Sağlık.net

Hastalıklar

Peptik Ülser: Nedenleri, belirtileri, tanısı ve tedavisi

  • Delicious

PEPTİK ÜLSER

Ülserler sindirim sistemi kanalı boyunca mukoza adı verilen iç tabakada yer alan yarıklardır. Diğer yaralardan farklı olarak iyileşmesi uzun sürer. Oniki parmak bağırsağı ve midede görülen bir rahatsızlık olan peptik ülserler en sık görülen ülser çeşididir. Peptik ülser mide ya da oniki parmak barsağının (mideden sonra gelen ilk kısım) asidik salgılarla tahriş olması sonucu ortaya çıkan kronik bir hastalıktır. Bu bölgede görülme sıklığı yüzde 98 gibi çok yüksek dir değerdir. Bu hastalık yalnız mide ya da yalnız oniki parmak barsağında görülebileceği gibi her ikisinde de görülebilir.

KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Bazen genç yetişkin insanlarda görülse de sıklıkla orta yaş ve üstü kişilerde ortaya çıkan, iyileşse bile tekrarlayan tipte bir rahatsızlıktır. Başlama nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, aylar süren bir hastalık döneminden sonra iyileşir. Hasta iyileşse de peptik ülser olmaya yatkındır. A.B.D’ de erkeklerin yüzde 2.5′ inde, kadınların yüzde 1.5’inde peptik ülser vardır. Hem erkekte hem kadına toplam görülme riski yüzde 10’dur.

PEPTİK ÜLSER NASIL ORTAYA ÇIKAR? NEDENLERİ?

Midenin iç kısmında mukoza adında bir tabaka bulunur. Bu tabakadan asit ve pepsin enzimi salgılanır. Bu salgı aşırı miktarda olduğunda koruyucu faktörler bunu engellemeye yetmez. Mide ve oniki parmak barsağında yara oluşturur. Bu durumda ülser oluşumuna neden olur. Ülserli kişilerde mide asit salgısı birkaç kat artabilir.

İkinci bir neden ise H.pylori adındaki bakterinin enfeksiyon meydana getirmesidir. Bu enfeksiyon peptik ülserli hastaların yüzde 70-80’inde bulunmaktadır. Bu durum ortaya çıktığında antibiyotiklerle tedavi edilmezse hayat boyu görülebilir. Çünkü bu bakteriler yapısında bulunan sindirici enzimler (parçalayıcı bir yapı) ve fiziksel yetenekleriyle midenin mukoza bariyerini eritirler. Bunun sonucunda da midede bulunan güçlü asit yapısındaki sindirici sıvılar bu mukoza tabakasının altında bulunan örtü tabakasının hücrelerini sindirir. Daha ağır durumlarda bunun altındaki dokularda da hasar meydana gelebilir. Sonuçta peptik ülser oluşur.

Bunların dışında da bazı nedenler de ülser oluşmasına sebeb olabilir. Tek başlarına ya da yukarıdaki nedenlerle birlikte ülsere neden olurlar. Sigara kullanmak, kan akımını engeller. Böylece iyileşme gecikir. Ayrıca midenin asidik salgı yapan bezlerini uyararak salgı yapmasına neden olur. Aspirin mide mukoza tabakasına zarar verir. Ayrıca alkol kullanımı doğrudan olmasa da alkole bağlı siroz hastalığı sonucu peptik ülser gelişebilir. Yüksek dozda kortikosteroid kullanımı ve stres de ülser oluşumunda rol oynar.

PEPTİK ÜLSERİN BELİRTİLERİ

Bir çok peptik ülserli hastada midede yanma ve ağrı oluşmaktadır. Az sayıdaki bir hastada ise kanama görülebilir. Bu ağrı gündüz veya gece vakitlerinde yemekten sonra 2 saat içinde daha da şiddetlenir. Yiyecek ya da asidin etkisini azaltıcı olan maddeler ağrıyı azaltır. Şu belirtiler de ülserin habercisi olabilir:

  • Bulantı ve bununla birlikte kusma görülür,
  • Ülserlilerde kilo kaybı dikkat çekicidir,
  • Şişkinlik ve geğirme gibi durumlar ortaya çıkar,
  • Hastaların üçte birinde kanama görülebilir. Hayati tehlikeye yol açabilecek kadar şiddetli olabilir,
  • Daha az sayıdaki hastada ise perforasyon görülebilir (A.B.D de bu hastalıktan ölen üç bin kişideki ölüm nedeni budur).

PEPTİK ÜLSERİN TEDAVİSİ

Ülserin nedeninin enfeksiyona bağlı olduğu ortaya çıktıktan sonra tedavi anlayışı büyük oranda değişmiştir. Tedavide kullanılan yöntemlerden biri enfeksiyona neden olan bakterilerin öldürülmesi için antibiyotik kullanılmasıdır. Bir diğeri de midenin asit salgısını azaltacak ilaçlar kullanılmasıdır (histaminin uyarıcı etkisini engelleyen ilaçlar). Bu ilaçlarla mide salgısı yüzde 70-80 oranında azaltılmaktadır.

Diğer bir tedavi şekli ise tüm asit ve pepsin salgısını engellemek için bu salgıyı uyaran sinirin (vagus siniri) kesilmesidir. Bundan sonra hasta bir hafta içinde tedavi edilir fakat aylar sonra mide salgısı eski düzeyine gelir ve ülser tekrarlar. Bu tedavilerden sonra gayet iyi sonuçlar alınabilir fakat ülserin çok ağır olduğu bazı durumlarda (ülser sonucu ani kanamalarda) cerrahi tedavi yapılması gerekir.

Peptik ülserler kronik ve tekrarlayıcıdır. Hayatı kısaltmaktan çok hayatın kalitesini azaltır. Tedavi edilemeyen bir ülserin iyileşmesi 10- 15 yıl kadar sürer.

PEPTİK ÜLSERDEN KORUNMAK İÇİN

  • Alkol ve sigara kullanmayın,
  • Süt gibi mide asidini arttıran, kahve,kola gibi mideye zarar veren kafeinli içeceklerden uzak durun,
  • Stres ülsere yol açan bir durumdur. Stresten uzak sakin bir yaşam sürmeye çalışın,
  • Bal yemenizin ülserin iyileşmesine çok faydası vardır. Büyük oranda iyileşme sağlar. Ağrı ve yanma şikayetlerini yok eder,
  • Aspirin asidik yapıda olduğundan ülserli kişilerde rahatsızlığa yol açabilir,
  • Midenizin çok boş kalmasına müsade etmeyin. Az ama sık yiyin,
  • Aniden mideniz ağrıdığında bir bardak ılık su içip rahat bir şekilde oturun,
  • Sindirimi zor olan özellikle çiğ besinlerden uzak durmak gerekir. Özellikle soğan ve sarımsak mideye zarar verir ve bu yüzden ülser hastalarına tavsiye edilmez.

Related Posts

10 thoughts on “Peptik Ülser: Nedenleri, belirtileri, tanısı ve tedavisi”

  1. Bahriye dedi ki:

    Peptik ülser tanısı konuldu. İlaç tedavisine başladım. Acaba bu tedavi sonucu ne kadar sürer? Yaşam kalitem düştü. Halsizlik var. Çok sürer mi iyileşmek?

  2. Muhammet dedi ki:

    Merhaba. Yaklaşık 3 haftadır ara ara geğirme problemim var ve gerçekten benim içimi daraltıyor ve kalbimi sıkıştırıyor gibi. Geğirdikçe rahatlıyorum ama arada kusma oluyor. Geçen sene de gastrit tanısı konuldu. Acaba sizce sebebi ne olabilir?

  3. Anonim dedi ki:

    Merhaba. Benim dilim ve damağım bazen de dudaklarımın iç tarafı acı biber yemiş gibi yanıyor. Bisküvi veya ekmek kabuğu gibi şeyler yediğimde sanki dilim dudaklarıma, damağım ve yemek borum mideye kadar çizilmiş gibi yanıyor. Yemekten bir süre sonra bu yanma azalıyor. Ağzımdaki yanma sabah uyandığımda yok. Bir şeyler yedikten sona başlıyor. Beni aydınlatırsanız sevinirim. Şimdiden teşekkür ediyorum. Selamlar.

  4. Ali dedi ki:

    Selamun aleyküm. Bende son birkaç aydır acıkma olmuyor. Yani az bir yemek yesem bu yemek tam 32 saat sonra mideden çıkıyor bağırsağa geçiyor ve toplamda 36 saat sonra tuvalet ihtiyacı oluyor. Bu sebeple bir yemeğin vücudumda bu kadar oyalanması kilo almamı sağlıyor. Halbuki bir tas çorbayla yaşayan benim şimdiye kadar bir iğne bir iplik olmam gerekmez mi? Hem de çok hareketli çalışmama rağmen. Lütfen ne yapmam gerektiğini bana bildiriniz.

  5. Anonim dedi ki:

    İyi akşamlar. Size sorum; ben yemek yediğim zaman yemekler yemek borumda kalıyor acaba nedeni nedir? Endoskopi yapıldı 15 gün sonra alacağım sonuçları ama doktorlar hiçbir şey söylemiyorlar. Yemek yiyemiyorum çok zayıfladım. Yiyecekler yemek borumla mide başlangıcı olan yerde kalıyor. Beni aydınlatırsanız sevinirim. Bu arada annem gırtlak kanserinden vefat etti. Mide ağrım yok, kusmam yok, arada yanma oluyor. Beni kurtarın ne olur. Yemek yiyeyim ben de. Aç geziyorum hep tıkanıyor yemek borumda. Çok teşekkür ederim.

  6. Hatice dedi ki:

    Benim midemde şişkinlikler oluşuyor. Gece bulantı ve kusmalarım oluyor. İştahtan aşırı bir şekilde düşüyorum. Bunun nedeni ne olabilir? Doktorlar ne bir cevap vermediler.

  7. leyla dedi ki:

    Merhaba. Bana da bugün Peptik Ülser tanısı konuldu. Yazınızda olduğu gibi yaşam kalitem bu rahatsızlık yüzünden sıfırın altında diyebilirim. Benim öğrenmek istediğim; ben hiç aç kalamıyorum ve bu yüzden de kilo problemim oluyor. Sırf bu rahatsızlık yüzünden zayıflayamıyorum. Bana bir öneriniz olabilir mi? Teşekkürler.

    1. Bilge dedi ki:

      Bana da aynı teşhis kondu Leyla hanım gibi aç kalamıyorum. Kilo aldım. Yardımcı olursanız sevinirim.

  8. İsmail sarıkaya dedi ki:

    Harika aradığım tüm sorulara cevap verdi teşekkür ediyorum.

  9. sevim dedi ki:

    Cok güzel bir site hazırlamışsınız.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir