ömür boyu kullanacağımı söylediler. Üstelik düzenli olarak kullanmazsam kanser olabilirmişim. Bu hastalığın hiçbir şekilde çaresi yok mudur?
Ülseratif hastasıyım. Rahatsızlığım bir ay önce başladı ve bir aydan beri tedavi görüyorum. Bu hastalığın tam bir tedavisi var mıdır? Neler yapmalıyız?
Fatma hanım bu hastalığın maalesef tedavisi yok diye biliyorum. Çünkü 5 yıldır bu hastalığımdan dolayı tedavi görüyorum. Fakat şöyle bir durum var doktorum bana sinir ve stresten kesinlikle uzak durmamı söyledi. Ayrıca dikkat etmeniz gereken yedikleriniz. Hastalık arttıkça kanser riski de artıyor. Geçmiş olsun.
Bende de yıllardır var. Yaklaşık bir buçuk yıl önce teşhis konuldu. Kanser olmadığım için çok mutluyum. Bunun tedavisi ömür boyu sürüyor. Arkadaşlar ilaçlarla yaşamaya alışmamız lazım diye düşünüyorum. Allah yardımcımız olsun.
Arkadaşlar ben 4- 5 ay önce hastalığımı öğrendim hem özelde hem devlet hastanesinde iki doktorda tedavi görüyorum. ikisinden de duyduğum ömür boyu bu ilaçlarla yaşamayı öğrenmelisin. Tabi ben umudumu kesmiyorum bu hastalığında ilerleyen zamanlarda kesin tedavisinin oluşacağına inanıyorum. Şuanda kortizon tedavisi görüyorum ve bu tedavi şikayetlerimi yüzde 85 azalttı. Tabi kortizon geçici çözüm, ben bu hastalıkta kanser riski ne kadar onu merak ediyorum. Bilgisi olanl lütfen paylaşsın. Allah hepimize acil şifalar versin….
Bir diyet listesi verildi mi size. Ömür boyu diyet yapmak gerekiyor mu?
Arkadaşlar bu hastalığın ömür boyu sürdüğü söyleniyor ama yine de bir umut geçme ihtimali yok mu? Bu hastalığı yenen biri yok mu?
Ben 26 yaşındayım, 16 yaşımda hastalığımın teşhisi konmuştu. Normale dönmem biraz uzun sürdü. 2 yılda ilaçları bıraktım 3 yıl sonra tekrarladı ve 5-6 ay tekrar tedavi gördüm. 5 yıldır tamamen iyileştim hiçbir sorunum kalmadı çok şükür.
Sanırım bu hastalığı yenen yok. Çünkü tıp bu kadar ilerlemedi, sadece hastalığı kontrol altında tutuyorlar ilaçlarla.
Ben de 1 yıldır bu hastaliği çekiyorum, bu hastalığa yakalandıktan 5 ay sonra teşhis konuldu.
Ülsaratif kolit olan herkese geçmişler olsun. Ben bu hastalığa 28-30 yaşlarımda yakalandım. İlaç tedavisi gördüm çok şükür atlattım. 30 seneye yakın zaman geçti.
Sizlere tavsiyem; önce stresten, alkolden, sigaradan, acılı, ekşili, baharatlı yiyeceklerden uzak durun. Dikkat ederseniz, moralinizi yüksek tutarsanız, kurtulmanız işten bile değil.
Ünseratif kolit hastasıyım 1.5 yıldır teşhisim konuldu tedavi altındayım ama bel ağrımın neden kaynaklandığı bulunamadı. Sebebi ne olabilir?
Ben de 5 aydır bu hastalıktan dolayı tedavi görüyorum. Ne kadar sürer bilemiyorum ama Allah yardımcımız olsun.
Selamlar Zeynep hanim. Bana da Ülseratif Kolit teshisi konuldu, benim de bel ağrilarim var ve daha çok alt kisimda bu ağrılar. Bu alttaki ağrılardan dolayı ortopediye gittim. Tetkiklerden birşey çıkmadı sonra da hastalığımı söyledim ve kesin bundan olabileceğini söyledi MR yolladilar haftaya randevum var ama yüzde 90 ülseratif kolit’den geldiğini söyledi doktorum. Üstüne düşün ve bu ihtimali gözardı etmeyin Zeynep hanım. Geçmiş olsun.
Bel ağrılarınızın nedeni ülseratif kolitle eş zamanlı görülebilen ankilozan spondilit hasalığı olabilir. Bir romatolojik muayene yaptırmanızı öneririm.
Nur hanım, bende de bazı semptomları mevcut. Kolonoskopi ve tahlillerde hiç bişey çıkmıyor. IBS hastalığı var ama onda da ateş basma olayı olmadığını okuyorum internetten. Bunlar edindiğim bilgiler, tabi ben de sizin gibi çaresizim 🙁 Allah şifa versin..
Selam, bende bu hastalık başlayalı 10 ay oldu. Sürekli kanama şikayeti ile gittim ve kolonoskopi-endoskopi yaptırdım. Ülseratif kolit tanısı kondu. Doktorum ömür boyu ilaç kullanmam gerektiğini söylediğinde haliyle üzüldüm. Tamam şükür ki kanser değilim ama korkuyorum ilaç kulllanmaktan. Nereye kadar geçerli ya bağımlılık yaparsa ya yan etkisi olursa? Doktorum bunun yediklerimle ilgisi olmadığını genetik oldugunu söyledi ama doğrusu benim de aklım karıştı. Ayrıca ameliyat yolu varmış ki bence bunun için erken.(Bu kısmını netteki araştırmalarımdan ögrendim) Yani kısaca beni yadınlatırsanız sevinirim:(
Gülden hanım bende de aynı hastalık mevcut. İlaçlarınızı düzenli kullanın yoksa dışkıda kanama artıyor, hastalık bütün bağırsağı kaplıyor tıpkı bendeki gibi. Bu hastalık genetik değil hastalığın nedeni bilinmiyor, çünkü sadece tahminden ibaret söyledikleri, çok geçmiş olsun.
Bendeki şikayetler aynı bu hastalığa işaret ediyor ve kolonoskobi oldum ama bir şey çıkmadı. Şimdi ne yapmam gerekiyor? Hızla kilo da veriyorum, tahlillerde de bir şey çıkmadı. Anlayamadım bana bir akıl verir misiniz?