Tiroid bezi boyun bölgesinin alt tarafında bulunur. Bu bezden T3 ve T4 gibi büyüme ve vücut metabolizması gibi çok önemli görevleri olan hormonlar salgılanır. Tiroid bezinin yetersiz çalışması sonucu bu hormonlar gerektiği kadar salgılanamaz. Bu duruma hipotiroidizm denir.
Hipotiroidi, bebeklik ve çocukluk döneminde, büyüme ve gelişmenin yavaşlamasına yol açar. Erişkinlerde ortaya çıkarsa, metabolizmanın yavaşlamasına, ciltte ve kasta glikozaminoglikan birikimi sonucu ödem oluşmasına neden olur. Belirtilerin ortaya çıkması yıllar sonra olur ve mutlaka tedavi edilmelidir.
Dünyanın bir çok bölgesinde yapılan çalışmalar sonucu doğumsal hipotiroidinin görülme oranı 4000 doğumda 1’dir. Erişkinlerde, kadınlarda görülme sıklığı, erkeklere göre biraz daha fazladır. Bu oran kadınlarda %2, erkeklerde %0.2 dolayındadır. Kadınlarda 55-60 yaşlarından görülme ihtimali artar.
Hipotiroidi nedenlerinin başında, vücudun kendi kendine zarar vermesiyle oluşan Hashimoto hastalığı gelir. Bu hastalıkta vücut, tiroid bezini tahrip eder. Bunun sonucunda da tiroid bezinin çalışması yetersizleşir. Bu ve bunun gibi bir çok hastalık sonucu tiroid hormonlarının yapımı azalır. Hipotiroidinin ortaya çıkış şekli de sıklıkla böyledir. Az bir vakada ise tiroid hormonları normal olarak üretilse de bu hormonlar vücut tarafından kullanılamaz. Bu durumun sebebi olarak ise genetik bozukluklar ön plana çıkmıştır.
Tiroid bezinin iltihaplanması ve tioid bezi ameliyatları hipotiroidinin nedenleri arasındadır. Ameliyat sırasında tiroid bezinin bir kısmının ya da tamamen çıkarılması sonucu tiroid bezinden hormon salgılanması azalır ya da durur. Bu yüzden ameliyat sırasında çıkarılan tiroid bezi hacmi önemlidir. Ayrıca bazı bebekler tiroid bezleri olmadan doğarlar. Tehlikeli bir durumdur.
İyot eksikliği ve radyoaktif iyot tedavisi almış kişilerde hipotiroidi gelişebilir. Radyoaktif iyot verilince tiroid bezi hasar görür ve hormon salgılanması azalır.
Ayrıca kara lahana gibi iyotun kullanılmasını engelleyen bazı besinlerin çok fazla tüketilmesi tiroid bezinin yeterince çalışmasını engeller. Bunun dışında lityum ve amiodaron gibi bazı ilaçlar hipotiroidiye neden olabilir.
Tiroid bezinin yeterince çalışmaması sadece buradan kaynaklanmaz. Ayrıca hipofiz bezinin tiroid uyarıcı hormon salgılamaması hipotiroidiye neden olur.
Öncelikle hastalığın tedavi edilmemesi sonucu şiddetli hipotiroidinin ortaya çıkmasıyla görülen belirtileri inceleyelim. Bu belirtilerden biri miksedema komasıdır. Hayati önem arzeden bir durumdur. Çok sık karşılaşılmasa da uzun süren hipotiroidi vakalarında görülebilir. Hasta, soğuğa oldukça duyarlı hale gelir. Bilinç kaybı bu durumda görülen diğer bir belirtidir. Mikedema komasında acil müdahale şarttır.
Şiddetli hipotiroidi sonucu ortaya çıkan diğer bir belirti ise bebeklerde görülen boy kısalığı ve zeka geriliğidir. Bu duruma kretinizm denir. Bu durumda çoçuğun karnı şiş bir haldedir. Ağızdan sürekli salya akar. Omuzlar geriye doğru durur. Bebek bu noktaya gelmeden önce hipotiroidi olduğunun belirlenmesi gerekir. Doğumdan sonra yapılan kan testleri ile farkedilir ve kretinizm engellenir.
Erişkinlerde ise beyin fonksiyonları yavaşlar, vücut ısısı düşmeye başlar. Nabız yavaşlar, hasta soğuğu çok fazla hisseder. Deri ve saçlar mat ve kuru görünümdedir. Vücut metabolizması yavaşlamıştır. Hasta, fiziksel ve zihinsel olarak yorgundur. Cinsel istek azalmıştır.
Sıklıkla orta yaşlı kadınlarda ortaya çıkar. Fakat diğer yaşlarda ve erkeklerde de görülür. Ailede herhangi bir tiroid bezi hastalığı olanlarda hipotiroidi gelişme riski daha fazladır. Şeker hastaları, romatoid artriti ya da kansızlığı olanlarda risk biraz artmıştır. Ayrıca yeterince iyot almayan, iyottan fakir besinlerle beslenenler veya iyodu vücutta kullanamayan kişilerde hipotiroidi gelişme ihtimali fazladır.
Kadınlarda 60 yaşından sonra risk artmıştır. Ayrıca kolesterolü yüksek olanlarda, adet düzensizliği olan kişilerde hipotiroidi riski fazladır. Hamilelerde görülme ihtimali biraz daha çoktur. Kanserli kişilerde boyun bölgesine ışın tedavisi uygulanması sonucu da gelişebilir.
Hipotiroidi olan bir çoçuğunuz varsa, sonraki çocuklarında bu şekilde doğma olasılığı yaklaşık %20’dir. Akraba evlilikleri bu konuda oldukça önem arzeder. Çünkü genetik geçiş gösteren bir hastalıktır.
Hipotiroidizm, yavaş gelişen bir hastalıktır. Hipotiroidi başladıktan yıllar sonra belirtiler ortaya çıkar. Belirtilerin daha erken çıkması da muhtemeldir. Hasta olan kiide kronik bir yorgunluk vardır. Daha sonraları soğuğa hassas hale gelir. Kişi, aynaya baktığında kendisindeki değişiklikleri farketmeyebilir. Fakat kendisini bir müddet görmemiş kişi yüzdeki ve derideki değişmeyi farkedebilir. Kuru cilt ve saç, şişkin yüz tipik belirtilerdir. Hastanın sesinde değişmeler olabilir.
Bu fiziki bulgulardan sonra hastaya kan testleri yapılır. Bu durumda tiroid hormonlarının değerlerine, tiroid uyarıcı hormonun miktarına ve kanda antikor düzeyine bakılır. Tiroid uyarıcı hormon yüksek; fakat T3 ve T4 değerleri düşük ise hipotiroidi ihtimali oldukça yüksektir. Antikor değeri yüksek çıkarsa hipotiroidi olabilir fakat allta yatan başka bir neden (hastalık) vardır.
Eğer hipotiroidi, beslenme yetersizliğinden kaynaklanıyorsa, yani iyot alımı yetersizse guatr meydana gelir. Bu yüzden iyotlu tuzlar kullanılmalıdır. Fakat hipotiroidinin nedeni Hashimoto hastalığı ise tuz kullanırken iyotsuz olmasına dikkat edilmelidir.
© 2011'den beri Sağlık.net Tüm Hakları Saklıdır. İçeriğin izinsiz kopyalanması ve kullanımı durumunda yasal işlem yapılabilir.
Merhaba. 32 yaşındayım.15 yıldır hipotiroidi belirtilerinin neredeyse tamamını şiddeti artarak yaşıyorum öyle ki; artık sadece fiziksel olarak değil zihinsel olarak da kendi kapasitemin altına hızla düşüşüme tanıklık ediyorum ve bu durum beni kendi hayatımdan alıkoyuyor. Aynı şikayetler mevcutken geçen yılki tahlil sonuçlarında TSH, ST3, ST4 değerleri normaldi. Ne yapmalı, nereden başlamalıyım?
Merhaba. Bende de doğuştan troid bezim yok.19 yaşındayım ve ben 2.5 yaşından beri ilaç kullanıyorum. Ailem hastaneye geç götürdüğü için geç farkedildi hastalığım. Şimdi ömür boyu ilaç kullanacağım. Günlük hayatımı çok etkiliyor. Bir de benim kan değerlerim bir türlü düzgün çıkmıyor. Bazen çok yüksek bazen çok düşük çıkıyor. Unutkanlığım hareketlerimde yavaşlılık beni deli ediyor. Çok sinirli öfkeli oluyorum. Zihinsel olarak beni çok yavaşlatıyor. Derslerimde sıkıntı oluyor. Bu arada üniversiteye başlıyalı 2 yıl oldu. Bazı doktorlar benim ayakta durabilmemin bile mucize olduğunu söylediler. Okuduğumu duyunca hiç inanmadılar, çok şaşırdılar. Çünkü hastalık geç farkedildi. Çok daha geç kalınsaydı hiç kurtulma şansım yoktu. Allah’ın mucizesi işte. Üstelik ben en büyük çocuğum benden sonrakilerde %20 hasta olmaları gerekiyordu ama Allah’a şükür 3 kardeşim de çok sağlıklı.
Merhaba. Benim de 9 aylık bir kızım var. Doğuştan hipotiroid hastası. Tiroid bezi yok bunu öğrendiğimizde çok üzüldük. Kendimize çok zor geldik. Bir kaç doktora gittik ve bunu kabullendik. Artık her sabah ona ilaç veriyorum. İlk zamanlar 15 günde bir doktora gittik. Şimdi ayda 1 ilaç dozları bazen değişiyor. Çok şükür kızımın gelişiminde hiçbir sorun yok. Her gittiğimiz doktor ilacı verdiğimizde hiçbir sorun olmayacağını söyledi. Bu bizim için çok zor bir durum. Allah daha beterinden korusun. Sadece 4 TL ilaç. Bu kadar basit bir tedavisi olan bir hastalık ama ilacı kullanmadığında ömür boyu canımız acıyacak bir hastalık. Allah yardımcımız olsun.
60 yaşındayım hipotroidid in tüm belirtileri bende var, KBB,dahiliye,noroloji,psikiyatri v.b. uzmanlar incelediler ancak bulamadıkları bir sorun var.
1.gündüz de olsa sık sık uyuklama, 2.halsizlik,yorgunluk, 3.Unutkanlık ,dikkatsizlik, 4.soğuktan etkilenme el ve ayaklar genelde soğuk, şeker tetkikleri normal olduğu halde, kışın anlık üşüme ve titremeler olabiliyor
v.b troid hormon verileri:
T3 : 2,6, T4: 0,93, TSH::0,57 olup uzmanlar bunun normal sonuçlar olduğunu bu nedenle hipotroidid olamayacağını ifade etmektedirler. Ancak tüm şikayetler sanki troid yetersizliği gibi gözükmektedir.
Bu hususta yardımınızı/yönlendirmenizi bekliyorum. Saygılarımla.
Merhaba hocam. Ailemdeki tüm bireyler guatr ameliyatı oldu. Ben de 3 yıl önce bazı şikayetlerle başvurduğumda tsh 4,5 t3 ve t4 normal çıktı. Vitamin demir ve D vitamini takviyesi yapıldı. Şu an şikayetlerim azaldı. Sizce tekrar test gerekli mi?
Benim 23 aylık bi kızım var. Topuk kanı taramasından tiroid hastası olduğu anlaşıldı. Daha sonraki araştırmalarda doğuştan troid bezinin olmadığı anlaşıldı. Farklı şehirlerde farklı doktorlara götürdüm. Kızımın herşeyinin normal olduğunu söylediler ve söylüyorlar. Kızımı nasıl bir hayat bekliyor? Bu konuda biraz bilgi rica edicem şimdiden teşekkürler.
Özge Hanım, kızınızın durumu nasıl acaba, tedavisi ne durumda bilgi verebilir misiniz?
Selam, benim Hipotiroidizm hastalığım var ve tedavi görüyorum bir senedir. Bu bir senede 25 kilo aldım. Nedeni tedavi olabilir mi? Teşekkürler.
Ben de aynı hastalığa sahibim. Kilo alma sebebi tedavi değil. Hastalık sonucu kişi istediği kadar az yesin yine de kilo alma ihtimali vardır. Hipertiroidizm de ise tam tersine kilo verir ve alamaz. Tedavi yöntemi hap şeklinde vücuda üretmediği hormonları sağlamaktır. Hapların aksatılmaması ve kontrollerin yapılması gerekir. Haplar bir hafta kullanımlık kadar kaldığında direkt ilacın hemen temin edilmesi gerekir. Hapsız kalma riski göze alınmamalıdır.