Vücudumuz için gerekli oksijeni ve besini taşıyan kan, kalp sayesinde vücuda dağılır ve dokulara ulaşır. Bunu da bir pompa vazifesi görerek yapar. Kalp yetmezliğinde ise kalp çalışmaya devam eder, ama yeterli miktarda kanı dokulara ulaştıramaz. Tedavi edilmesi gereken çok önemli bir hastalıktır. Kan akımının azalması sonucu kalbin kasılma yeteneği kaybolur. Kasılamayan kalp, kanı pompayalamaz. Kalbin, vücudun ihtiyacını karşılayacak düzeyde kanı pompalayamamasına kalp yetmezliği denir. Bu sorun başka ciddi hastalıklara yol açabilir. Dokulara yeterli kan ulaşmadığı için oksijen de ulaştırılamaz. Kan akımındaki yetersizlik sonucu kan damarlarda birikir. Kalp kası zayıflamaya başlar ve böbrek su ve tuz tutulumunu artırır. Kol, bacak ve akciğer gibi organlarda sıvı birikimi sonucu kalp yetmezliği ortaya çıkar.
Kalp yetmezliği kalbi etkileyen çeşitli hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkar. Kalp kasında meydana gelen rahatsızlıklar, kalbin kanı pompalama güçlüğü, kalp damar hastalıkları, tansiyon yüksekliği (hipertansiyon), kalbin kapaklarında sorun olması, alkol kullanımı, kalp yetmezliğine neden olurlar.
Damar sertleşmesi sonucu damarın esnekliği kaybolur. Sertleşmiş bir damara da kan pompalamak güçtür. Bu da kalbin yetersiz çalışması demektir. Damar sertliğinin bir başka etkisi de kalbe gelen kanın ve oksijenin azalmasına neden olmasıdır.
Kalp kasında iltihap oluşması ve tiroid bezinde fazla miktarda hormon salgılanması(hipertiroidi) kalp yetmezliğine yol açabilir. Kalp kasında hasar çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkar (kardiyomiyopati).
Kalp krizinde kalp damarının tıkanıklığı söz konusudur. Sonuçta o damarın beslediği kas tabakası ölür. Kalp krizi sonucu hasta yaşayabilirse o yerde kasılmayan kas tabakası meydana gelir. Bu da kalp yetmezliğine yol açar.
Hastalığın belirtilerini bilmek hastalığın ağırlaşmadan düzeltilmesi bakımından çok önemlidir. Bazı bulgular bize kalbin yetersiz kalmaya başladığını söyler. Bu bulgular:
Bu bulgular başta hiçbir belirti olmadan aniden şiddetli bir güç harcandıktan sonra ortaya çıkmaya başlar. Hasta (hasta olduğunun hala farkında değilken) yokuş ya da merdiven çıkarken zorlanır. Sağlıklı gibi görünse de sık sık dinlenmek zorunda hisseder. Çok yorulduğu bir günden sonra ayak bileklerinde şişlik(ödem) oluşur. Bu şişlik sabah saatlerinde iner, ve ilk başlarda hafif seyreder. Sonraları şiddetlenmeye başlar, ve hastanın el, ayak, ve yüzünde morarmalar meydana gelir. Çok basit hareketlerde bile nefes almada güçlük çeker. Kan dokulara yeterince ulaşmadığından morarma da gittikçe artar. Bununla beraber akciğerde kan birikimi oluşabilir. Kalp yetmezliği nefes darlığı ya da yatarken nefes almada güçlükle kendini belli eder. Gıcık tarzında öksürüğe yol açar. Ancak kalp yetmezliği muayene ve yapılan testler sonucu anlaşılabilir. Bazen kalp yetmezliği olduğu halde hiçbir belirti olmayabilir.
Öncelikle hastanın sigara, alkol, ilaç kullanıp kullanmadığı hakkında bilgi alınır ve daha sonra kalp yetmezliğini belirlemede bazı testler yapılır. Bu testler sonucunda kalbin bir kasılmada pompaladığı kan miktarı ve kalple akciğerin vücuda nasıl oksijen sağladığına bakılır. Ayrıca hastaların egzersiz sırasında sarfettiği oksijen miktarını öğrenmek için efor kapasitesine bakılır. Bu da kalp -akciger egzersiz testleri ile sağlanır.
Kişinin günlük yaşam şartlarına göre kalp hastaları şu şekilde sınıflandırılır:
Kalp hastalarında doğru beslenme çok önemlidir. Bunun için yemek miktarını azaltmak gerekir. Hastaya sulu besinler önerilir. Çünkü katı besinlerin sindirimi daha uzun sürer ve bu besinler kalbin yükünü artırır. Bu nedenle besinler iyi çiğnenmeli ve gerekenden fazla yemek yemekten kaçınılmalıdır. Yağ ve tuz alımını da önemli miktarda azaltmak gerekir. Tuz, vücutta su tutumunu arttırdığı için vücuttaki şişliğin azalmasını engeller. Eğer tuz az alınırsa idrarla su atımı artar ve böylece şişlik (ödem) azalır. Böylece kalbin yükü azalır.
Tedavinin başarılı olması için hasta mutlaka sigarayı bırakmalıdır. Çünkü sigara kalp kasına oksijen gitmesini engeller ve kas dokusu beslenemez. Kalp yetmezliği olan hastalar dinlenmek zorundadır ve ağır güç gerektiren yorucu işlerden uzak durmaları gerekir. Ama nasıl ki hareketsiz yaşam süren bir insan güç ve kondisyon kaybı yaşıyorsa kalp kası da güç kaybeder. Bunu önlemek için doktor kontrolünde egzersiz programı uygulanmalıdır.
Bir diğer tedavi de ilaçla yapılır. Genellikle digoxin, diüretikler ve ACE inhibitörleri kullanılır. Digoxin sayesinde kalbin kanı pompalama gücü arttırılır. Digoxin kalbin atım düzenine de katkı sağlar. Diüretikler su ve tuzun vücuttan idrar yoluyla atılmasını sağlar ve böylece şişlikler azalır. ACE inhibitörleri damarları gevşetir ve kan akımını sağlar. Böylece fazla kan etkili şekilde pompalanır.
Unutmayın ki yaptığınız ve yapacağınız herşey sizin ömrünüzü belirlemede önemlidir. Herşey sizi biraz daha fazla ve kaliteli yaşatabilmek için….
Merhaba arkadaşlar. Ben kalp yetmezliği hastasıyım. 24 yaşındayım. Sol kolumda uyuşma var. 1 senedir düzelmedi kolum. Ne yapmalıyım? Bilgi verirseniz çok teşekkür ederim.
1.derece aort kapak yetmezliğim var. 6 yıldır kontrol ettiriyorum, 28 yaşındayım. Doktor bundan bir şey olmaz diyor ama kendimi çok güçsüz hissediyorum. Reflüm de var boynum sağa zor dönüyor. Sinir, stres desen gırla. Allah’ım gene bu hallerimize şükür.
Kuzenimin oğlu 8 yaşında. Geçen hafta kalp yetmezliği teşhisi konulmuş. Sizce erken teşhisin faydası olur mu? Allah’ım hepimize acil şifalar versin. Cidden çok zor.
Merhaba. Benim yaşım 27 ve 7 yıldır kalp yetmezliği var. İlk teşhis konulduğunda %15 kadarı çalışıyordu daha sonralarda daha da düştü. Doktorların umutsuz konuşmalarına rağmen 7 yıldır yaşıyorum. Demem o ki ALLAH cümlemizin yar ve yardımcısı olsun. Hiçbir şeyi kafaya takmayın sonuçta ölüm hak ve zamanı daha biz doğmadan ALLAH belirlemiş. Umutlarınızı yitirmeyin yaşamaktan korkmayan ölmekten de korkmaz. Umutlarınız göz bebeğiniz kadar yakın ALLAH yar ve yardımcınız olsun.
Babamin kalp damarlarinda bi sorun cikmadi sadece kalbi %25 calisiyormus bu herhangi bi sorun dogurur mu ?
Kalp % 25 çalışıyor ise ne gibi durum oluşabilir? Cevap verirseniz sevinirim.
Selamun Aleykum herkese. Aslında benim sorunum Allah’a şükürler olsun ki dakka saniye değil kimi zamanlarda kalbim de teklemeler hissediyorum ansızın. Bu haftada 1 veya 2-3 günde 1 değişiyor çabuk yoruluyorum. Bu arada yaşım 21 ama evime çıkarken gayet sorunsuz tıkanmadan 5.kata kadar makine gibiyim anlayamadım yani cins bir kalbim var desem yeridir. Teklemeler ne zaman arttı o zaman koşu yapıyorum tepeye karşı koşu yapıyorum dağ ortamında koşuyorum vb. Bu kalbimi olağanüstü bir şekilde güçlendiriyor diyebilirim yiyeceklere gelince soğanlı yemekler sarımsaklı yoğurt turp tere vb yeşillik tüketmeyi ön planda tutuyorum Allah’ın izniyle ilerde böyle birşey kalmayacak inş. Herkese söyleyeceğim şudurki bol bol hareket edin soğan gillerden tüketin koşun vücudunuz dur diyene kadar koşun a-b-c-d tüketmeye çalışın bu savaşın sonunda çelik gibi bir kalbiniz olacaktır inanın Allah hepinizin hepimizin yardımcısı olsun ağır hastalarımızda acil şifalar versin inşallah.
Ben de annemi 19 Kasım 2016 tarihinde kalp yetmezliğinden kaybettim. Kalbi yüzde 15 çalışıyordu. Gerçekten çok ani ve acı durum. Ölmüş olan yakınlarımıza Allah rahmet eylesin. Mekanları cennet olsun, geride kalanlara Rabbim sağlıklı uzun ömürler versin.
İpek hanım başınız sağolsun. Allah mekanını cennet olsun. Anneniz kaç yaşındaydı. Kalp rahatsızlığı ortaya çıktıktan sonra kaç yıl yaşadı ve hastaneye yatma süreci vs.re oldu mu? Kısaca anlatırsanız sevinirim.
İpek hanım annenize pil takılmış mıydı? Diyeceğim o ki benim de annemin kalp yetmezliği var. Pil takılı ilk takıldığı zamanlar bayağı rahatlamıştı ama şu an yine öksürük ve nefes darlığı başladı. Şu an beni annemin durumu çok endişelendiriyor.
Merhaba arkadaşlar. Benim anneme de 2016 ekim ayında teşhis konuldu. Anjiyo olduk çok şükür damarları temiz çıktı. Şeker hastalığı yok, tansiyon hastalığı yok fakat tansiyonu çok düşük çıkıyor. Kalbi %25 çalışıyor. Allah hepinize şifa versin inşallah.
Benim babama 2013 Mayıs ayında zatürre teşhisi konuldu ama geçmeyen kuru öksürüğü vardı. Nerdeyse 2 ay sürekli yanlış antibiyotik kullanımı oldu. Halbuki ileri derecede kalp yetmezliği varmış. Kalbi %15 çalışıyor dedi doktorlar. 1 yıl ömür biçtiler. O gün bugündür korkuyla yaşıyorum. 4 yıl olacak. Bu arada şükür şimdilik babam iyi. Düzenli kontrollere gidiyoruz. Babam 61 yaşında. Allah kimsenin başına vermesin. Bu şekilde hastası olan arkadaşların yorumlarını bekliyorum.
Hasan bey merhaba.Benim babamda da aynı rahatsızlık var. Kalp performansı % 15 dediler. Bir yıl ancak dayanır dediler tam bir yıl oldu.Bu korku ile yaşamak anlatılabilecek bir şey değil. Son bir aydır ayaklarında inanılmaz bir şişlik var. Bu durum daha da korkutuyor. Allah herkesin yardımcısı olsun. Bizlere de güç versin. Durumunu ve hastalığını bilmediği için biz sürekli oyalıyoruz bu daha da zor inanın.
Buşra kardeşim sol koldaki ağrı ve uyuşukluğu hafife almayın. Aynı durum bende de oldu. Beş damar değiştirdiler. Bir an evvel en yakın doktora başvurun. 9 ay olduğu halde hala rahatsızım ve kalp yetmezliği çekiyorum. Acil şifalar diliyorum.
Bende de bu şikayetlerden bazıları var. Özellikle yorulduğumda kalp bölgesinde ve sol kolumda da genel bir ağrı oluyor. Kontrole gitmeyi düşünüyorum.
Merhaba. Bende ayak bileklerinin şişmesi ve akciğerlerde kan birikmesi yok. Diğer her madde var. Ne yapabilirim? Bu arada bu hastalığa yakalananlara Allah yardımcı olsun.
Benim annemin kalp yetmezliği var. Kalbi %20 çalışıyor. Ne yapmamız gerek? Son çaresi nedir?
Merhaba. Benim babamında 20 çalışıyor. Kalp nakli diyorlar. Çok zor bir durum. Allah şifa versin.
Sadece ayak şişkinliğim yok. Diğer hepsi var. 18 yaşındayım 2 veya 3 adım atınca yığılacak gibi oluyorum.
Peki ne yaptınız? Aynı şeyler bende de var.
Bu ayın 25’inde babamı kalp yetmezliğinden kaybettim. Gerekli bütün ilgi ve bakımını yaptık. Kontrollerini takip ettirdik. Bakım hastası olarak geçiyor denildiği gibi tek çaresi kalp nakli. Kısa ömre hizmet edecekmiş ama gerçekten zor bir hastalık. Rabbim hasta kullarına acil şifalar versin. Geçmişlerimizin ruhlarına da rahmet etsin.
Dün gece yeğenimi hastaneye götürürken birden olduğum yerde kaldım. Kalbim sıkıştı ve hareket edemedim. İnsan aldığı nefesi geri veremeyeceğim sanıyor bu durumlarda. Doktor kalp kaslarının kasılması ya da fazla rüzgarda kalma sonucu oluşabileceğini söyledi fakat bu benim ilk defa yaşadığım bir şey değil arada bir başıma geliyor. Belirtileri okudum ve endişelendim. 19 yaşındayım iki merdiven çıksam hemen yoruluyorum bazen durduk yere heyecanlanmışım gibi kalbimin ritmi değişiyor ve sanki dışarı çıkacakmış gibi atıyor. Sürekli uyumak istiyorum yorgun düşüyorum. Ayaklarımın şişmesi dışında belirtilerin çoğunu yaşıyorum. Ölümün genci yaşlısı yok ve insan ne oldum değil ne olacağım demeli. Rabbim herkese şifasını versin.
Selam. Babam 7 ay önce ameliyat oldu kalp damarlarından. Bacaklarında şişlik oluyor. Bu normal midir?
35 yaşındayım. Kalp büyümesi rahatsızlığım var. Son dönemlerde yaşadığımı öğrendim. Allah herkese şifa versin. Çok zor bir durum.
Korkma bir şey olmaz, doktorun dediğini yap yeter.
Benim babam 4.Sınıf düzeyinde hasta. 24 saat ayaktayım birşey olmasın diye. ALLAH herkesin yardımcısı olsun, şifa versin.
Benim babam da kalp yetmezliğinden vefat etti ama biz aile olarak anlamadık ve ilgilenmedik krizden önce. Allah kimsenin başına göstermesin. Bu can bize emanet tedbirimizi alalım. Son noktaya gelince hastaneye gidiyoruz.
Bende de bu belirtilerden bazıları mevcut. Doktora gittim birşey demiyorlar. Ama sık sık bunları yaşıyorum artık kalbimde sık sık çarpıntılar olmaya başladı . Çok korkuyorum, ne yapmalıyım?
Kesinlikle doktora gitmelisiniz. Çok geçmiş olsun.
Merhaba arkadaşlar. Bütün belirtiler bende mevcut ve daha 15 yaşındayım. Doktora gittim sevk ettiler ama sevk yerine gitmedim. Birşey olmaz deyip geçtim ama şimdi daha kötüyüm. Nefes alamıyorum ve kalbim tıkanıyor gibi oluyor. Kalbim ağrıyor bu yaşta. Allah herkeze sifa versin.
Kardeşim geçmiş olsun yol yakınken hemen doktora git. Çok geçmiş olsun.
Bu hastalığın belirtilerinden 7 tanesi annemde de mevcut durumda.Ne yapacağımı bilmiyorum doktora gitmeli miyiz?
Ben kalbimin atışını genelde hissederim. Geceleyin yatarken mesela kulakta hissederim veya ayakta hissederim. Bunun nedeni nedir sizce?
Çok sevdiğim hocama geçmiş olsun. İnşallah bir an önce iyileşir Soner hocam. Siz çok güçlü bir insansınız. Bu hastalığı yeneceğinize tüm kalbimle inanıyorum.
Bu hastalık öldürüyor mu? Yoksa kurtulma şansı var mı?
öldürüyorda kurtulma şansı da %75 ama benim arkadaşım daha 17 yaşında iken vefatetti kalp yetmezliginden inşallah bir daha olmaz böyle şeyler gerisi Allahın takdiri
17 yaşındayım ve çok berbat bir durumdayım. ALLAH yardımcımız olsun. İlaç tedavisi ve moral hastalığın kaybolmasında büyük bir etken . Bence moralinizi yüksek tutun. Ben öyle yapıyorum, inşallah iyileşirim. Herkese geçmiş olsun.
Allah tüm hastalara şifa versin. 15 yaşındayım bir ara nefes darlığı cektim ama Allah’a şükür şimdi çok iyiyim. Moral çok büyük bir destek oluyor. Umarım bu hastalığa yakalananlar iyileşirler. Dedikleri gibi “Mutlu ol mutlu yaşa”.
Yaşam içinde ben bu hastalığa yakalanmadım deyip mücadeleye devam etmemiz lazım. 49 yaşındayım 40 yıldır bu şekilde yaşamaya devam ediyorum. Neşeli ol ki genç kalasın…
Merhaba Hüseyin bey, seni tam olarak anlayamadım galiba. Kalp yetmezliği hastasısın ve 40 yıldır bu hastalıkla yaşadığını mı söylüyorsun?
Ben bir sene önce by pass oldum ve bende %40 kalp yetmezliği var, moral olarak çökmüş durumdayım. Elbette ölümden kaçış yok ama kısa da olsa ne kadar zamanının kaldığını bilmek istiyor insan…
Öncelikle çok geçmiş olsun, ALLAH yardımcınız olsun ve ALLAH tüm hastalara şifa versin inşallah. Bu hastalığın hangi evresindesiniz? Şu anki şikayetleriniz nelerdir? Benim bir yakınım 31 yaşında erkek ve tip-1 diyabeti var. 1 yıl önce geçirdiği kalp krizi nedeniyle kalbine pil takıldı. Kalp yetmezliği yaşıyor. Şu anda kalbi %20 oranında çalışıyor. Ayaklarında şişlikler oluşmaya başladı ve çok çabuk yoruluyor. Siz 40 yıl bu şekilde mi yaşadınız? Kusura bakmayın bu soruları soruyorum fakat sizi en iyi ben, beni en iyi siz anlarsınız. Bilgi verirseniz çok sevinirim. Sağlıklı günler dilerim. Saygılarımla.
Bugün doktora gittim. Bütün belirtiler bende mevcut. Kızım ve oğlum çok üzülüyorlar, dayanamıyorum. Allah bana ve diğer hastalara şifa versin…
Allah kimsenın başına vermesin. Her şey kendine dikkat etmekte bitiyor.
Nasıl dikkat edeceğiz? Ne yapsak? Ne etsek? Ne içsek? Herşeyde kalbe zarar veren birşey var.
Annemin bu hastalığa daha yeni yakalandığını öğrendim ve ne yapacağımı bilmiyorum. Araştırıyorum sürekli ama bu hastalığın sonunda öldürdüğünü söylüyorlar. Peki iyileşme ve bu hastalıktan kurtulma yolu yok mu?
Bu belirtilerden 5 tanesi mevcut; doktora gitmeli miyim?
Çok zor bir hastalık.
Evet gerçekten çok zor bir hastalık Merve Hanım, tüm hastalara ve özellikle de kalp hastalarına şifalar dileyelim.
Merhaba. Ben de ara ara öksürükle uyanıyorum. Kalbim çok hızlı atıyor, hissediyorum atışını. Ne olabilir?