Ağız ve burun boşluğunun arka tarafında farinks denilen boğaz kısmı bulunur. Ağzımızı açtığımızda karşıda görülen farinks kısmı iltihaplanırsa farenjit oluşur. Genellikle kışın, mikrop ve virüslerin boğaza yerleşmesi sonucu ortaya çıkan bulaşıcı bir boğaz enfeksiyonudur. Bronşit oluşumuna neden olabilir. Kimilerinde uzun süreden beri vardır ve çok fazla rahatsız edici şikayetler gözlenmez. Bu durumda hastalık kronikleşmiştir. Müzmin farenjit denilen durum ortaya çıkar. Hastalığın çok şiddetli olduğu ve yeni yeni görüldüğü durum ise akut farenjit adını alır.
Boğazın arka kısmı mikroplara, toza, ısıya karşı hassastır. Hem akut hem de müzmin farenjitin nedenleri genelde mikroplar veya virüsler olsa da oluşmalarında arada küçük farklar bulunur. Kronik farenjitte sigara ve alkol kullanımı, alerji, virüs ve bakteriler, geniz akıntısı, kuru hava gibi nedenler etkilidir. Bunların çoğu boğazı tahriş eden nedenlerdir. Bunlardan başka boğazı tahriş eden durumlar da vardır. Aşırı sıcak ya da soğuk yiyecekler, bademcik iltihabı, asitli içecekler de farenjite sebep olabilir. Bir de burun tıkandığında farenjitin olması iyice kolaylaşır.
Akut farenjitte ise sebep genelde virüs ya da bakteridir. Yine tahriş edici nedenler de farenjitin oluşmasında rol oynar. Mevsimler, farenjit oluşumunda etkendir. Kapalı ortamlarda görülme sıklığı fazladır. Havada bulunan maddeler, bazı soğuk algınlıkları farenjite yol açabilir.
Yalnız kronik farenjitte genelde ateş olmaz. Hastanın halsizlik gibi bir sorunu yoktur. Hastaya boğazında bir şey varmış gibi gelir. Boğazı temizleyince geçeceği hissi vardır. Fakat boğazı temizlemek daha çok tahriş eder.
Doktor muayenesinde boğazda kızarıklık ve şişlik, burunda şişlik, geniz akıntısı, burun akması gibi bulgular vardır. Doktorun muayenesi ve hastanın söyledikleri sonucu farenjit teşhisi konur. Herhangi bir tetkike gerek yoktur. Bazen gerekirse farenjite neden olan rahatsızlığı bulmak için doktor tetkik isteyebilir. Sinüzitten şüpheleniliyorsa film çekimi gerekir.
Bu durumda kişisel özellikler ön plana çıkıyor. Örneğin ağızdan nefes alma bu hastalığa yakalanma riskini arttırır. Alerji, burun kemiğinde eğrilik, doğuştan gelen bir takım özellikler hastalığa yakalanmayı kolaylaştırır. Bunların dışında stresli bir yaşam sürmek, düzensiz yaşamak, sigara kullanmak, uyku bozukluğu hastalığa yakalanma ihtimalini arttırır.
Antibiyotik kullanımı hastalığın tedavisinde önemlidir. Bu, virüsler üzerine etkili olmasa da bakterileri ortadan kaldırmak için gereklidir. Böylece hastalığın iyileşmesi hızlanır. Antibiyotik kullanımından başka ateş düşürücü, ağrı kesici, alerjisi olanlar için alerjiyi önleyici ve öksürük kesiciler kullanılabilir. Geniz akıntısı için ilaç verilebilir.
Kronik farenjit için tedavi uzun sürer. Hem doktorun hem de hastanın yapması gerekenler vardır. Tedavide niçin kronik farenjit olduğu araştırılır. Hastalık genelde tamamıyla ortadan kaldırılamaz. Pastil kullanımı ise faydasızdır.
Farenjitten korunmak için sigarayı bırakmak gerekir. Boğazı tahriş eden aşırı sıcak ve soğuk yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Boğazı temizlemek de tahriş edici olduğu için yapmamak gerekir. Tozlu ve kirli ortamlardan, kapalı yerlerden uzak durmak gerekir. Elleri sık yıkamak ise enfeksiyonu önlemeye yardımcıdır. Eğer alerjiniz varsa buna neden olan şeylerden korunmalısınız. Mide asidinin boğaza kaçtığı reflü gibi bir sorununuz varsa çay, kahve, alkol, kola gibi içecekleri azaltmak ve fazla yemekten kaçınmak gerekir.
Düzgün bir yaşam, düzenli yapılan spor ve vitaminsiz kalmamak farenjitten korunmayı sağlayan durumlardır.
Farenjit hastalığı geçtikten sonra sigara içersem, yine hastalık başlar mı? Şimdiden teşekkür ederim.
Ben de yutkunmada sorun yaşıyorum. Burun polipim var ve sinüslerimde iltihap. Bir de bende saman alerjisi var. Yarın da kulan burun boğaza gideceğim. Aç karnına gel demişti. Ne yapacak bilmiyorum. Korkuyorum da.
Benim de boğazımda hep balgam var. Halsizim ve ağız kokum oluyor ama dişlerimle alakalı değil. Doktor faranjitin ağız kokusu yaptığını söyledi. Ne yapmam lazım?
Selam hocam. Yüksek ateş, şiddetli ağrılar ve öksürük şikayetim var. Faranjit miyim?
Yaklaşık bir haftadır boğazımda kaşıntı ve de balgam çıkıyor sürekli. Sizce problem ne olabilir?
Annene durumunu söyle ve stresten uzak kalmaya çalış. Ayrıca hemen işinin ehli bir doktora başvur.
Bir yıldır faranjit tedavisi görüyorum. Doktorlar bizim hocalar gibi çelişkide. Her biri ayrı konuşuyor. Kendimi kobay gibi hissediyorum. Tedavi hiçbir işe yaramıyor.
Ben de 5 aydır bu illete kapıldım. Sizin farkettiğiniz şeyler var mı? Yardımlaşma içinde kalalım.
Kronik faranjitin nedenlerini araştirmak lazım. Geçmeyen faranjitin altinda büyük ihtimalle alerji gibi faktörler vardır. Alerji testi yaptırıp ona göre hareket etmek lazım.
Benim kızım 12 yaşında ve doktor farenjit dedi. Sürekli olarak balgam oluyor. Antibiyotik kullandı geçmedi. Öksürük şurubu kullandı geçmedi. Ateşi yok bronşit olmasından korkuyorum ne yapmalıyız? Yardımcı olursanız sevinirim.
Merhabalar. Yaklaşık 7 aydır bir şeyler yerken zor yutkunma yaşıyorum. Doktora gittim faranjit olduğunu söyledi. Gereken hapları ve antibiyotikleri kullandım. Şu an ilk günler kadar olmasa da halen sorunlar yaşıyorum. Baş ağrısı, baş dönmesi oluyor bazen. Faranjitten olabilir mi? Şimdiden teşekkür ediyorum. Sevgiyle kalın.
Faranjitte bir şey olur mu bir de faranjit geçer mi?
Sayın hocam baş ağrısı, ateş, boğazda yanma, öksürük, tüm eklemlerde sızlama, burun tıkanıklığı, yutkunurken boğazda ağrı, acaba faranjitin hangi türü şu an bu ağrıyı çekiyorum. Nasıl iyileşirim? Lütfen yardım edin. Teşekkürler.
Merhabalar. Yıllardır kronik faranjit hastasıyım. Maalesef iş yerinde sigara içen kişiler olduğu için toparlanamıyorum. Faranjit ataklarda artık ciddi bir kulak ağrısı da yaşamaya başladım. Şirket doktoru mikrobik olan faranjit iltihabının östaki borularına ilerlemiş olabileceğini söyledi. Bunun olma imkanı var mıdır? Acaba faranjitim ilerleyerek başka tür bir rahatsızlığa mı dönmeye başladı? Teşekkürler.
Henüz denemedik ama forumlarda çok kişinin övgüyle bahsettiği ve tavsiye ettiği 2 doğal çare : 1- Günlük Sakızı (Günlük ağacının sakızı ; aktarlarda var ve ucuz. Hergün aklınıza geldikçe 1 tane ağza atıp emiyorsunuz. Geçse bile ısrarla 8-10-15 gün veya daha fazla devam edildiğinde hepten iyileşme gördüğünü çok kişi belirtmiş. 2- Bunu da bazıları tesadüfen başka rahatsızlık için kullanırken farenjiti de geçirdiğini farketmiş: İ. Saraçoğlu ‘nun Soğan Kürü (basitçe doğranıp kaynar suyu içiliyordu kabaca.) Belki okuyanların işine yarar. Not: Günlük Sakızı aynı zamanda mideye, ülsere vs. de iyi gelmekte, idrar söktürücü, iltihap giderici ve balgam söktürücü olarak da kullanılmakta.
Merhaba. Yazınız için teşekkür ederim. Bende aşırı terleme, bademcikte iltihap, iştah eksikliği, halsizlik ve idrar yaparken aşırı yanma var. Bunların nedeni sizce nedir? Bulunduğumuz yer, merkeze 73 km uzaklıkta fakat gidebileceğimiz araç yok. Teşekkür ederim şimdiden.
O zaman daha merkezi bir yere taşınabilirsiniz. Bu arada geçmiş olsun.
Merhaba. Sigara hiç kullanmadım, alkol de yok ama farenjit oldum. Nasıl oldum anlamadım. İlk defa hayatımda bu kadar çok yatakta yattım. Kolay kolay hasta olmam ama farenjit olmuşum. Hava değişimi olsa aynı ortamdayım. Bunun sebebini öğrenebilir miyim? Bir de ben ilaç kullanamıyorum. Bunu nasıl atlatabilirim.
Ben nemli havasız bir evde oturuyorum. Farenjitim sıklaştı bunun için ne yapmam lazım.
Kronik farenjit nodül yapar mı?
Aşırı sıklıkla sigara kullanıyorum bu da boğazımda tahriş oluşumuna sebep oluyor. Bundan korunmak için ilk olarak sigarayı bırakın diyeceksiniz onu beceremiyorum, bunun haricinde tavsiyelerinizi bekliyorum.
Sigarayı bırakamam diyorsanız bir sürü hastalığa da davetiye çıkarmış olursunuz.