Sağlık.net

Hastalıklar

Siroz: Nedenleri, belirtileri, tanısı ve tedavisi

  • Delicious

SİROZ

Karaciğer vücudun kimya fabrikası gibi çalışan bir organdır. Kan şekerinin düzenlenmesinden, yağ, şeker ve proteinlerin birbirine dönüşmesine kadar bir çok görevi vardır. Hücreleri düzenli bir şekilde dizilmiştir. Başta alkol kullanımı olmak üzere hepatit türü hastalıklar sonucunda karaciğerin yapısı düzensizleşir ve hücreler hasara uğrar. Hücrelerin yok olmasıyla karaciğer küçülür ve görevini yerine getiremeyecek hale gelir. Şüphesiz vücudun kimya fabrikası dediğimiz organın bozulması hayati tehlikeye yol açan bir sorundur. Bu sebeplerden dolayı iyileşmesi imkansız olan siroz hastalığı ortaya çıkar. Sirozlu bir karaciğer küçülmüştür ve pürtüklü bir yapıya sahiptir. Yok olan karaciğer hücrelerinin yerine yeni hücre üretimi gerçekleşir fakat bu dağınık ve aşırı miktardadır. Bu yüzden bağ dokusu bütün karaciğere dağınık bir şekilde yerleşmiştir.

SİROZ HASTALIĞININ SEBEPLERİ

Siroz, batı ülkelerinde ölüm nedenleri arasında ilk 10’da yer alır. Nedeni büyük ölçüde alkol kullanımıdır. Alkol nedeniyle oluşan sirozun tedavisi yoktur. Mutlaka alkolü bırakmak gerekir. Günde 60 gr. dan fazla uzun süre alkol alan bir erkek karaciğer sirozuna yakalanır. Kadında ise bu miktarın 20 gr olması yeterlidir. Bir diğer nedeni hepatit virüslerinin yol açtığı hepatit B, C ve D hastalıklarıdır. Bu mikroorganizmalar karaciğerde iltihaplanmaya yol açar. Özellikle hepatit B kronikleşen bir hastalıktır ve karaciğerde bu iltihaplanma kalıcıdır. Özellikle geri kalmış ülkelerde bu yüzden siroza yakalanma bir hayli fazladır. Karaciğerde demirin aşırı birikmesi, safra kesesi hastalıkları, kronikleşmiş

kalp yetmezliği sirozun diğer nedenlerindendir.

Vücudumuzun savunma sistemi karaciğerdeki bozukluk olduğunda kendi hücresini yabancı bir hücre olarak algılar ve bu hücreyi yok eder. Uzun süre ağrı kesici gibi ilaçların kontrolsüz kullanımı, kimyasal ilaçlara temas etme siroz oluşumunda etkendir.

SİROZ HASTALIĞININ BELİRTİLERİ

Hastalığı başlangıç ve ileri evre olmak üzere ikiye ayırırsak;

Hastalık ilk ortaya çıktığında yorgunluk, çabuk yorulma, iştahsızlık, sarılık, kaşıntı, bulantı, aşırı gaz birikimi, özellikle bacaklarda ve karında şişlik, kabızlık, erkeklerin gögsünün büyümesi görülür. Bunlar sadece sirozda ortaya çıkan beliritler değildir. Başka hastalıklarda da bu belirtiler görülebilir.

Hastalığın daha ileri evresinde beliritler şiddetli ve tanı koydurucudur. Gözle görülür bir kilo kaybı vardır. Hasta yemek yemek istemez. Bacaklar zayıflar. Dokularda su tutulamaz. Yemek borusundaki damarlar patlayarak iç kanama olabilir. Karaciğer zehirli maddeleri süzer fakat siroz sonucu bu görevi yapamaz ve bu zehirli maddeler hücreleri tahrip eder. Beyin hücrelerinin hasarı sonucu kişi aptallaşır, motive olmada güçlük çeker. Cinsel istek azalmıştır hatta ilerledikçe iktidarsızlık gelişir. Aç karnına kusmaya başlar, geceleri idrar yapması fazlalaşır. Hastanın görünümü değişmiştir. Yanakları kızarmıştır. Hormonal dengesizlik sonucu vücut kılları dökülür , damarlar genişler ve boyunda, sırtta görülür bir hal alır.

SİROZ NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Yapılan ilk muayenede doktor hastanın geçmişiyle ilgili bilgi alır. Alkol kullanıp kullanmadığı, hepatit hastalığı geçirmiş mi diye öğrenir. Bu hastalığın bulaşmış olabileceği ihtimalini gözönüne alır ve ailede eşinin ya da birlikte olduğu kişide hepatit olup olmadığını öğrenmek ister.

Daha sonra elle yapılan muayeneyle karaciğerin nasıl olduğuna bakılır. Siroz hastalarının karaciğeri serttir. Kenarları ise çok belirgindir. Sirozluların çoğunun dalağı büyüktür. Doktor hastanın görünümünü de inceler. Hasta sararmış, yanaklar ve eller kırmızılaşmıştır. Bacakalar zayıf ve karın da su topladığından elle muayene ile karında su birikip birikmediğini anlayabilir.

Kesin tanı koymak için ise kan tahlilleri ve gerekirse karaciğerden parça alımı yapılır. Kanda albumin düzeyi düşük, bilirubin seviyesi yüksek ise karaciğerde sorun olduğu anlaşılır. Karaciğer hücrelerinin kanda ne durumda olduğu incelenir. Bunun dışında ultrason görüntüleme ile karaciğer görüntülenir. Karaciğerin yüzeyi ve yapısının bozukluğu hakkında bilgi alınır. Siroz teşhisi konmasında güvenilir ve etkin bir yöntemdir.

SİROZ TEDAVİSİ

Alkole bağlı sirozun tedavisi yoktur. Yine de hastalığın erken tanısı sonucu alınan bazı önlemlerle hastalığın şiddeti azaltılabilir ve bazı belirtiler hafifletilerek hastayı rahatlatmak amaçlanır. Hepatit sonucu siroz olanlarda ise interferon tedavisiyle virüslerin çoğalması engellenir.

Bunlar dışında şunların mutlaka yapılması gerekir ki hastalık kısmen de olsa kontrol altına alınabilsin:

  • İlk başta kesinlikle alkolü bırakmak gerekir,
  • Vücuttaki eksikliklerin giderilmesi için vitamin alımı gerekebilir,
  • Sirozlu hastaların tansiyonu yüksek olur. Bunu kontrol etmek için tansiyon ilaçları önerilir,
  • İdrar söktürücü ilaçlarla karında biriken su miktarı azaltılmaya çalışılır,
  • Doktorun önermediği takdirde ilaç alınmamalı,
  • Aşırı yağlı yemekler yenmemeli.

Bunların dışında en son yapılacak tedavi organ naklidir. Hastalığın iyileşmesi mümkün olabilir fakat bu nakil sonucu karaciğerin vücuda uyumu gerekir. Kullanılan bazı ilaçlar da bu yönde etkili olmaktadır.

SİROZA KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER

  1. Alkolü bırakmak,
  2. Hepatit hastalığına yakalanmamak için aşı yaptırmak,
  3. Bazı karaciğer hastalıkları siroza yol açar. Bu yüzden mutlaka tedavisi yapılmalıdır,
  4. Beslenmeye dikkat edilmeli, yağlı ve hayvansal kaynaklı besinlerden uzak durmak gerekir,
  5. Erken teşhis önemli olduğundan kontrol amaçlı muayene yaptırılabilir.

Related Posts

65 thoughts on “Siroz: Nedenleri, belirtileri, tanısı ve tedavisi”

  1. Muharrem dedi ki:

    Merhaba arkadaşlar. Karaciğer nakli olan hastanın kurtulma şansı var mı?

  2. Metin Bayhan dedi ki:

    Annem dün safra kesesinde taş olduğu için ameliyat oldu ve bugün doktoru nazikçe “siroz gibi” diyerek yeni sağlık problemini açıklamış oldu. Safra kesesinin yarattığı problemlerden kurtulduk diye sevinirken yeni bir hastalıkla tanışmış olduk. Kısmi sevinç yerini hüzüne bıraktı. Siroz konusunda bu siteden aldığım bilgilere göre değerlendirmek gerekirse, annemde bir miktar iştahsızlık var ancak çok belirgin zayıflama (özellikle bacaklarda) yok. Bu da bana sirozun ilk evresindeyiz düşüncesi veriyor. Bugün yani cumartesi veya pazartesi taburcu olabiliriz. Bakalım gelişmeler nasil olacak? Tüm hastalarımıza şifalar diliyorum. Yaşam yaş ile kıyaslanacak veya değerlendirilecek bir şey değil; insan 80 ya da 90 veya 200 yaşında da olsa ölümden korkuyor, ürküyor! Herkese sağlıklı ve gönlünce bir yaşam diliyorum.

  3. Osman dedi ki:

    Bütün hastalara Allah’dan şifa diliyorum. Benim babam da siroz ve karaciğer nakli gerekiyor. Elimizden bir şey gelmiyor. Bizim karaciğer olmuyor. Çaresizlik çok kötü.

  4. hatice dedi ki:

    Benim de babam karaciğer hastası. 64 yaşında. Çok zayıflamış, nefes darlığından yoğun bakımda. Sonucun ne olacağını bilmiyorum. Dua bekliyorum. Tüm hastalara acil şifalar.

  5. Ebru dedi ki:

    18 yaşındayım. Karaciğer yağlanması çok hızlı ilerliyor. Doktorum ileride siroz olabilirsin dedi. Korkuyorum.

  6. gülay dedi ki:

    Merhaba. Benim annemde de siroz belirtileri var dediler. Karnında şişlik var. Karaciğer yağlanması çok şiddetli ilerlemiş. Tahliller yapıldı hala sonuçları bekliyoruz. Annem zayıflıyor ve biyopsi yapılacak dediler. Her gün ağlıyorum ve o bunu bilmiyor. Herkese acil şifalar versin Allah’ım. Dualarınızı bekliyorum.

    1. Esra dedi ki:

      İnşallah anneniz şifa bulur. Çok zor. Benim annem de başka bir hastalığa yakalanmıştı. Ben de gece gündüz anneme hissettirmeden ağlıyordum. Seni o kadar iyi anlıyorum ki. Çok şükür Allah annemi bağışladı bize. Hastalığından kurtuldu.

  7. Zübeyde Güneş dedi ki:

    Ülkemizde ne oldu da son 10 yılda bu karaciğer siroz ve rahatsızlıkları arttı? Alkol hep vardı ama siroz bu kadar yaygın değildi. Sebebi temel beslenmede tüketilen GDO’lu gıdalar. Karaciğeri tüketen ilaçlar mı 6 yaşında bir çocukta bu rahatsızlığın nedeni? Ne olabilir? Alkol almaz, ilaç kullanmaz da bu sorun neden çıkar? Öncelikle evlatlarımızı ve evlatlarımızı yetiştirirsen bizleri bu hastalıktan koruyabilecek bir resmi kurum yok mu? Bununla ilgili kişileri bilgilendirecek yönlendirecek hastalığı anlatacak korunma yöntemlerini tekrar tekrar anlatacak, gerekirse evlatlarımızın beslenmesini her kanalda duyuracak teşhisi için aşı olur gibi okullarda bile tam kan tahlili yaptırmaya kadar dikkatli kontrollü bir sağlık savunma hareketi, özellikle karaciğer rahatsızlıkları için bence başlatılmalı. Erken teşhis için bu bir lüks değil, kesinlikle zaruriyettir. Herkese acil şifalar ve sağlıklı günler diliyorum.

  8. Pınar dedi ki:

    Allah her birinize şifa versin. Öyle duygulandım ki, tarif edemem. Canı gönülden diliyorum, Allah her birinizi şifasıyla şifalandırsın.

  9. ünal demircioğlu dedi ki:

    Siroz hastalığında karaciğer nakli yapıldığında düzelme oranı yüzde kaçtır?

  10. serap dedi ki:

    Babam 63 yaşında. 3 yıldır diyalize giriyor. Alkole bağlı siroz teşhisi konuldu fakat 2 ay içinde hastalık kendini ayaklarda aşırı zayıflık, karında, ellerde ve akciğerde su toplama, kilo kaybı ve iştahsızlık vs.re gibi belirtilerle kendini bir anda gösterdi. Fakat karın zarında iltihaplanma var diye organ nakli olamaz dendi. Şu anda vücudunu sarmış inatçı bir enfeksiyon ile yoğun bakımda mücadele veriyor. Organ nakli için geç kalınmış bir süreç yaşadık. Allah’ım tüm hastalara şifa versin.

  11. gizem dedi ki:

    Merhaba benim anneme de alkol ve aşırı ilaç kullanımından teşhis konuldu. Bir ay hastanede yattı. İki aydır evdeydi. Bugün tekrar yattı. Kanında aşırı sulanma olduğu için nakil yapılamıyor. Karaciğerinde küçülme varmış, ağzından kan geliyor ve karnından hiç su çekilmedi ama durumu çok ağır. Doktorlar Allah’tan umut kesilmez diyor ama suratlarından her şey okunuyor. Siroza yakalanan er ya da geç ölüyor. Allah herkese yardım etsin.

  12. merve dedi ki:

    Benim de babam yaklaşık 10 yıldır alkol alıyor. Neredeyse her gün ve bu aralar karnında bir şişlik olduğunu söylüyor. Aşırı yemek yiyor. Acaba böyle bir hastalığı olabilir mi? Herkese Yüce Allah acil şifalar versin.

    1. Selda dedi ki:

      Benim babamda da siroz var. Onun da iştahı hiç kapanmadı. Ayaklarıda şişkinlik var ise bir dahiliye uzmanına götürün derim.

  13. Seyma Türkmen dedi ki:

    İyi günler arkadaşlar. Bana da üç yıl önce siroz başlangıcı teşhisi konuldu. 3 ay ilaç kullandım daha sonra hamile olduğumu öğrendim. İlacı bırakmak zorunda kaldım. Her iki haftada bir kan verdim. Hamilelik boyunca kandaki karaciğer değerlerim hiç yükselmedi Allah’ımın izni ile ve şu an hiçbir tedavi görmüyorum. Her ay düzenli kanıma bakılıyor. Rabbim bütün hastalara acil şifalar versin. Her hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da erken teşhis çok önemli. İlerlemiş evredeki hastalarımıza ve yakınlarına Rabbim’den sabır diliyorum. Rabbim yar ve yardımcınız olsun.

  14. Oguz dedi ki:

    Merhaba ben oğuz. Benim de şikayetlerim halsizlik, mide bulantısı ve kilo kaybı. Çok korkuyorum. Tahlillerde sarılık çıktı. Uyku düzenim de yok. Allah herkese acil şifa versin. Amin.

  15. gnr dedi ki:

    Benim annem karaciğerinden rahatsız. Doktorlar ağrı kesici ilaçları içme dedi.

  16. Ali dedi ki:

    Merhaba ben 16 yaşındayım. Her haftasonu alkol alıyorum. 6 haftadır durmadan hafta sonları 150-200 gram alkol aldım. Artık bıraktım ama merak ettiğim şu ki bu davranışın benim vücuduma ne gibi etkileri olacak? Kalıcı hasar almış mıyımdır?

  17. erhan akgül dedi ki:

    Ben 48 yaşındayım. Yaklaşık 17 sene önce bir kan anonsuna kan vermek için gittim orada yapılan testlerde benim taşıyıcı hapatit b olduğumu basit bir tedavisi var diyerek hemen geçer dediler. Fakat ben buna aldırış etmedim yıllarca ihmal ettim. Şimdi siroz olduğumu öğrendim ve tedavi olmak istiyorum. Doktorum bana bunca yıl neredeydin artık çok geç organ nakli olmam gerektiğini söyledi. Buradan herkese sesleniyorum erken tedavi mutlaka yapılmalıdır. Benim gibi geç kalmayın.

  18. Pnr dedi ki:

    Ben de annemi 3 hafta önce sirozdan kaybettim. 12 yıl önce hepatit-c teşhisi kondu. Bir sürü hap kullanıyordu, iyiydi. Sadece halsizlik vardı ama son 1 yılda karnı şişti vs.re birçok rahatsızlık yaşadı. Karaciğeri bitmiş ve nakil de olamadı. Doktor amaliyata dayanamaz dedi annem gözlerimin önünde 3 gün yatakta bilinçsizce yattı ve 4.gün öldü. Onu öyle görüp hiçbir şey yapamamak gerçekten beni mahfetti. Allah’ım babamla bana sabır versin. Annesizlik zor gerçekten. Allah kimsenin başına vermesin.

    1. bgm dedi ki:

      Merhabalar. Başınız sağolsun öncelikle. Annem kronik hepatit C’den siroza yakalandı. Dediğiniz gibi karnı şişiyor. 2 defa sıvı aldırdık. Doktorumuz buna normal diyor ama sanki benden bir şeyler saklıyor gibi geliyor. Sizi üzmek ve hatırlatmak istemem ama karnından su alınmasından sonraki evreleri anlatabilir misiniz?

      1. sema dedi ki:

        Hastalığından dolayı karnın şişmesi ve karnında biriken o sıvıyı almaları normal ve doktorlar sizden bir şey saklamazlar.

  19. nehir dedi ki:

    Benim babaanneme de yeni siroz teşhisi konuldu. Allah herkese şifa versin.

  20. papican dedi ki:

    Anneannemde bu hastalık olduğunu az önce öğrendim. Siroz dediler çok üzüldüm. Hemen internetten araştırdım çaresi yokmuş. Anneannem 78 yaşında onu çok seviyorum. Siroz başlangıcında yaşama yüzde ne olur? Lütfen yardım edin.

  21. şükran dedi ki:

    Babaannem de sirozdu. Karnında şişme oluyordu. Karnında oluşan sıvı her ay alınırdı. 4 sene dayabildi. Allah tüm hastalara şifa versin.

  22. Yesim dedi ki:

    Annem 62 yaşında siroz hastası. Çok korkuyorum. Allah şifa verir inşallah.

  23. elif dedi ki:

    Merhaba 15 gün kadar önce anneme siroz teşhisi kondu. Bu hastalığın organ nakli ile tedavi edildiği belirtildi. Herkesin bilmesi için yazıyorum. Tüm özel hastanelerde organ nakli ameliyatı SGK tarafindan karşılanıyor. Sadece ameliyat öncesi film tahlil ve muayene için ücret alıyorlar. Fakat tahlilleri devlet hastanelerinde de yaptırıp özel hastanedeki doktorlarınıza sonuçları verebilirsiniz. Tabi bunun sonrasinda ameliyata uygunluk söz konusu olursa organ arayışı başlamış olacak öncelikle yakın akrabalardan canlı organ nakli arayışına geçiliyor. Rabbim tüm hastalara şifa versin ve herkese sifasi icin en uygun yollari acmasını diliyorum.

  24. yusuf dedi ki:

    Benim arkadaşımın annesi de bu hastalıktan öldü. Allah siroz hastalarına ve tüm hastalara şifa versin.

  25. gizem dedi ki:

    Benim babamda da siroz hastalığından şüpheleniyorlar. Yaşı 48 acaba siroz hastasıysa organ nakli olabilir mi? Çok üzülüyorum. Allah bütün hastalara şifalar versin.

  26. Huseyin dedi ki:

    Allah tüm kardeşlerime ve yakınlarına acil sifalar versin. Üç yıl önce bu hastalıktan babamı kaybettim. Doktor ölümünden üç dört yıl önce alkolü bırakacaksın demesine rağmen kendince gerekçeler bulup, hatta o da içmiyor mu deyip doktor değiştirerek alkol almaya devam etti. Hastaneye yatırdığımızın son anlarında artık karaciğer transplantasyonu için bile çok geç kalınmıştı. Ben istediğim gibi yaşarım. Bu saatten sonra bıraksam ömrüne ömür mü katacaklar deyip devam etti. Ama anlatamadığımız onun bizsiz değil ama bizim onsuz geçecek yıllarımızdı. Üç yıl geçti ve herşeyiyle onu çok özlüyoruz. Şimdi benzer durumdaki hastalara sesleniyorum: “Lütfen ve de lütfen sadece zevkleriniz ve alışkanlıklarınızdan dolayı bizi sizden ayrı yaşanacak günlere mecbur bırakmayın.”

  27. erhan dedi ki:

    Benim babam 8 yıldır siroz hepatit-b’ye bağlı. Hastanın moralinin iyi olması önemli bu hastalığın tek çaresi organ nakli. Türkiye bu işi en iyi yapan hastane İzmir kent hastanesi. Senede 150 nakil yapıyorlar. Organ nakli için kadavradan ziyade canlı birinden vermek daha iyi. Verici 3 ay içinde eski karaciğerinin büyüklüğüne kavuşuyor. ALLAH (c.c.) bütün hastalara şifa versin.

  28. zihni dedi ki:

    Annem de 8 yıldır siroz hastası. İzmir’de ikamet ediyoruz. Gezmediğim tanımadığım tanışmadığım hekim kalmadı. Tüm hastaneleri defalarca gezdik. Çaresi yok. Sadece yavaşlatıyorlar ama bir yere kadar. Su ve asit topluyor vücudu. Engellenemiyor. Nasıl bir illet hastalıktır bilemiyorum. Ölüye can veren Rabbim inşallah şifasını verir. Çok zor. Yazıları okuyunca gözlerim doldu.

  29. sercan dedi ki:

    Benim babam da sirozdan yatıyor yoğun bakımda. Alkol kullanımı yok. Tedavi süreci nedir? Allah herkese şifa versin.

    1. Murat dedi ki:

      Öncelikle geçmiş olsun dostum. Benim babam da şu an yoğun bakımda yatıyor. Senin baban kaç günde çıktı yoğun bakımdan. Bilgilendirirsen sevinirim.

  30. Ceylan dedi ki:

    Ben 23 yaşındayım. Budd Chiari Sendromu yüzünden siroz başlangıcı evresindeyim. Hiç korkmuyorum ve üzülmüyorum. Hastalığın tedavisi yok. Bir kan pıhtısı yüzünden de siroz olunabiliyor. Sabırlı olun. Allah herkesin yardımcısı olsun ve sabır versin.

    1. emir dedi ki:

      Allah yardım etse, bu hastalığın da tedavisi bulunsa ya da bir umut doğsa güzel olmaz mı?

    2. emir dedi ki:

      Bu arada ben de budd-chiari sendromu olan şanssızlarındanım. Allah hepimize yardımcı olsun.

  31. kenan dedi ki:

    Ben yaklaşık yirmi yıl spor yaptım, yorulmak nedir bilmiyordum. Ta ki dizimden sakatlanıp 3 ay yatağa mahkum olana kadar. Ne olduysa ondan sonra oldu. Dizim düzelmeye başladı. Hadi spor yapayım dedim. 10 saniyede aşırı yorulduğumu hissettim ve buna benzer birkaç şikayetle hastaneye gittim ve siroz olduğumu öğrendim. Beni hastalık değil de psikolojik mahfediyor. Allah herkese yardımcı olsun.

  32. hüseyin54 dedi ki:

    Arkadaşlar benim 6 yaşında oğlum hepatit B hastası ve bu siroz denen hastalıktan şüpheleniyorlar. Lütfen onun için dua edelim. Allah herkesten razı olsun.

    1. Seyit dedi ki:

      Bugün babam hastaneye gitmiş. Biz üzülmeyelim diye gizlemiş. Sonuçlar nasıl dedim? Doktor siroz başlangıcı gibi duruyor, karaciğerin durumu iyi değil demiş. Yaklaşık 15 sene önce hepatitten dolayı tedavi olmuştu sonra safra kesesini aldırdı. Bir dünya ameliyat oldu. Saat çok geç ama uyuyamıyorum. Aklım orada kaldı. Babam doktora tam güvenememiş. O belirtiler bende yok diyor. Allaha çok şükür ama doktor da öyle demiş. İnşallah bir şeyi yoktur. Buradaki bütün yorumları okudum. Çok etkilendim. Allah hepinize ve yakınlarınıza şifa verir inşallah. İnşallah babamın da bir sorunu olmaz. Babam alkolü nadiren kullanıyor. Hepatite bağlı siroz. Ne yapmamız gerekiyor bilmiyorum. Daha bugün araştırmaya başladım hastalığı tekrar. Duacınızım siz de dualarınızı esirgemeyin. İnşallah herkes bu illeti yener.

  33. Berna dedi ki:

    Merhaba ben 19 yaşındayım ve siroz hastasıyım. Erken teşhisten dolayı tedavi olarak hastalığı biraz hafiflettim. Erken teşhis ve genç yaşta karaciğer nakline gerek kalmadan ilaç tedavisi olunabiliyor. Gerçekten zor bir hastalık. Hem psikolojik olarak insanı çöktürüyor hem de her sabah kan kusarak uyanır mıyım korkusu. Allah herkse acil şifalar versin.

  34. Seçil dedi ki:

    35 yaşında ,15 yıldır sara hastası biri ayni zamanda çok ciddi derecede siroz hastası. Bu kisinin siroz olmasının nedeni aldığı ilaçlar olabilir mi? Nakil için nereye başvurulmalı? Kendisi Gaziantep’ de ikamet ediyor.

  35. isim yok dedi ki:

    Bugün eniştemin siroz olduğunu duydum ve çok üzüldüm. Allah hastalara derdi olmayan derman vermesin. Allah herkese şifa versin.

  36. Ali dedi ki:

    Allah büyüktür. Ben bugün siroza yakalandığımı duydum.

  37. samet dedi ki:

    Size bir sorum olacak. İnsanın karnında neden su toplanır?

  38. Mustafa Şahin dedi ki:

    Öncelikle herkese geçmiş olsun. Benim de annem 63 yaşında ve karaciğer sirozu. Günlük ilaçlarını kullanmasına rağmen bazen karında belirgin bir şişlik yani asit birikmesi, iştahsızlık, ayaklarda şişme, şuur kaybı vs. sorunları var ve sanırım tek çare organ nakli gibi görünüyor ama bu yaşta organ nakli olabilir mi bilmiyorum. Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.

  39. Melek dedi ki:

    Babama alkole bağlı siroz başlangıcı tanısı konuldu. Daha başlangıçmış. Tedavisi mümkün mü?

    1. Rıdvan dedi ki:

      Merhaba bugün babama siroz teşhisi kondu. Babanızın durumu nasıl? Nasıl bir tedavi uyguluyorsunuz? Geçmiş olsun. Allah acil şifalar versin.

  40. TUBA ER dedi ki:

    Benim babam siroz hastası. 64 yaşında. Aklıma geldikçe içimden bir şeyler akıyor sanki. Aklımdan hiç çıkmıyor daha doğrusu. Karaciğeri iflas etti artık. Çok halsiz, çok zayıfladı, karnı çok şiş vs. 2 gündür vücudunda kabarcıklar oluştu çok kaşıntılı. 3 defa kanaması oldu boğazda. Kendi karaciğerimden parça vermek istiyorum fakat babama nakil sırasında riski olur mu korkuyorum.Babam benden nakli kabul etmiyor. Alkolü tamamen bırakamadı bu yüzden kadavradan nakil de olamıyor. Ağrı nöbetleri geliyor bazen. Kendimi çok çaresiz hissediyorum.

  41. repsol dedi ki:

    Bugün annemde de siroz başlangıcı olduğunu öğrendik. Çok üzgünüz fazla ilaç kullanımından karaciğer yorulmuş bağırsakta yara olduğu için 20 seneyi aşkındır ilaç kullanıyordu. Diyet önermiş doktoru ilaç da kullanamazsın demiş. Ne yapacağımızı şaşırdık. Rabbim kötü hastalık vermesin kimseye.

  42. isimsiz dedi ki:

    Merhabalar. Siroz çok sinsi ilerleyen bir hastalık. Öyle ki babamı 19 yılda yedi bitirdi diyebilirim ve hastalık kendini bize babamın son 9 ayında gösterdi. Sonuç olarak karaciğer bitmiş ve tüm vücudu da bitirmeye başlamıştı. Babamı kurtaramadık. Nakil için ise çok geçti. 2013 Ocak ayında toprağa verdik. Allah’ tan acil şifa diliyorum tüm hastalara.

  43. samet dedi ki:

    Siroz hastalığının karaciğer nakli yapılmadan tedavisi mümkün müdür?
    İlaç ve doktor gözetimindeki bir tedavide bu hastalık yenilebilir mi?

  44. zübeyde dedi ki:

    Sizlerden Allah razı olsun. Yorumlarınızı okudum. İnsanları bilgilendiriyorsunuz annem de bu hastalığa yakalandı ve tedavisini arıyoruz. Çok zor bir durum üzülüyorum ve ağlıyorum. Herkese geçmiş olsun. Allah’ ım şifasını versin.

  45. murat sağlam dedi ki:

    Bugün dedeme siroz teşhisi konuldu ve ben yıkıldım. Alkol kullanan bir insan değil ama gene de siroz hastası ve 78 yaşında. Keşke organ nakli yapılabilse.

  46. kardelen dedi ki:

    Merhaba ben 26 yaşında bir çocuk annesi bayanım. Bundan 4 ay önce yaptığım tahlil sonucunda Hepatit C olduğum ortaya çıktı. Bu benim siroz olduğumu mu gösteriyor?

  47. tuba dedi ki:

    Merhaba. Annem 40 yaşında. Karaciğer sirozu hastalığına yakalandı. Sekiz yıldır ilaç kullanıyor ama artık fayda etmiyor. Babam da aynı hastalıktan muzdarip. Onlar için çok üzülüyorum. Nakil olabilirler mi acaba?

    1. refik felek dedi ki:

      annenizin yaşı genç nakil olabilir.benim kardeim istanbul-Çağlayanda bulunan Florance Nightingale hastanesinde 2011 Mayıs ayında nakil oldu,şükürler olsun sağlığı yerinde.Bu hastanenin SGK ile anlaşması var ve nakilde hiçbir üçret almıyorlar.Nakil ücretini SGK karşılıyor.Nakli Prof.Yaman TOKAT yapıyor.Çok bilgili ve halk dostu ,güleryüzlü birisi.Tavsiye ederim geç kalmadan görüşün.Geçmiş olsun.

  48. selma dedi ki:

    Selam ben de siroz hastasıyım bana nakil mümkün değil dediler ve gerçekten canım çok yanıyor. Allah’ım cümlemizin yardımcısı olsun.

  49. ŞABAN ERTÜRK dedi ki:

    Babam 78 yaşında ve siroz hastası. Karaciğer nakli yapılabilir mi? Vereceğiniz cevaptan dolayı şimdiden teşekkür ederim.

  50. mine dedi ki:

    Anneme siroz teşhisi kondu. Yaşı 75, nakil olmaz dediler. Sürekli gaz çıkartıyor, karnına kramplar giriyor, iştahsız, kabızlık sorunu da var. Gerçekten de bu yaşta nakil olmaz mı?

  51. Mustafa ARINAN dedi ki:

    1998 ağustos ayından beri ilaç kullanıyorum fakat son dönemlerde aşırı halsizlik son üç aydır ishal ve hafif şişkinlik hissediyorum.Kalbimdeki ritim bozukluğu için de ilaç kullanıyorum. Gerçekten çok zor bir hastalık.

  52. Artemis Su dedi ki:

    Atatürk’ün de bu hastalık yüzünden vefat ettiğini öğrenince korktum biraz daha arttı ve bu hastalığı daha çok araştırmak istedim. Gerçekten çok kötü bir hastalıkmış. Allah kimseye vermesin böyle bir hastalığı, siroza yakalanan hastalara da acil şifalar diliyorum.

  53. Refik felek dedi ki:

    Sirozun kesin tedavisi yok. Kesin tedavisi organ nakli. Kardeşim Mayıs 2011’de nakil oldu. Şu anda durumu iyi. Ancak sürekli kontrol altında. İstanbul Şişli Çağlayan Florance Nigthingale’de nakil oldu. SGK ile anlaşması var. Hiç ücret ödemeden nakil yaptılar. Prof.Yaman Tokat çok yetenekli bir hekim.

    1. Emel dedi ki:

      selam Refik bey
      Kardeşiniz hakkında yaptığınız yorumu okudum. Öncelikle geçmiş olsun
      aynı hastalıkla biz de yeni bir mücadeleye başladık. Sağlık.net ‘den organ nakli ile detaylı bilgi ve tavsiyeleri bekliyorum.İyi çalışmalar.

  54. zafer dedi ki:

    Sirozdan kurtulma oranı var mıdır veya karacığer nakli yapıldığında hastaliktan kurtulma oranı nedir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir