İKİNCİ TRİMESTER
İkinci trimesterde gebelik dönemi şikayetleri belirgin bir şekilde azalır.
14. haftada artık vücut başa göre daha hızlı büyür. Göz, kulak ve boynun gelişimi devam eder. Karaciğer safrayı yapmaya başlar, dalak kırmızı kan hücresi üretimine yardımcı olur. Bebekte tiroid bezi çalışmaya başlar. Bebeğin derisinde ilk tüyler (lanuga) oluşmaya başlar ve ikinci trimesterin sonuna kadar uzamaya devam eder. Bebek yaklaşık olarak 8-9 cm boylarında ve 40-45 gr ağırlığındadır. Bebeğin içinde bulunduğu amniyotik sıvı günde yaklaşık yedi kez yenilenir.
15. haftadan itibaren taşınan ağırlıkla birlikte bacaklarda ağrılar olabilir. İştah belirgin şekilde artar. Damarlarda genişleme nedeniyle burun kanaması şikayeti çok görülür. Bebek yaklaşık olarak 10 cm boylarında ve 70 gr ağırlığındadır. Bebekte duyma duyusu gelişir. Kollar ve bacaklar vücutla orantılı şekilde büyür. Üst solunum yolu, ciğerde ilkel hava kesesi ve tat tomurcukları gelişmeye başlar. Ayrıca on beşinci ve on sekizinci haftalar arası gelişme geriliği ve genetik anomalileri tespiti için tarama testi yapılır.
16. haftada bebek yaklaşık olarak 12 cm boyunda ve 100 gr ağırlığındadır. Ayak tırnakları büyümeye başlar. Saç, kaş ve kirpiklerin oluşumu görülür. Bebeğin kalbi yaklaşık yirmi beş litre kan pompalamaktadır. Bazı gebeler on altıncı haftadan itibaren bebeğin hareketlerini hissedebilir. Fakat genelde on sekizinci haftadan önce hissedilmez.
17. haftada gebede tırnaklarda kırılganlık, sıcak basmaları olabilir. Bu haftada bebeğin göğüs uçları oluşmaya başlar. Bebek sürekli olarak uyur. Bebeğin iskelet sistemi yumuşak kıkırdak dokusundan kemik dokusuna değişmeye başlar. Göbek kordonu daha güçlü ve kalın hale gelir. Eğer bebek erkekse prostat bezi oluşumunu tamamlamıştır. Ayrıca bebeğin ter bezleri gelişmeye başlar. Bağırsaklarda dışkı yapılmaya başlanır.
18. haftadan itibaren bol kalorili yiyecekler yerine besin açısından zengin yiyecekler tüketilmelidir. Kardiyovasküler sistemde bazı değişikler olur ve bu trimesterde gebede muhtemelen kan basıncı normalin altında olacaktır. Artık bu haftadan itibaren yatış pozisyonu yan şekilde olmalıdır. Bu hafta ve yirmi ikinci hafta arası bebeğin hareketleri ilk kez hissedilir. Bebeğin kemikleri sertleştiği için bol süt ve süt ürünleri tüketilmelidir. Bebeğin vücudu koruyucu bir maddeyle (verniks) kaplanır. Bebeğin sinir sistemi gelişmeye devam etmektedir. Eğer bebek kızsa rahim ve fallopi tüpü oluşmuştur, eğer bebek erkekse genital organları artık gözle görülebilir.
19. haftada bel ağrıları ve yorgunluk gittikçe artabilir ayrıca vücutta koyulaşmalar olması normaldir. Hormonal değişikliklerden dolayı reflü görülebilir. Bebeğin beyninde koku, tat, işitme, görme ve dokunma için özel alanlar tayin edilmektedir. Bebek daha önce sürekli uyuyordu fakat şimdi uyuma düzeni oluşmaya başlar.
20. haftada rahim göbek deliği hizasına ulaşır. Gebede baş dönmeleri olabilir. Vücuda giderek daha fazla kan pompalanmaktadır çünkü bu kan bebeğe de gitmektedir. Bu dönemde yeterli demir alımına önem verilmelidir çünkü demir kanda oksijen taşıyan hemoglobinin yapısında bulunur. Bebekte yutkunma bu dönemde daha fazladır ve bu onun sindirim sisteminin gelişmesi için gereklidir. Bebeğin bağışıklık sistemi gelişmeye başlar.
21. haftadan itibaren damarlarda varise yatkınlık artmaktadır. Bunu önlemek için günlük egzersizlere önem verilmelidir. Göğüslerin büyümesi bu haftadan itibaren durur. Bebekte ise kaşlar oluşumunu tamamlamıştır ve bebek kızsa vajina şekillenmeye başlamıştır. Ayrıca bebek pozisyonunu ayarlamak için daha bilinçli hareketler yapar. Bebek yaklaşık olarak 26-27 cm boyunda ve 350 gr ağırlığındadır.
22. haftadan itibaren karın çevresi genişlediği için ciltte çatlaklar görülmesi doğaldır. Vücut ağırlığı arttığı için ayakta fazla kalmamaya dikkat edilmelidir. Bebekte dudak, kaş ve göz kapakları daha belirgindir. Diş etlerinin altında diş tomurcukları gelişmeye devam etmektedir ve karında pankreası giderek gelişmektedir. Ayrıca bebeğin cinsel organı gelişmiştir. Bazı bilim adamları bebeğin bu haftadan itibaren rüya görebildiğini söylemektedir.
23. haftada vajinal akıntılar artabilir. Krampları önlemek ve kan dolaşımını arttırmak için düzenli egzersizlere devam edilmelidir. Bebek artık sesleri duyabilmektedir. Akciğerlerinde kan damarları doğduktan sonra nefes almayı sağlamak için gelişmektedir.
24. haftadan itibaren gebenin vücudu daha dolgundur. Bu hafta ve sonraki dört hafta içinde glukoz tarama testi (GCT) yaptırılması önerilmektedir. Bu test gebeliğe bağlı yüksek kan şekeri durumunu denetler. Bebek yaklaşık olarak 30 cm boyuna ve 600 gr ağırlığına ulaşır.
25. haftada bel bölgesinde ağrı hissedilebilir bunun sebebi büyüyen rahimdir. Bebekte solunum sistemi gelişmeye devam etmektedir ve bebek yeni doğana daha çok benzemektedir.
26. haftadan itibaren vücuda pompalanan kan yaklaşık olarak dörtte bir oranında artmıştır. Kan basıncında azalma olabilir ve kasılmalar artabilir. Bebeğin kulakları daha duyarlıdır eğer erkekse testisleri skrotum torbasının içine inmeye başlar.
27. hafta ikinci trimesterin son haftasıdır. Genişleyen rahim kalbe kan pompalayan damarlar ve akciğer üzerinde basınç oluşturur. Kramplar daha da kötüleşir. Vücutta şişlikler artar. Bebekte yağ dokusu gelişmektedir. Bebek gözlerini açıp kapatabilir ve yaklaşık olarak boyu 35 cm ağırlığı 900 gr civarındadır.