Verem, mycobacterium tuberculosis(Koch basili) adındaki bir bakterinin neden olduğu bulaşıcı, iltihabi bir hastalıktır. Bu hastalığın etkenini 1882 yılında Robert Koch adında alman bilim adamı bulmuştur. Çoğunlukla akciğerlerde ortaya çıkan bu hastalık nadir de olsa diğer organları tutabilir. Genelde akciğer veremi olarak bilinir. Bu bakteri vücuda girdikten sonra hemen hastalık oluşturmayabilir. Vücut direncinin düşmesi gibi çeşitli sebeplerden dolayı bu bakteri daha sonra vereme neden olabilir.
Verem hala bütün dünyada tıbbi ve ekonomik imkanı yetersiz olan insanlar arasındaki başlıca ölüm nedenidir. Bu bakterinin dünyada 1.7 milyar insanda bulunduğu ve her yıl 3 milyon insanın bu yüzden öldüğü tahmin ediliyor. Her yıl 10 milyon civarında yeni verem hastaları ortaya çıkmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü tüm ölümlerin yüzde 6’sının veremden kaynaklandığını tahmin etmektedir.
Verem, genelde solunum yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Bu yüzden verem mikrobu da çoğunlukla akciğere yerleşir. Vücut savunması yetersiz kaldığında ve bakteri akciğere yerleştiğinde burada yara oluşumu gerçekleşir. Bu sırada bakteri çoğalmaya devam eder. Nefes alıp verirken olmasa da hapşururken veya öksürürken bu bakteriler dış ortama geçer. Dış ortama geçen bakteri kapalı ortamlarda başka kişilerin nefes almasıyla akciğerlerine geçer. Böylece verem mikrobu diğer kişilere de bulaşmış olur. Bazen hemen vereme sebep olur bazen de vücut direnci yerinde olduğunda bağışıklık sistemi hücrelerince tutulur. Eğer bağışıklık sistemi zayıflarsa ki bu durumda kendimizi çok güçsüz hissederiz, verem hastalığı ortaya çıkar. Hastalık ilerlerse kişinin balgamında verem mikrobu bulunur. Bu kişiyle temas hastalığın bulaşmasına neden olabilir. Bir diğer bulaşma yolu ise pastörize edilmemiş sütlerle beslenenlerde görülür. Gelişmiş ülkelerde pek görülmese de inek sütü ile beslenen, iyi kaynatılmamış ya da pastörize edilmemiş sütlerin içilmesi sonucu ortaya çıkar.
Verem hastalığının belirtileri sadece bu hastalığa özgü değildir. Bir çok akciğer hastalığında bu belirtiler görülebilir. Verem hastalarında en çok görülen belirti öksürüktür. Öksürük sırasında hasta balgam çıkarabilir. Balgam çıkarma ve kan gelmesi hastalığın kronikleşmiş olabileceğinin bir göstergesi olabilir. Fakat hastalığın başlangıç döneminde nadir de olsa bu durum gözlenebilir. Halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, öksürük ve gece terlemesi hastalığın ilk belirtileridir. Kişi genelde bu durumun verem olabileceğini düşünmez. İlerlemiş verem hastalığında akciğerdeki hasar sonucu nefes almada güçlük çekilebilir. Hastanın ateşi artar.
Günümüzde en riskli kişiler aids hastalarıdır. Bu durumda vereme yakalanma riski artmaktadır. Ekonomik seviyesi düşük, sağlık ihtiyaçları yeterince karşılanamayan kişilerde vereme yakalanma daha sık görülür. Beslenme verem hastalığının önlenmesinde çok önemlidir. Maddi imkansızlıklar yüzünden dengeli ve yetersiz beslenen kişilerde görülme ihtimali fazldaır. Bu genelde sosyoekonomik düzeyi düşük gelişmekte olan ülkelerde ortaya çıkan bir problemdir. Kalabalık ortamlarda bulunma, şehir hayatı risk faktörlerindendir. Bunun yanında yapılan çalışmalar ırklar arası farkın da verem hastalığında etkili olduğunu göstermektedir. Kan grubu AB olanlar, 0 olanlara göre vereme daha çok yakalanmaktadir. Alkol kullanımı verem riskini 10 kat arttırır. Ayrıca şeker hastalığı, çok stresli bir yaşam, kanser bu hastalığın oluşmasında etken rol oynamaktadır.
Bazı belirtiler iki haftadan fazla sürüyorsa yapılan ilk muayene sonrası hastadan bazı tetkikler istenir. Bunlardan en önemlisi balgamın incelenmesidir. Balgam incelenerek verem mikrobu olup olmadığı araştırılır. En uygunu ise sabah aç karnına çıkarılan balgamdır. Yeterli olmazsa bir gün boyunca çıkarlan balgam incelenir. Belirtiler var fakat balgam incelenmesinde bu bakteri görülemiyor ise akciğer grafisi çekilir. Yapılan bazı kan tahlilleri sonucu verem teşhisi konabilir. Sabah hasta kalkmadan alınan mide suyunun incelenmesi de verem teşhisinde kullanılan bir yöntemdir. Çok nadir durumlarda ise balgam alınır ve besiyerinde verem mikrobu olup olmadığını anlamak için üremeye bırakılır. Eğer bakterilerin üremesi görülüyor ise verem teşhisi konabilir.
Veremden korunmak için artık günümüzde aşı kullanımı yagındır. 2 aylıkken ve 7 yaşında verem aşısı uygulanır. Çevresinde veya ailesinde verem hastası olanlar kontrol altında olmalı, gerekli tetkikler yapılmalı hatta hastalığın bulaşmaması için bir müddet ilaç kullanabilirler. Düzenli yaşam, sigara, alkol, madde bağımlılığının bırakılması, temizliğe önem vermek, yeterli beslenme hastalığın kontrol altına alınması ya da başlamaması için önemlidir. Verem hastalığı geçirmiş birinin tekrar olmaması diye bir durum söz konusu değildir. Aynı önlemleri o da almalı ve hayatına dikkat etmelidir. Verem bütün toplumu tehdit eden bir hastalıktır. Bu konuda çevremizi bilgilendirmek, verem hastalarına destek olmak, tedavi olmasına teşvik etmek hepimizin görevidir.
Anneme bugün verem teşhisi konuldu. Allah herkese şifa versin.
Her veremli kan tükürmez deniyor arkadaşlar.
Merhaba. Benim öksürük 2 haftadan beri daha çoğalıyor. Akciğer grafiği çektirdim. Doktor verem başlangıcı var dediler. Ne yapmak gerekir?
Merhaba. Yaklaşık 40 gündür aşırı öksürük, aşırı balgam var. Doktor bronşit dedi. Antibiyotik verdi, içtim geçmedi. Bir daha verdi o da bitti hala geçmedi. Ara sıra yüzümde yanma oluyor ateşim çıkıyor. Bir de çok halsiz hissediyorum. Tekrar doktora gitmek istemiyorum.
Merhaba. Bende 2 ay önce ağzımdan kan gelmeye başladı ve bütün ayaklarım mor mor oluyor. Neden olabilir. Bana yardım edin lütfen.
Verem savaş dispanserine başvurun. Sigara alkol kullanıyorsanı en azamiye indirin.
Veremin tekrarı durumunda tekrar tedavi edilebilir mi? Yani ikinci bir tedavi mümkün mü? Bilginiz var mı?
Merhaba. Dünden beri başım ağrıyor. Boğazlarım şiş, öksürürken balgamla beraber kan geliyor. Günde bir veya iki kere geldiği oluyor ama sürekli gelmiyor. Bu durum canımı sıkıyor. Verem hastalığına yakalanmış olabilir miyim?
Ben de 18 yaşında bu illet hastalığı geçirdim. 2 sene kadar ilaç kullandım. Şu an iyi durumdayım ama yine de bu hastalığı geçirmemiş birinden daha hassas durumdayım. Mesela daha çabuk üşüyorum. Çabuk yoruluyorum vb.şeyler. Bu illete yakalandıysanız korkmayın kanser değilsiniz veremsiniz. O yüzden iyileşme süresinde kendinize çok iyi bakmanız gerekiyor. Sonrasında da tabi. Kafaya bir şey takmayın atlatacağım pisikolojisi olsun üzerinizde. Yediklerinize dikkat etmeniz gerekiyor. İlaçlarınızı da düzenli kullanırsaniz gerisi halloluyor zaten. Bir de sigara veya sigara içilen bir ortamdan size kesinlikle ve kesinlikle uzak olsun. Allah şifa versin.
Merhaba. Birkaç haftadır öksürüğüm ve sırtımda yanma var ama balgamım yok. Bazen hafif bazen orta derecede ateşim oluyor. Doktor gitmekten korkuyorum. Ne yapmamı önerirsiniz?
Selam. Bende öksürük ve balgam yok. Birkaç kez sabahları tükürürken ağzımdan kan geldi az miktarda. Verem miyim acaba?
Hocam bende 3 kez verem tekrarladı. Göğsüm sıkışıyor, nefes alamıyorum ve çok öksürüyorum ama balgam hiç yok. Gece terlemesi de var. Sizce tekrarlamış olabilir mi? Cevap yazarsanız sevinirim.
Merhabalar ben 1 aya yakındır öksürüyorum. Balgamlı şekilde oluyor öksürürken gözlerimden yaş geliyor. O kadar kötü oluyorum. Acaba verem olabilir miyim?
Bir çare arıyorum. 4 ay oluyor. Neredeyse süreki öksürüyorum. Öksürdüğümde de ağrısı karnıma vuruyor. Çok ilaç kullandım. İğneler ilaçlar falan, özel hastanelere gittim. En son Urfa’daki araştırma hastanesindeki doktor ailenizde verem hastası var mı diye sordu yok dedik. Sonra ilaç verdi. İki hafta sonra kontrole gelin dedi. Biz gidemedik. Belirtilere bakıyorum. 3 aydır 3 kilo verdim. Hastalığım acaba verem mi?
Merhaba arkadaslar. Benim şikayetim öksürük. Sırtımda çok kötü ağrı oluyor öksürürken sanki sırt kemiklerim kırılıyor. Çok halsizlik var. 60 kilodan 52 kiloya düştüm. Doktor bronşit dedi ama zayıflamama anormal dedi. Poşet dolusu iğne ve antibiyotik içtim fayda etmedi. 2-3 hafta geçti bir düzelme yok. Tüberküloz belirtileri mi acaba? Ne yapmam gerekiyor?
Merhaba. Verem hastasıyım. 3 aydır tedavi görüyorum ve hastalığım da hiç bir ilerleme de yok gerileme de. Veremin türleri var mıdır? Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
Merhaba. Ben de aynı durumdayım. 4 aydır ilaç kullanıyorum ama bir değişiklik yok. Hala da öksürüyorum. 2 sene oldu neredeyse. Bu yorumu yazdıktan sonra geçen sürede nasıl değişiklik oldu? Yardımcı olursanız sevinirim.
Son 5 gündür geceleri ateşim çıkıyor ve sürekli olarak yorgun ve halsizim . Asla vücudum dinlenmiyor ayrıca çok stresli zamanlar geçiriyorum. Ateşin yanında baş ağrısı da oluyor ve çoğu zaman akşam 21.30 olmadan uyuyakalıyorum. Yakın arkadaşlarım havalar soğuk üşütmüşsündür diyorlar ancak ben grip olduğumu düşünmüyorum. Boğazım ağrımıyor yada hapşurmuyorum. Sizce tüberkülozla bir ilgisi var midir? Ayrıca tip 2 diyabet hastasıyım. Yorumlarınız benim için önemli. Lütfen fikirlerinizi paylaşın.
Arkadaşlar bende halsizlik var. 7-8 gün önce konsere gitmiştim; baya terledim. Epeyce de içtim. O günden bugune hala öksürüyorum. Soğuk algınlıgı gibi düşünüyorum, ama kesik kesik öksürük, bir de halsiz düşüyorum. Zayıfladım da biraz ve iyice tribe girdim. Doktora gitsem mi?
Ben de 2 sene once verem oldum ve 1 yıl tedavi gördüm. Geçen sene tedavim bitti. Üniversiteye gidiyordum 1 sene gitmemi söylediler. Okulu bıraktım ve tekrar sınava girdim tekrar okul kazandım. Şimdi tekrar etmesinden korkuyorum çünkü nefes darlığı kaldı. Hemen yoruluyorum. Bazen çok halsiz oluyorum. Öksürük gitmedi zaten. Nefes alırken ciğerlerimin acıdığını hissediyorum. Galiba tam olarak kesin tedavi yok. Moralim bozuk olunca hemen hissediyorum. En güzel tedavi mutlu olmak ve moral. Sadece ailemin üzülmesine üzülüyorum ve aynı şeyleri yaşamak istemiyorum. Günde 8 tane ilaç içiyordum. İlaç görünce aklıma geliyor ve midem bulanıyor istemiyorum. Allah herkese şifa versin, kimseye çektirmesin.
Tedavi süreci nasil geçti. Bilgi verir misin lütfen. Teşekkürler.
Bende belirtilerin birçoğu yok sadece bir defa kan geldi tükürürken ama balgam atarken değil, sadece tükürürken. Hastaneye gitmeme gerek var mı?
Evet kesinlikle hastaneye gitmelisin. Verem herkeste farklı seyreden bir hastalık bazen hiçbir belirti olmadan aktif verem hastası olabiliyorsun. Bir an önce tedaviye baslamasını öneririm. Acil sifalar.
Verem mikrobunu bulmanın tek yolu balgam kültürü almak mıdır? Başka bir yok mudur? Bilen var mı acaba?
Selam. Babamda 1 haftadan fazladır öksürükler başladı ve sonra kan geldi. Gece terlemeleri ve iştahsızlığı var. 6 kilo zayıflamış. İnternette biraz araştırdım. Hastalığın belirtilerinin hemen hemen hepsi var. Ben çok korkuyorum. Ne yapmam lazım? Hastaneye de gitmiyor? Ben iyiyim deyip geçiştiriyor. İnatçılığı tuttu. Lütfen yardım eder misiniz. Yani bu öylesine bir durum olabilir mi?
İsveç’ te yaklaşık 7 sene önce bu hastalığı geçirdim. Akciğerden gelen kısık bir öksürük sonrasında balgam ve kan gelmesi sonucu hemen kontrole gittim. Acilen beni hastaneye yatırdılar. Benimle yakın temasta bulunan bütün tanıdıklarım kontrol edildi. Çok şükür hiç birine bulaşmadı. 6 ay ilaç tedavisi gördüm ve 6 ay sonunda sağlığıma kavuştum. Belirtiler varsa hemen doktora gitmekte fayda var. İhmal etmeyin. Ben hastalıktan önce sigara kullanıyordum sonrasında bıraktım. Herkese acil şifalar diliyorum.
Selam bana 3 gün önce verem teşhisi konuldu boğazımdan kan geldiği için doktora gittim. Doktor akciğerimde verem olduğunu söyledi. Doğrusu ben inanmıyordum bunun tedavisi olduğuna ama doktor söyledi varmış. İyi yemek ve bolca su içmek. Şimdi kısmet olursa tedavi için Türkiye’ye gelmeyi düşünüyorum. Allah herkese acil şifalar versin.
Bende belirtilerin çoğu var ama uzun süreli öksürük yok. Sizce hastaneye gidip kontrol ettireyim mi ?
Benim de Nur hanım gibi akcigerime tüp takıldı, su alındı ama tekrar aynı sikayet olunca ameliyat oldum. Patoloji sonucunda verem teshisi kondu. 3 aydır tedavi görüyorum ve ilacların ne kadar yan etkisi varsa gerceklesti bende. Ama baska yapacak birsey yok. Devam ediyoruz. Herkese acil sifalar.
Bende bundan 2.5 ay önce sol yanım ağrıdığı için hastaneye gittim. Akciğerde su var dediler. İlaç kullanmaya başladım ama ağrılarım geçmedi. Süreyyapaşa’ ya gittim ve akciğerdeki suyu boşaltmaları gerektiğini söylediler. Kaburgamdan akciğere hortum soktular ancak akciğerdeki suyu alamadılar. Ameliyata karar verildi. Ameliyat oldum ve biyopsi sonucunda verem olduğum anlaşıldı. İki aydır ilaç kullanıyorum. İlaçları içmek çok zor ama yapabilecek başka tedavi yöntemi yok. Demek istediğim verem sinsi bir hastalık. Benim verem olduğum tahlillerde anlaşılmadı ameliyatla anlaşıldı. Herkese geçmiş olsun.
Arkadaşlar bende bu belirtilerden sadece kan kusma durumu yok. Verem değilsin diyorlar?
Benim eşimde verem şüphesi var.Balgam kültürü aldılar Yedikule’ de yarın sonucu verecekler. Ancak sol tarafında ağrı var bazen şiddetleniyor. Ağrı kesici antibiyotik ve balgam sökücü kullanıyoruz. Bitkisel çaylarda içmeye çalışıyoruz.
İnşallah ilerlemez geriye gider. Herkese Allah şifalar versin.
Merhaba. Benim kızımda 1 yıldır merdiven çıktıktan sonra ve hızlı hareket ettikten sonra nefes darlığı ve öksürük vardı. Son 2 aydır hiç kesilmeyen balgamlı öksürük var. Ne verdiysen fayda etmedi ve dün akşam sıtma tuttu çocuğumu. Midesinin bulandığını söylüyor ve hapşuruyor. Acaba verem belirtisi olabilir mi?
Bende bu belirtilerin hepsi var ama verem değilsin dediler. Balgam sonucunu bekliyorlar.
Yukarıda her şey yeterince açık yazılmış. Züleyha yemesine içmesine dikkat etsin ve kesinlikle ilaçlarını düzenli olarak kullansın aksi taktirde bakteri direnç kazanır ve tedavi süresi uzayabilir.
Sevdiğim kişiye verem teşhisi koyulmuş. İyi olması için sizce ne yapmalı?
Bende sürekli öksürük var. Nadiren de olsa öksürükle çok az balgam çıkıyor. Öksürüğüme neden olan şey soluduğum soğuk hava. Bu konuda ne yapmalıyım?
Esranur arkadaşım bu hastalıktan kurtulamadı ve hayatını kaybetti.
Merhaba yaklaşık 1 aydır öksürüğüm kesilmiyor. Sırtım ağrıyor. Bazen hafif bazen şiddetli bir şekilde ateşleniyorum ve nefes darlığı çekiyorum. Bu sabah ağzımdan ve burnumdan az miktarda kan geldi. Acaba bu verem belirtisi midir? İlk rahatsızlandığımda dahiliye doktoru bronşit olduğumu söyledi. Bu belirtiler bronşit belirtileri midir? Geçeceğini düşünerek tekrar doktora gitmedim. Yardımcı olursanız sevinirim.
Ben bundan 6 ay öncesinde verem hastalığı geçirdim ve gerekli ilaçları kulandım. Şimdi ise kullanmıyorum ama sigara alışkanlığım var bu yeniden aynı hastalığı geçirmeme sebep olur mu?
Birkaç defa ağzımdan kan geldi. Öksürüğüm fazla ve sırtımda ağrılar var. Hafif ateş, yorgunluk, kusma ve başağrısı şikayetlerim de oluyor. Ne yapmalıyım?
Eğer başlangıç evresinde ise tedavide zorluk çekmez ilaç ile atlatabilir ama ilerlemişse kesinlikle iyi doktorlar tarafından bakılmalı. Türkiye’de sağlık sektörü bir çok ülkeden daha iyi.
Halamın kızı bu hastalıktan eziyet çekiyor, tedavisi için Türkiye’ye gelse mümkün müdür?