Sağlık.net

Çocuk Hastalıkları

Yenidoğan Sarılığı: Belirtileri, tanısı ve tedavisi

  • Delicious

Yenidoğan sarılığı

İnsan hayatının ilk 28 günlük sürecine yenidoğan dönemi denir. Zamanında doğan yenidoğan bebeklerin %60’ında; erken doğan bebeklerin ise %80’inde yenidoğan sarılığı görülür. Yenidoğan bebeklerde görülen sarılıkların çoğu fizyolojik sarılıktır; yani belli bir tehlike sınırını aşmaz ve bir iki haftada kendiliğinden geçer.

Yenidoğan sarılığı nasıl oluşur?

Sarılık bilirubin adı verilen, cilde sarı rengi veren bir maddenin kandaki seviyesinin yükselmesi ve deride birikmesi sonucu oluşur. Yenidoğan bebeklerin kırmızı küre hücreleri (alyuvarlar) daha fazla olduğu için onların yıkımı (parçalanması) neticesinde bilirubin maddesi ortaya çıkar. Doğumdan önce bebeğin bilirubinini annenin karaciğeri temizler; doğumdan sonra ise bebeğin karaciğerinin bilirubini temizleyebilecek kapasiteye erişmesi birkaç gün alır; bu arada karaciğer tarafindan yeterince atılamayan bilirubin artarak sarılığa neden olur.

Yenidoğan bebeklerde sarılığın erken tespiti ve takibi oldukça önemlidir çünkü, sarılık çoğunlukla kendiliğinden geçse de, bazı durumlarda bilirubin yüksek seviyelere ulaşıp beyin hasarına neden olabilir. Bu yüzden sarılığı olan yenidoğanların özellikle ilk bir hafta-on gün içindeki doktor takipleri son derece önemlidir. On günden sonra kan beyin bariyeri kapanarak bilirubinin kandan beyne geçmesinin engellendiği kabul edilir.

Fizyolojik sarılık

Fizyolojik sarılık genellikle hayatın ikinci günü başlar, üç ve dördüncü günlerde en yüksek seviyesine ulaşır, daha sonra giderek azalır.

Diğer sebepler

Yenidoğanda sarılık oluşturabilecek başka nedenler de vardır. Bunlardan en sık görülen ikisi kan grubu uyuşmazlığına (ABO veya Rh uyuşmazlığı) bağlı oluşan sarılıktır. Bu durumlarda alyuvarlar cok hızlı bir biçimde parçalanır ve fazla miktarda bilirubin açığa çıkar.
Diğerleri;

  • Bebeğin yeterince anne sütü ya da biberonla besleniyorsa formüla (mama) alamaması,
  • Diabetli annelerin bebekleri,
  • Bazı zor doğumlarda, bebeğin kafa derisi altında kan toplanması durumu,
  • İdrar yolu enfeksiyonu,
  • Anne sütü sarılığı,
  • Doğuştan gelen bazı enzim hastalıkları.

Bu durumları tespit etmek için ekstra testler yapılması gerekir.

Bebeğinizin sarılık olduğunu nasıl anlarsınız?

Sarılık önce yüzde başlar, kandaki bilirubin seviyesi arttıkça sırayla göğse, karna, kol ve bacaklara doğru ilerler. Göz akı da sararır.

Ciltteki sarı renk en iyi gün ışığında ya da florasan lamba altında görülür. Parmakla hafifçe burun ya da karın cildine bastırılıp kaldırıldığında sarı renk daha bariz bir şekilde tespit edilebilir.

Bebeğinizin sarılık olduğunu farkeder farketmez, beklemeden bilirubin seviyesinin tespiti için bir sağlık kuruluşuna başvurmanız çok önemlidir. Doktor yapacağı muayene ile kandaki bilirubin seviyesine bakıp bakmayacağına karar vererek takipler konusunda sizi yönlendirecektir.

Bilirubin yükseldikçe bebekte ne gibi belirtiler oluşur?

En başta bebeğin cildindeki sarılık giderek koyulaşıp belirginleşir. Bebek daha çok uyur, emmesi azalır (bu sarılığı daha da arttırır). Eğer bilirubin çok yükselip beyni etkilemişse (kernikterus), o zaman bebek tiz sesle ağlamaya başlar, başını geriye atar, havaleye kadar gidebilir. Bu durumdaki bir bebekte sonuçta çoğunlukla zeka ve motor gelişim geriliği, işitme, görme sorunları oluşur.

Hangi bebekler sarılık açısından daha dikkatli takip edilmelidir?

  • Erken doğmuş bebekler,
  • Doğum esnasında kafa derisi altında kanama meydana gelmiş olanlar,
  • Ilk 24 saatte sarılığı tespit edilenler,
  • Emme sorunu olup buna bağlı olarak iyi beslenemeyen bebekler,
  • Sarılığı iki haftadan uzun süren bebekler,
  • Büyük kardeşlerinin bebeklik dönemlerinde ışık tedavisi gerektirecek kadar sarılık tespit edilmiş olanlar.

Sarılığın Tedavisi


Yenidoğan sarılıklarının çogu iki hafta içinde kendiliğinden düzelir. Fakat bu dönemin doktor tarafından takibi önemlidir. Eğer bilirubin seviyesi yüksek ise bebek, fototerapi denilen florasan ışığı altında ışık tedavisine tabi tutulur. Bunun için özel lambalar kullanılır. Bu ışık bilirubini idrarda eriyebilecek bir şekle sokarak vücuttan atılmasını sağlar. Fototerapi bebeğe herhangi bir şekilde zarar vermez. Bebeğin gözleri ışıktan zarar görmemesi için kapatılır. Bazen yan etki olarak ciltte kırmızı döküntüler, bronzlaşma veya sık ve sulu dışkılamaya neden olabilir. Aralıklarla bebeğin kanı alınarak bilirubin duzeyinin güvenli sınıra düşüp düşmediği kontrol edilir. Işık tedavisi sonlandırıldıktan bir iki gün sonra bilirubin seviyesi genellikle tekrar yükselir. Bu dönemde de doktor kontrolü tavsiye edilir.

Bebeğin, sarılık süresince ve tedavi esnasında iyi beslenmesi çok önemlidir çünkü bilirubin gayta (kaka) ile vücuttan atılır.

Kan grubu uyuşmazlığı olup da bilirubin düzeyi çok yükselmiş hastalarda kan değişimi yapılır. Işık tedavisi veya kan değişiminden hangisinin uygulanacağına bebeğin kilosu, günü ve bilirubin seviyesi göz önünde bulundurularak karar verilir.

Untumayalım ki;

Bebeğinizin karın, kol ve bacaklarında sarılık varsa, bunun yanısıra çok uyuyorsa emmesi de zayıflamışsa kaçıncı gününde olursa olsun hemen doktorunuza başvurmalısınız. Çünkü bunlar bilirubin düzeyinin yükselmiş olduğunun göstergeleridir.
Bebeğinizde sarılık varsa doktor takibi yanında onu sık ve iyi beslemeniz sarılığın çabuk atlatılması açısından önemlidir.

Yenidoğan sarılığı sık olarak görülmesine ve birçok bebekte de kendiliğinden geçmesine rağmen bu durum her bebek için geçerli değildir. Hangi yenidoğanda bilirubin duzeyinin tehlikeli seviyeye ulaşacağı her zaman tahmin edilemeyeceği için bebeğinizin ilk üç-beş gün içerisinde bir doktor tarafından görülmesi çok önemlidir. Böylece, tedavi edilmediğinde kalıcı problemlere neden olabilecek bir hastalığı kolaylıkla önlemiş olursunuz.

Dr. Arzu Özşahin
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

45 thoughts on “Yenidoğan Sarılığı: Belirtileri, tanısı ve tedavisi”

  1. Zeynep dedi ki:

    Benim oğlumda ikinci günde sarılık çıktı. Bugün de haftasonu bu yüzden doktora gidemiyorum. Sık sık uyuyor ve emmesi azaldı. Ne yapmam lazım geçmesi için?

  2. Erkan dedi ki:

    Hocam bebeğimiz 4 günlük ve bebeğimizin değeri 9.6 cıktı. Doktor biraz yüksek ama tehlikeli değil dedi. Bol bol emzirmemiz söylendi. Uyuyor devamlı. Ne yapmamız gerekiyor? Daha kapsamlı bir hastaneye gidelim mi?

  3. Açelya dedi ki:

    Benim bebeğim 5 günlük. Sarılığı çok fazla artmış. Kanını değiştirecekler. Bir sorun olur mu? Düzelir mi? Bilen varsa Allah rızası cevap versin. Teşekkürler.

  4. fatih dedi ki:

    Arkadaşlar benim bebeğimde de sarılık vardı ama biz mama takviyesi yaptık. Günde bir ölçek-iki ölçek şekilde. Allah’a şükürler olsun ki bebeğim şu an çok iyi durumda. Sarılıktan bir eser kalmadı.

  5. servet dedi ki:

    Merhaba. Benim bebeğim 5 günlük. Gününde 3.5 kilo doğdu normal doğum oldu. Sarılık oranı 18 çıktı. Emmesi güzel sık sık emiyor. Bir sorun olur mu?

  6. tugba dedi ki:

    Bebeğim şu an 1.5 aylık oldu. Sarılık vardı. Hastanede yattık 20’ye yükselmiş. 2 haftalıktı yattığımızda. 3 gün yattık 11 oldu seviyesi. Doktorumuz 2 aya geçer tamamen diyor ama bizim yine yükselir mi korkumuz var. Emziriyorum sık sık ama sütüm var doymuyor. Korkum da var acaba doymaması belli eder mi? Yani ağlamasıyla falan?

  7. Damla dedi ki:

    Merhabalar bebeğim 7 günlük sarılığı 14,7. Doktor ışık tedavisi uygulamadı. Bebeğimin ışık tedavisi görmesi gerekiyor mu?

  8. Burhan Küçük dedi ki:

    Hocam iyi geceler. Bebeğimiz 10 günlük doğduğu gün nefes problemi olduğu için özel bir klinikte tedavi oldu 9 gün boyunca. 2 gün evvel taburcu ettiler. Kilosu çok iyi ve gayet iyi emiyor. Şu an bir problem yok ama ben babası olarak çok endişeleniyorum. Sarılık olmaması için ne yapmamız gerekiyor? Yardımcı olursanız sevinirim.

  9. Hakan Yıldırım dedi ki:

    Bebeğimiz 3.2 kg olarak sezaryenle ve zamanında dünyaya geldi. Doğduktan 3 gün sonra araya kurban bayramı girmeden doktor kontrolüne gittiğimizde, bebeğimizin iyi beslenemediğini ve yaklaşık 300 gr. kilo kaybettiğini öğrendik. Anne sütünün yanısıra mama takviyesine başladık. Ayrıca kan tahlilinde total bilirubin seviyesinin 13.50 olduğunu öğrendik. Daha sonra birer gün arayla yaptırdığımız kan tahlillerinde total bilirubin seviyesi 13.24 ve 13.65 çıktı. Total bilirubin seviyesi yükselmemiş ancak düşmemiş de. Halen anne sütü yanında mama takviyesi devam ediyoruz. Kakası ve idrarı hem nitelik hem de nicelik olarak normal gözüküyor. Bu durum ne kadar daha devam eder, bu seviyeler için ilave bir tedavi veya başka birşey yapmaya gerek var mıdır? Tavsiyeniz nedir? Hocam cevap verirseniz çok minnettar kalırız. Teşekkür ederiz.

  10. gamze dedi ki:

    Kızımız tam 7 günlük. Sarılığı 25 çıktı. Acil hastaneye yatışı yapıldı. Çok korkuyoruz. Bir tehlikesi var mı? Geçmi kaldık?

    1. Umut dedi ki:

      Geçmiş olsun Gamze hanım. 25 değeri olan sarılık nedeniyle kalıcı bir hasar olur mu bebekte? Kızım 3 günlükken ve sarılık değeri 25 idi. Acil yatırdılar yoğun bakıma. 5 günde sarılık değeri 11’e düştü. Korkuyorum. Ne zaman geçer sarılık? Doktor bir şey olmaz diyor. Kan da değişmedi. 25 değerinde normalde değişirmiş kan ama doktor değiştirmedi. Şu anda sizin bebeğiniz sağlıklı mı?

  11. murat dedi ki:

    Merhaba hocam. Benim oğlum şu an 6 günlük sarılık olduğunu söylediler. Tahlil yaptırdık 23 çıktı ve mavi ışık tedavisi görmeye başladı. Birşey olacak diye korkuyoruz. Lütfen bizi biraz aydınlatabilir misiniz?

    1. Pasa dedi ki:

      Oğlunuz iylesti mi? Durumu nasıl? Benim oğlumunki 22 çıktı. Hastaneye aldılar yoğun bakımda fototerapi görüyor. Çok endişeliydi 25 çıkınca kan değişimi yapıyorlarmış doğru mu?

  12. Ebru yüksel dedi ki:

    Merhabalar. Bebeğimiz 5. gününde sarılık teşhisi konuldu ve değeri 16 çıktı. 2 gün ışık tedavisi aldık. Şimdi 9. günümüzdeyiz. Gözlerinde ve teninde sarılık var gibi ve biraz da karnı şiş. Bugün sürekli uyuyordu ve emmede azalma oldu. Zorla emzirdikten sonra kendine geldi ve düzene girdi. Sizce ne yapmılıyız? Doktora götürelim mi tekrar yükselmiş olabilir mi? Bütün bebeklere şifa diliyor vereceğiniz cevabı merakla bekliyorum. Teşekkür ederim.

  13. Ebru yüksel dedi ki:

    Merhabalar bebeğimiz 5hafta erken doğdu ve 5. Gününde sarılığı 16 ya çıktı. 2gün ışık tedavisi gördük.bugün 9. Günümüz sanki sarılığı tekrarladı gibi gözlerde ve yüzünde sarı renk var ve karnı şiş.çok uyuyordu ve emmede zorluk çektik şimdi emiyor ve uyuması sanki normale döndü.doktora götürmemiz gerekirmi acaba ? Bütün bebeklere şifalar diliyorum.verecegini z cevabı merakla bekliyorum teşekkürler.

  14. pembe ergun dedi ki:

    Merhaba. Bebeğimin 5 günlükken sarılık değer 17.9 çıktı. Fototerapiden sonra 11.6 ile taburcu olduk. 10 günlükken tekrar sarı diye götürdüm tahlile gerek duymadı. 33 günlükken kontrole gittiğimizde tekrar 17.9 çıktı. Doktorumuz anne sütü sarılığı olabilir dedi. Tam teşhis 2 gün sonra kontrolde koyulacak. Benim için asıl önemli kısım bu iki ölçüm arasında bu değerin daha yüksek seviyelerde olup beynin zarar görme ihtimali. Bu tiz ses olayı beni düşündürüyor. Çünkü oğlumun 5 gündür sesi kısık. Acaba alakalı mıdır? Bu yüzden uyku uyuyamıyorum.

  15. erdal dedi ki:

    Merhabalar. Oğlum şu an 5 günlük. 4.gününde sarılık oldu. Bol bol anne sütü emiyor. Normal bebeklerde olurmuş. Sizce endişelenmeli miyiz? Tavsiyelerinizi sabırla bekliyoruz. Teşekkürler.

  16. esma dedi ki:

    Merhaba ben Esma. Bebeğim 5. gününde sarılığa yakalandı ve değer 23 çıktı. Bir gece ışın tedavisi aldı. 11′ e düştü. Şimdi gözünün içinde ve yüzünde var. Ne yapmalıyım?

  17. kader dedi ki:

    Oğlum 16 günlük oldu sarılığı 14′ lerdeydi. Bol bol emziriyorum sadece burun ve gözünde sararma var. Ne kadar da olsa korkuyorum acaba iyi mi yoksa kötü bilgilendirirseniz sevinirim.

  18. sertac dedi ki:

    Benim bebeğim henüz 3 günlük. Tahlilde oran 8.6 çıktı. Doktor iyi olduğunu söyledi. Beslenmesinde bir sıkıntı yok ama çok uyuyor. Annesi emzireceği zaman bebeği zorla uyandırıyoruz. İdrarını yapmasında bir sıkıntı yok. Sizce durum normal mi? Değerli yorumlarınızı bekliyorum.

  19. Merhaba hocam. Benim bebek 50 günlük. Sarılık diyorlar. Ne yapmam gerekiyor? Lütfen bana yardımcı olun.

  20. yusuf dedi ki:

    Annem 8 aylık erken doğum yaptı. Erken doğumun sebebi olarak bebek karnındayken zehirlenmesiymiş. Doğarken 2 kere ağladı ama küvezdeyken titremeler var ve sarılık. Hiç ağlamıyor. Bunun sebebi ne olabilir?

  21. sultan dedi ki:

    Bebeğim 15 günlük. 12 gün boyunca yenidoğan yoğun bakımında kaldı. Nefes problemi ile yatırdılar daha snra sarılık tedavisi gördü. 12.gününde hastaneden cıktık. Sarılığı 11.2 idi. Bugün kontrole gttiğimizde 16.9′ a çıkmıştı nerdeyse. Her saatte emziriyorum. Kakasını çişini gayet iyi yapıyor. Aşırı uyuyan bir bebek de değil. Uyandığında 4 saat uyanık kalıyor. Bütün bunlar normal midir bebeğim için?

  22. filiz kaplan dedi ki:

    Bebeğim 14 günlük. Sarılığı var ve testlerde 16.5 çıktı. Evde sık sık emziriyorum. Evde nasıl bir tedavi uygulamalıyım? Ter yolu ile atar mı?

  23. saliha dedi ki:

    Bebeğim 7 günlük, anne karnında 36 haftasını doldurdu. Anne karnında asimetrik gelişim geriliği vardı. 2 hafta geriden geliyordu gelişimi. Sezeryanla doğum oldu. Yüzünde karnında bacaklarında sararma olduğunu düşündüğümüzden hastaneye götürdük. Bilüribini 16.8 çıktı. Fototerapi önerdi doktor. Şekerli suyun iyi geleceğini duyduk. Siz ne önerirsiniz? Şekerli su vermeli miyiz ya da fototerapi daha mı uygun olur?

  24. deniz taşmaz dedi ki:

    Bebeğimizin 2 gününde sarılık değeri 14.1 çıktı daha sonra 15.5 ve 17.7 oldu. Hastaneye yatırdık fototerapi gördü. 10.5 ile taburcu olduk daha sonra 11.5 ve 14.1 oldu. Şimdi 17 günlük fakat değerleri daha düşmedi kums testi hormon troid ve diğerleri yapıldı. Ancak bir şey çıkmadı, idrar testi ve kültürü yapıldı onların sonucunu bekliyoruz. Devamlı takipteyiz fakat bir netice çıkmazsa ne yapmalıyız? Beslenmesi iyi, emmesi yerinde, çişini ve kakasını yapıyor ama değerler düşmüyor.

    1. leylq dedi ki:

      Aynı şeyleri yaşıyoruz sizinle. Nasıl atlattınız? Hastanede kaç gün kaldınız? Öğrenebilir miyim?

  25. Rustem dedi ki:

    Salam men sizi Azerbaycan’dan narahat edirem. Menim oglum 23 gunlukdu amma helede gozlerinde ve yuzunde sarilik hiss edilir. Buna gore cox narahatiq ne edeceyimi bilmirem ona gorede size muraciet etdim. Bir de bilmek isteyiremki bele sariligin pis neticesi nedir? Xaish edirem cavabi tez yazin. Cavaba gore evvelceden teshekkur.

  26. emine dedi ki:

    Merhaba. Oğlum bugün 1 haftalık oldu. Üçüncü gün bilirubin değeri 11 çıktı. Bir gece fototerapi aldık sabah tekrar tahlile gerek duyulmadan taburcu edildi ama hala göz bebeklerinde sarılık var gibi. Bu normal bir durum mudur? Emmede sorun yok şimdiden teşekkürler.

  27. Özgür Yenigökçe dedi ki:

    Kolay gelsin. 05.06.2012 tarihinde oğlum dünyaya geldi. 3 gün sonra sarılık teşhisi kondu. Sarılık değeri 16 olana kadar yükseldi sonra 11’e düştü. Bir daha da doktor tahlil yaptırmadı. Sarılık değeri 11 olduktan sonra tekrar yükselir mi? 32 gün oldu ama hala gözdeki sarılık ve yüzündeki hahif sarımsı renk göğsündeki hafif sararmış renk geçmedi. Gözdeki ve vücudun üst kısmındaki sarılık ne zaman geçer? Ihlamur suyu vermek yararlı mıdır?

  28. Gökhan dedi ki:

    05.06.2012′ de oğlum dünyaya geldi. Ve sarılığı bu pazartesi 24’e çıkmıştı. Eşim ve ben çok korktuk . Fototerapi yaptilar 13’e düştü ama bugün yine test yaptılar. 15’e yükselmiş yine. Çok korkmaya basladik. Ne yapmamız gerek ? Yardımcı olursanız çok sevinirim. Bu artışlar inecek mi? Kakasını da çok iyi yapıyor ve anne sütü de içiyor. Hala hastanede oğlum ve eşim. Doktorlar bugün eve gidebilirsiniz diyorlar 🙁

  29. nurgül dedi ki:

    Bebeğin odasında sarı lamba mı? Yoksa beyaz lamba mı olması gerek?

    1. metin dedi ki:

      Merhaba hocam. Benim bebeğim 3 günlük ve bugün test yaptırdık ve 20 seviyesinde çıktı. Işık tedavisine koydular hocam. Korkulacak bir şey olur mu?

  30. buketttt dedi ki:

    Merhaba. Bebeğime şu anda 5 günlük sarılık teşhisi konuldu. Bilirubin 15 çıktı. Anne ile çocuk arasında kan uyuşmazlığı çıktı ben 0 pozitif eşim ise AB negatif. Çocuğumuz ise B negatif çıktı. Ne yapmam gerekiyor? Lütfen yardımcı olur musunuz?

  31. canay dedi ki:

    Benim yiğenim 4.2 kg doğdu ve 3 günlükken sarılık olduğunu farkettik. Hemen test yaptırdık,netice 17 değer çıktı ve hastanede 2 gün fototerapi tedavisi gördü. Sonra tekrar test yapıldığında doktor değerlerin düştüğünü ve taburcu olabileceğini söyledi. Nihayet taburcu oldu yiğenim ve ertesi gün bebeğin doğduğu hastanedeki randevusuna götürdük. Burdaki doktor da çok sarı görünce bebeğimize test yaptı ve değerler 26 idi hemen yatırılmasını ve tekrar fototerapiye başlandı. Belki de kanı değişecek ama nasıl tedaviye rağmen bu kadar yükselir başka bir neden mi var acaba diye çok korkuyoruz. Lütfen acil cevap yazarsanız çok seviniriz teşekkür ederiz.

  32. esra dedi ki:

    Benim bebeğim şu an 19 günlük. 3,380 kg doğdu. 4. gününde kontrole gittiğimizde teni sarı olduğu ve 3,080 kg’a düştüğü için sarılık testi yapıldı. Değer 11 çıktı. Fakat sodyumu da üst sınırdaydı. Ben çok sık emziriyordum, sütüm de vardı ama doktor bebeğimin beslenemediğini söyledi. O gece mama takviyesi ve bol bol emzirme sonrası ertesi gün sodyum normale döndü, sarılık değeri de 9’a düştü. Kilosu da 3,190’a yükseldi. 12 günlükken tam doğum kilosuna geri döndü ama aslında 10 günlükken dönmesi gerekiyordu diye biliyorum. Doktor yine de normal dedi. Sarılığı da çok az kalmış, test yaptırmaya gerek yok dedi. Bu son kontrolün üzerinden bir hafta geçti. Sürekli 1-2 saatte bir emziriyorum, uyuyorsa bile uyandırıyorum. Kaka-çiş de yapıyor sıkça ama sanki yüzü hala sarı gibi geliyor bana. Bir de kilo almıyormuş gibi hissediyorum. Sütüm olmasına rağmen böyle hissetmemin nedeni sütümün bebeğim için yeterince besleyici olmaması olabilir mi? Anne sütü için yapılan herhangi bir test var mi?

  33. hatice dedi ki:

    Benim bebeğim şu anda 5 günlük, kan değeri ise 15.4. Yüksekliğinden dolayı korkmalı mıyım? Yoksa endişeye gerek yok mudur? Vereceğiniz cevap için şimdiden teşekkürler.

  34. yasemin yavaş dedi ki:

    Bebeğimiz 3 günlük iken yapılan sarılık testinde billirubin değeri 7,4 mg idi. 10 günlük iken yapılan fiziki kontrolde sarılık bacaklarına kadar inmişti. Ancak doktorumuz tarafından sarılığında azalma olduğu belirtilip kan testi yapılmamıştı. 16 günlük iken yapılan fiziki kontrolde (gene kan değerlerinin ölçülmesine gerek duyulmadı) sarılığın azaldığı belirtilmiş, 1 aylık olunca tekrar kontrole gelmemiz istendi. Şuan bebeğimiz 22 günlük olmasına rağmen gövdesinin üst kısmında ve yüzünde sarılık halen devam etmektedir. Anne sütünü almada ve idrar yapmada herhangi bir problem bulunmamaktadır. Fizyolojik sarılığın bu kadar uzun sürmesi normal midir? Ayrıca neler yapmalıyız?

  35. muhabbet dedi ki:

    Benim bebeğim 5. gününde sarılık değeri 22’ye çıktığında bir gece fototerapi gördü.
    Şu an 32 günlük sarılık değeri hala 11. Acaba sarılığı hangi güne kadar geçer? Ayrıca geçmesi için tavsiyeleriniz nelerdir? Endişelenecek bir durumda mıyız? Teşekkürler.

    1. Ahmet dedi ki:

      Muhabbet hanım geçmiş olsun. Çocuğunuzda herhangi bir kalıcı hasar bıraktı mı?

  36. İRFAN dedi ki:

    Bizim bebeğimiz henüz beş günlük. Dün topuk kanı verdik. 13,8 çıktı ve doktor iki gün sonra gel üçüncü gün geç olabilir dedi. Çok mu yüksek çıkmış. Bir de bebeğimiz çok uyuyordu, dünden beri sıksık emziriyoruz. Işık açık yatıyor bebeğimiz faydası olur mu? Teşekkürler.

  37. meryem dedi ki:

    Merhaba. Benim bebeğim 32 haftalık doğdu. Şu an 20 günlük, ilk günlerde fototerapi aldı sonra stoplandı. Bugün sarılığının artmış olduğunu fark ettim ve doktora götürdüm, hastanede 11.92 diğer bir hastanede 10.1 cıktı. Kan uyuşmazlığımız yok kilo da alıyoruz onda da sıkıntı yok. Anlayamadığım sarılık sürekli tekrarlıyacak mı? Ve şu anki durum bebeğime bi zarar verir mi? Bu konuda beni aydınlatırsanız cok sevinirim.

  38. yasemin dedi ki:

    Benim bebeğim de şu anda 9 günlük. İkinci gününde sarılıktan küvezde 2 gün kaldı. Dün tekrar test yaptırdım ve kan değeri 8 çıktı. Endişe etmeli miyim? Sarılık teşhisi kaçıncı derede konur?

    1. Dr tamer Kuyucu dedi ki:

      Yasemin hanım 9 günlük bebeğinizin 8 mg dl bilirubinin olması gayet normal. Yatış sınırınız bilirubinin 17 nin üzerine çıkmasıdır. Sarılığınız 15 günden fazla devam ederse uzamış sarılık tetkikleri yapılmalıdır.
      Bebeğinizle sağlıklı mutlu günler geçirmeniz dileklerimle.

  39. dilek yıldırım dedi ki:

    Benim bebeğim şu an 28 günlük. 2 hafta önce sarılığı 14 lerde idi, ve şu zamana kadar sadece gözaklarında çok az miktarda vardı. Yani 2 hafta önce geçmişti ve bügün yine göz ve yüz kısmında sararma var şu an. Tekrar çok endişeliyim böyle bir duurum normal mi?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir